Як виглядатиме український стенд на Франкфуртському книжковому ярмарку: надихнули знищені мозаїки Алли Горської

Як виглядатиме український стенд на Франкфуртському книжковому ярмарку: надихнули знищені мозаїки Алли Горської

Як виглядатиме український стенд на Франкфуртському книжковому ярмарку: надихнули знищені мозаїки Алли Горської
. Фото: кадр з візуалізації, Олександр Манукьянс

З 19 до 23 жовтня проходитиме найважливіший у світі міжнародний книжковий ярмарок – Франкфуртський (ФКЯ). На ньому Український інститут книги та Goethe-Institut представлятимуть національний стенд та окрему програму.

Як повідомляють організатори українського стенда, він буде оформлений за мотивами мозаїки Алли Горської, а саме – "Дерево життя", знищену російськими військами в Маріуполі.

"Розглянути мозаїку як метод, опрацювати її властивості через кадрування, збільшення елементів, акцентування на лінії, кольорі, геометричній формі", — графічна дизайнерка Альона Соломадіна, яка є авторкою концепції стенда, розповіла, що особливості твору Алли Горської дозволяють прочитати його мовою графічного дизайну.

Дизайн та архітектурну концепцію стенда, який складається з кількох візуальних і просторових шарів, коментує засновник студії дизайну Олександр Манукьянс. За його словами, на відстані від стенда можна буде помітити тільки сяйво за ним і світло від двох великих світильників-маяків, що пульсуватимуть тільки під час повітряної тривоги на території України.

"Вони розташовані в ключових зонах стенда: біля центрального входу та над сценою. Підходимо ближче — і перед нами розгортається панорама з архітектурою сцени, виставковою забудовою для видавців, меблями для гостей та вхідною групою з рецепцією й кількома стендами книжкових колекцій", – розповів Манукьянс.

Деякі елементи стенда рухомі та можуть слугувати інструментом зонування простору. Рухома забудова має не тільки функціональне, а й символічне значення, ці елементи — наче зруйновані фрагменти мозаїки, інша забудова нерухома, монолітна — як вціліла частина твору.

Як працює Шевченківська премія в умовах війни: розповідає Юрій Макаров
Як виглядатиме український стенд на Франкфуртському книжковому ярмарку: надихнули знищені мозаїки Алли Горської
Знищена російськими військами мозаїка "Дерево життя" Алли Горської, Маріуполь, 2022. Фото: Yevgen Nikiforov/Facebook

Алла Горська — українська художниця та дисидентка, громадська діячка, одна із засновниць та найяскравіших творчих особистостей покоління руху шістдесятництва, одна з перших представниць андеграунду, діячка правозахисного руху 1960-х в Україні. Працювала в монументальних творах, мозаїці, графіці та живопису. Вбита російською владою 28 листопада 1970 у віці 41 року.

Участь України на Франкфуртському книжковому ярмарку

Франкфуртський книжковий ярмарок — традиційний європейський книжковий ярмарок, який існує з середини XV ст. Щороку ярмарок відбувається у жовтні з середи по неділю включно у місті Франкфурт-на-Майні (Німеччина).

Цього року Україна братиме участь у ФКЯ зі слоганом "Наполегливість існування", який сформулював філософ і перекладач Юрко Прохасько.

Свої видання на стенді загальною площею близько 100 квадратних метрів розмістять українські видавництва, зокрема "Vivat", "Віхола", "Чорні вівці", "Маміно", "Моторний Равлик", "Видавництво Старого Лева", "Артбукс", "Видавництво Анетти Антоненко", Meridian Czernowitz, "Моя книжкова полиця", "Ранок", "Лабораторія" та інші.

Також на заході виступить з промовою президент України Володимир Зеленський. Виступ відбудеться 20 жовтня о 12.30 перед представниками книжкового сектору. Подія відкрита для публіки і пройде в кімнаті Harmonie в приміщенні Congress Centre.

Деталі програми можна прочитати тут

Нагадаємо, що Суспільне є інформаційним партнером участі України у ФКЯ.

Читайте нас у Facebook та Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок