Конгрес США розгляне визнання Росії країною-спонсором тероризму

Конгрес США розгляне визнання Росії країною-спонсором тероризму

Конгрес США розгляне визнання Росії країною-спонсором тероризму
. Фото: Facebook

У Конгрес США внесений законопроєкт по визнання Російської Федерації країною-спонсором тероризму.

Про це повідомив старший радник Конгресу США Пол Массаро.

"Конгрес розгляне визнання дій Росії в Україні актом геноциду. (Сенатор — ред.) Ліндсі Грем та (член палати представників — ред.) Тед Ліу вимагають визнання Росії терористичною державою", — написав він.

15 вересня американські сенатори демократ Річард Блюменталь та республіканець Ліндсей Грем представили законопроєкт про визнання Росії країною-спонсором тероризму.

Документ містить положення, що дозволить президентові США Джо Байдену відмовитися від визнання країни спонсором тероризму з міркувань національної безпеки після того, як він засвідчить Конгресу, що Росія більше не підтримує акти міжнародного тероризму.

"Необхідність цього заходу зараз як ніколи актуальна", — сказав сенатор Блюменталь, заявивши про вбивства мирних жителів та інші "жорстокі утиски" в Україні після вторгнення Росії.

Сенатор Грем своєю чергою заявив, що визнання РФ спонсором тероризму надішле потужний сигнал підтримки України Києву, союзникам США, водночас накладаючи на Росію суворі покарання і дозволяючи подати на неї позов у судах США за дії в Україні та посилення санкцій.

Що відомо

  • У травні спікерка Конгресу США Ненсі Пелосі переконана, що Росія має бути включена до переліку держав-спонсорів тероризму.
  • 28 липня Сенат США ухвалив резолюцію, яка закликає Держдеп визнати Росію державою-спонсором тероризму через події в Україні, Чечні, Грузії та Сирії, які призвели "до загибелі незліченної кількості людей.
  • 5 вересня президент США Джо Байден заявив, що Росія не варто визнавати державою-спонсором тероризму у відповідь на повномасштабне вторгнення РФ в Україну.
  • 6 вересня стало остаточно відомо, що США не вноситимуть Росію до списку країн-спонсорів тероризму, оскільки це може мати "небажані наслідки" для України та світу, і вплинути на можливість постачати допомогу, заявила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр. Вона наголосила, що рішення остаточне та додала, що США вже запровадили проти РФ такі ж санкції, які б наклали на неї в разі отримання статусу "спонсорки тероризму".
  • 14 вересня речник Державного департаменту США Нед Прайс заявив, що адміністрація президента Байдена веде обговорення з Конгресом США запровадження проти Росії нових санкцій, які були б аналогічні оголошенню РФ країною-спонсором тероризму.

Читайте також

Знеструмлена ЗАЕС, Кримський міст, підготовка до зими. 228-й день війни. Онлайн

На початок