У дитбудинку пояснили, на якій підставі дозволили знімати дітей у "Дау": подробиці

У дитбудинку пояснили, на якій підставі дозволили знімати дітей у "Дау": подробиці

У дитбудинку пояснили, на якій підставі дозволили знімати дітей у "Дау": подробиці
.

Знімати сиріт у фільмі "Дау. Дегенерація" у 2011 році дозволили посадовці Департаменту охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації.

Про це Суспільному сказала директорка Харківського обласного будинку дитини №3 Тамара Скульська. За її словами, у зйомках були задіяні четверо немовлят.

"Брали наших дітей за розпорядженням Департаменту охорони здоров'я. Це були маленькі діти, які не могли б отримати якусь особливу травму від того, що вони потрапили у незвичну середу. Наші медсестри були постійно з ними. У кожної дитини була медсестра, яка тримала його на руках. Дітям було від 3 місяців до пів року. Експериментів жодних на зйомках не проводили. Вони повернулись абсолютно здоровими, жодних пошкоджень чи травм не було. Медсестри, які супроводжували... Був окремий наказ на супроводження кожної дитини", — сказала Скульська.

У стрічці герої фільму проводять експерименти над немовлятами, все відбувається у засекреченому радянському інституті. Про те, що таку сцену можна розцінювати як знущання над дітьми, заявила спеціалістка з нейрокорекції Олена Самойленко.

"Ці діти переживали стрес. Цьому свідчила форма плачу, який ми чули. Це напруженість, тонус рук, стиснуті кулачки. Це вираз обличчя дитини, яка шукає увагу у близьких дорослих, але її не знаходить. Така поведінка з дітьми може зашкодити формуванню прив'язаності дитини до близьких дорослих і взагалі до будь-яких дорослих у майбутньому. Це може завадити формуванню нормального безпечного простору, який потрібен кожному з нас, щоб далі якось жити та не смикатись. У майбутньому це може стати причиною постійного токсичного стресу", — сказала Самойленко Суспільному.

Виконавча продюсерка проєкту "Дау" Світлана Драгаєва каже: дітей знімали близько двох годин, над малюками не знущалися.

"В нас були зйомки художнього фільму, ми не будували медичний кабінет. В нас була запланована зйомка, для якої необхідна була присутність малюків. Поки вони брали участь у зйомці, там були присутні опікуни та всі ті, хто несе юридичну відповідальність. Також був лікар. Ні маніпуляцій, ні фізичного впливу не застосовували, звичайно. Задача сцени, художнього образу — показати дітей, які плачуть. Все, що ви чуєте — це звукова фонограма, а не те, що відбувається у кадрі. Для нас це була звичайна зйомка, а далі вже задача художників та монтажерів перетворювати це на художній фільм", — прокоментувала Драгаєва.

10 років тому обласний департамент охорони здоров'я очолював Олександр Галацан, зараз радник заступника голови обладміністрації. Чи дійсно дозвіл на зйомку давав він, Суспільне намагалося з'ясувати у нього самого. Протягом дня Галацан слухавки не взяв.

Встановити, чи були порушення під час зйомок і хто понесе за це відповідальність, мають слідчі.

"Обставини були у 2011 році... Ця картина триває шість годин. Зараз слідчі вивчають цю картину, проводять слідчі дії... Слідчим буде вирішено питання щодо вини тої чи іншої посадової особи, яка надавала згоду на проведення даних дій з дітьми", — сказав Суспільному прокурор Харківської області Олександр Фільчаков.

За словами директорки 3-го будинку дитини, трьох немовлят, яких знімали у фільмі, всиновили. Четвертий — в іншому закладі.

Що відомо

  • 21 квітня Микола Кулеба заявив про намір звернутися до поліції за фактом участі дітей у зйомках фільму "Дау".
  • Ювенальні прокурори Харківської області відкрили два кримінальні провадження.
  • Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова підтримала ініціативу проведення належного розслідування використання в зйомках "Дау" малолітніх дітей.
  • "Або не вони, або бояться говорити": Кулеба про перемовини з сиротинцями за фактом зйомок "Дау"
  • Проєкт "Дау" російського режисера Іллі Хржановського знімали у Харкові з 2008 по 2011 роки.

Автор: Софія Цвєткова

На початок