Кримський міст: ФСБ Росії звинувачує ГУР і Буданова у підриві мосту. У ГУР відповіли

Кримський міст: ФСБ Росії звинувачує ГУР і Буданова у підриві мосту. У ГУР відповіли

Оновлено
Кримський міст: ФСБ Росії звинувачує ГУР і Буданова у підриві мосту. У ГУР відповіли
. Пожежа на Керченському мосту, який з’єднує Крим із Росією, після вибуху вантажівки, 8 жовтня 2022 року. Фото: Getty Images

ФСБ Росії спільно зі Слідчим комітетом РФ заявили, що організатором теракту на Кримському мості через Керченську протоку начебто були Головне управління розвідки міноборони України, його керівник Кирило Буданов, співробітники та агентура. Про це пишуть “РИА Новости”. У ході розслідування затримали 5 громадян Росії, 3 громадян України та Вірменії, яких підозрюють у підготовці підриву мосту, заявили в ФСБ.

Вибуховий пристрій начебто закамуфлювали у рулони з поліетиленовою плівкою на 22 палетах загальною вагою понад 22 тонни, на початку серпня відправили з порту Одеси до болгарського Русе.

Як заявили російські спецслужби, до організації переправки вантажу з Болгарії до порту Поті в Грузії, а потім до Вірменії начебто були залучені громадяни України, Грузії та громадянин Вірменії.

“З 29 вересня по 3 жовтня в Єревані в терміналі "Трансальянс" вантаж був розмитнений за правилами ЄАЕС, була зроблена заміна документів, після чого його відправником вже було ТОВ "ГУ АР ДЖІ ГРУП" (Вірменія, місто Алаверді), а одержувачем ТОВ "Лідер" (Москва)”, — йдеться у заяві ФСБ.

7 жовтня начебто за сприяння громадянина України та ще 5 громадян Росії документи на вантаж знову були змінені, відправником було вказано ТОВ "ПЕК-34" (Ульяновськ), а одержувачем неіснуюча фірма в Криму, йдеться у заяві ФСБ.

“Цього ж дня палети були завантажені у вантажівку громадянина Росії Махіра Юсубова (1971), яка виїхала до Сімферополя, а 8 жовтня о 06.03 під час проходження Кримським мостом було здійснено підрив”, — заявили в ФСБ.

Контроль за пересуванням вантажу по всьому маршруту та контакти з підозрюваними нібито здійснював співробітник ГУР українського Міноборони, який представлявся Іваном Івановичем, заявили в ФСБ.

Він начебто використовував для координації як віртуальний анонімний номер, куплений в Інтернеті, так і зареєстрований на конкретного громадянина України.

“Розслідування триває, всі організатори та співучасники, у тому числі іноземці, будуть притягнуті до відповідальності відповідно до російського закону”, — заявили в ФСБ.

Що кажуть у ГУР

“Нісенітниця вся діяльність ФСБ і Слідчого комітету. Це фейкові структури, які обслуговують путінський режим, тому коментувати їхні чергові заяви ми точно не будемо. Дивно що ще ніякої візитки не знайшли в районі Кримського мосту”, — сказав Суспільному представник пресслужби ГУР МО Андрій Юсов.

Що відомо

  • Вранці 8 жовтня на Кримському мосту через Керченську протоку, який з'єднує окупований Крим з Росією, сталася пожежа. Два автомобільні прольоти моста частково зруйновані. Причиною пожежі став підрив вантажного автомобіля, зазначили в Національному антитерористичному комітеті РФ. Це спричинило спалах семи паливних цистерн залізничного складу і подальше руйнування двох авто прольотів моста. У Слідчому комітеті РФ заявили, що внаслідок пожежі загинуло троє людей.
  • Президент РФ Володимир Путін доручив створити урядову комісію у зв'язку з "надзвичайною подією" на Кримському мосту.
  • У Криму після пожежі на мосту люди почали розкуповувати пальне і продукти.
  • В ОПУ вважають, що підрив і пожежа на Кримському мосту пов'язані із конфліктом між ФСБ Росії та російським Міністерством оборони та Генштабом.

Читайте також

Кримський міст частково зруйновано, сталась пожежа і вибух. Що відомо

"Укрпошта" анонсувала марку з кримським мостом

HIMARS і новий "Рамштайн", Україна економить електроенергію, Росія вербує в'язнів. 231 день війни. Онлайн

На початок