Сітки, кікімори, окопні свічки: як переселенці на Рівненщині допомагають ЗСУ

Сітки, кікімори, окопні свічки: як переселенці на Рівненщині допомагають ЗСУ

Ексклюзивно
Сітки, кікімори, окопні свічки: як переселенці на Рівненщині допомагають ЗСУ
. Фото: Суспільне Рівне

У волонтерському штабі громадської ініціативи Тенета, що у Дубні на Рівненщині, переселенці з різних міст України разом із місцевими жителями плетуть сітки та кікімори для ЗСУ, виготовляють окопні свічки, а ще збирають ліки, теплі речі, обереги та смаколики на передову.

Волонтерка Ганна Бут плете сітки на передову. Вона приїхала до Дубна з Мелітополя, де провела 70 днів в окупації. Волонтерська робота допомагає не "падати духом" і відволікає від думок про покинутий дім.

"Таким чином мозок себе десь веде в зовсім інший напрямок, щоб не з'їдати себе зсередини, з того, що відбувається там у мене, в моєму рідному Мелітополі. Тут люди з різних куточків України, але коли ми починаємо говорити про те, як болить за домом, то відчуття одне й те ж саме", — ділиться пані Ганна.

Сітки, кікімори, окопні свічки: як переселенці на Рівненщині допомагають ЗСУ
Волонтерка Ганна Бут з Мелітополя плете сітку на передову. Фото: Суспільне Рівне

Ірина Аріхбаєва плести кікімори приходить майже щодня, тут відчуває себе корисною. З Маріуполя виїхати разом з дітьми та онуками їй вдалося у квітні.

"Уже сусідні будинки всі палали. Уже потрапляло. У наш будинок ще ні разу не потрапило. Але ми розуміли, що ніхто не зупиняється. Кожного дня ми мріяли, що сьогодні от все, останній день... Ні, так не трапилось і ми поїхали", — розповідає жінка.

Пані Ірина розповідає, у Маріуполі люди думали, що ситуація однакова у всіх містах України. Зв'язку та продовольчих запасів не було. Усі дні під час ракетних ударів та авіанальотів родина жінки ховалася у коридорі квартири.

"Виїхали до Бердянська. Там уже він був окупований, ми не знали цього. А потім уже поїхали до Запоріжжя. Усе через блокпости російські. Перевіряють, хлопців роздягали, татуювання шукали. Сумки викидали, дивилися, а потім — складайте. Ну ми уже не складали, кидали все до багажника", — додала Ірина Аріхбаєва.

У Дубні волонтери знайшли для сім'ї пані Ірини будинок, а звикнувши до нового міста, жінка й сама почала допомагати військовим.

Сітки, кікімори, окопні свічки: як переселенці на Рівненщині допомагають ЗСУ
Волонтерка Ірина Аріхбаєва з Маріуполя плете кікімори для військових. Фото: Суспільне Рівне

Ганна Бут розповідає, що разом з кікіморами та сітками, військовим на передову кладуть теплі шкарпетки, ліки й дитячі обереги. Каже, для роботи волонтери штабу потребують воску та тканин, а також закликає переселенців долучатися до благодійності, адже зараз у волонтерському штабі Тенета не вистачає рук.

Читайте також

  • Прихисток для безхатьків у Рівному: як у центрі соцпослуг приймають ВПО та готуються до холодів
  • "52% — не той показник, який ми хотіли б бачити" — епідеміолог з Рівного про вакцинацію від поліомієліту
  • Для чого створюють загальні, кластерні та надкластерні лікарні. Пояснює керівник медицини Рівненщини

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок