Біля Серця: 25 нових українських пісень вересня

Біля Серця: 25 нових українських пісень вересня

Біля Серця: 25 нових українських пісень вересня
. Ілюстрація Нікіта Тітов

До цієї збірки увійшли 25 новинок, що видали у вересні KOLA, Іван Розін, alyona alyona, Саша Чемеров, KADNAY, "ТНМК", Тіна Кароль, Morphom, SadSvit, Паліндром, Alina Pash, CHEEV, Botashe, Настя Балог, Positiff, Jerry Heil, Dorofeeva, KHAYAT, Артем Пивоваров, квіткіс, SVIT, Latexfauna, Довгий Пес, JointJay, СХОЖА, Astronata, Олександр Положинський, ASILIA.

Більшість цих пісень уже зараз можна чути в ефірі першої музичної станції України – Радіо Промінь. Усі новинки 2022 року ви можете послухати у плейлисті шоу "Селекція" на YouTube та Spotify.

KOLA — "Біля Серця"

KOLA (Анастасія Прудіус): "Сьогодні дуже важливо мати в серці любов. До родини, до країни, до коханого, до друзів, до всього, що нас оточує, бо наша любов – це головна наша зброя. Сьогодні кожен українець носить біля серця кохання, і саме тому ми такі сильні.

Звісно, коли ми з Ваньком Клименком писали цю пісню, вона була про коханого чоловіка, але сьогодні я розумію, що її сенс набагато глибший. Ми часто не цінуємо те, що маємо сьогодні, а згадуємо минуле чи уявляємо майбутнє. Давайте жити тут і зараз, віддано, сміливо і так, як вміють лише українці, з неймовірним коханням і добром у серці. Вірю, що ця пісня знайде місце у ваших серцях і залишиться "Біля Серця" надовго".

Ivan Rozin — "Колись"

Іван Розін: ""Колись" — це мрія про мирне майбутнє, за яке сьогодні віддають життя найкращі. Це розповідь про любов, що водночас мотивує до боротьби та рятує душу серед жахіть війни. Але насамперед — це свідоцтво непохитної віри в те, що це майбутнє обов’язково настане — колись у свій час".

alyona alyona — "Маріуполь"

alyona alyona: "Я вперше потрапила до Маріуполя у 2014-му, коли місто вперше деокупували і я побачила страшні наслідки. Обстріляні будинки. У моїй рідній Баришівці цього всього не було тоді. Це справило на мене велике враження. І коли я трохи пізніше туди потрапила – за два роки – я побачила, як змінилося це місто. Як його тоді відбудували. І мені захотілося написати пісню про Маріуполь.

Напевно, тому, що в мене дуже багато підписників з Маріуполя. Людей, які мені пишуть і діляться зі мною своїми думками. Зустрічаючи маріупольців тут, у Європі, я дуже чітко читаю в їхніх очах біль, відчуваю все, що в них на душі. Це справді місто-герой, яке має складну долю, що повторюється. Це не може не залишити якийсь відбиток в тобі.

А ще один класний спогад про Маріуполь – це букет з тараньки, який мені подарували замість квітів на "Гоголь Фесті", коли вперше побувала в цьому місті. Фани знали, що я великий фанат тараньки, дуже люблю рибку".

Саша Чемеров — "Полями"

Саша Чемеров: "Я добре пам'ятаю, як народжувалася ця пісня. Як вона застрягла сльозами в горлі. Як тоді, так і зараз ця пісня веде мене полями, де моє коріння топчуть танки страху, де горить пшениця мого дитинства, а дим застеляє серце… "Полями" — це сповідь, це усвідомлення себе, це віра, надія та любов, проявленні в констатації їх відсутності. Пісня надважлива для мене та моєї самоідентифікації".

KADNAY — "Земля"

Пилип Коляденко: "Я написав цю пісню за два дні до війни. Уже було все зрозуміло. Ми ніколи не підіймали у текстах соціальну проблематику. У нас були історії життя, кохання, відносин, внутрішня сила, енергія, психологія. Але ніколи не було такого, що було спрямоване на дух, на патріотизм, на відчуття свого місця на цій землі. Це наша перша спроба — і тексту, і музики. Мені здається, вдала спроба".

"ТНМК" — "Берег наш"

Фоззі (Олександр Сидоренко): "У травні цього року ми збиралися випустити новий альбом — "ВАТРА black". Та раптом стало не до музики. Зовсім. Влітку ми зрозуміли, що ця платівка лишається чекати мирних часів, й почали потрохи накопичувати новий матеріал, навіяний війною.

Так постала ідея "Пісень комендантських годин" — збірки треків, які з'явилися під час цієї фази війни за нашу Незалежність. І сьогодні ми готові показати першу з цих пісень — "Берег наш".

Ми описали життя уявного прибережного клану, на який напала армада акул. І люди обрали бій, а не втечу від моря. Ви знаєте цих людей — вони напроти вас, у дзеркальному відбитку. І ви знаєте цих акул та їхнього ватажка. Ви прийняли бій. І ця пісня — про вас. Тому, що цей берег — наш!"

Тіна Кароль — "Вільні. Нескорені"

Тіна Кароль: "Пісня "Вільні. Нескорені" підіймає ідею звільнення від нав'язаних стереотипів минулого. Наш час настав, ми готові виборювати життя для вільної, непереможної країни та гордо нести свій прапор перемоги. Ця пісня — як мантра спротиву, нерв нескореності, символ неминучих змін!"

Morphom, SadSvit — "Повертайся Живим"

SadSvit (Богдан Розвадовський): "Зараз війна триває не тільки на полі бою, а й в інформаційному просторі. Я вважаю, що музика також є сильною зброєю. З її допомогою ми можемо поширювати нашу культуру і не підпускати російську".

Alina Pash — Тіні Забутих Предків

Alina Pash: "Ця пісня була створена напередодні вторгнення. Я відчула імпульс від Всесвіту і хотіла показати глибину та велич нашого коріння. Зараз ми вже сім місяців мужньо боронимо нашу країну, культуру, мову, кожен на своєму фронті. Ми таки доводимо, що ми міцні духом люди, які пишуть нові сторінки прадавньої книги під назвою "Україна"".

BOTASHE — "Тенета"

Botashe: "Наше життя — це неосяжне павутиння-тенета з вибраних шляхів і розвилок, на яких людські долі зустрічаються і об'єднуються, або ж проходять повз одне одного залишаючись самотніми. Працюючи над цим треком, ми ставили перед собою завдання не просто викласти усе, що хочеться сказати "в лоб". Ми намагалися зробити це так, щоб кожен слухач міг провести паралелі між своїм життям і нашим треком і зрозуміти кожен рядок".

Настя Балог & POSITIFF — "Додому"

Настя Балог: "Дім — це місце, де на тебе чекають та куди завжди можна повернутися. Однак війна відібрала рідні стіни в багатьох українців, розкинувши їх по різних країнах і містах. Та, незважаючи на тимчасове місце проживання, кожен із них об'єднаний не лише вірою в перемогу, а й спільним бажанням якомога скоріше повернутися додому.

Трек "Додому" розповідає історію дівчини та хлопця, яких розлучила війна. Вона — за кордоном і віддала б усе, щоб опинитися у рідному місті. Він же захищає домівку, щоб їй було куди повертатися. Обидва мріють про одне й те саме — зустрітися та обійнятися, як колись… Там, де колись".

Олександр Положинський & ASILIA — "Як Ти Там?"

Олександр Положинський: "Цю пісню я написав після того, як повернувся з фронту. Усі думки, відчуття, враження, переживання, події з пісні — це те, що пройшло крізь мене за ті мої перші 10 днів на передовій. Хлопці, які були там зі мною і які чули пісню першими, сказали, що, слухаючи, ловили флешбеки. Значить, все чесно".

Jerry Heil — "Тато"

Jerry Heil: "Пісня прийшла сама. Я просто почула мелодію гітари і почала наспівувати: "Тато, утамуй, ута-утамуй. Тато, утамуй, утамуй, тато".

Написала її спеціально до дня народження мого батька. Але як важко тим дітям — маленьким і дорослим дітям — чиї батьки служать? Приспів я присвятила їхнім татам.

У пісні є фраза: "На землю-хліб ллються сльози-сіль". Вона прийшла мені в процесі написання. Дуже рада, що від моменту, коли я писала цю пісню, обставини дещо змінилися, наші військові набралася міці піти в наступ і тепер ми дійсно зустрічаємо ворога з усіма почестями, "хлібом та сіллю"!

Куплети — про мене і батька. Про нашу схожість. Мама завжди мені казала, що я "в батечка вдалась", і я рада. Я не парюся про думку людей, ходжу, як він, "в куртці з вирваними замками".

І кожен в цій пісні знайде свою асоціацію і свою живу іскру, яка запалить тисячі ваших особистих флешбеків з дитинства, я впевнена.

Мрію, щоб закінчилася війна, і цю пісню можна було просто слухати й співати біля каміна з гітарою в родинному колі".

SadSvit & Паліндром — "Була Весна"

Степан Бурбан: ""Була весна" – наша нова спільна пісня. Ділимось своїми настроями і переживаннями цієї весни. Дуже багато українців картали себе почуттям провини, хвилюваннями, паралізуючи своє життя. Але попри всі страхи, треба брати своє життя в руки, приймати рішення і рухатися далі".

KHAYAT — "Нехай"

KHAYAT: "Чи замислювались ви колись над тим, що слова, сказані у запалі, можуть стати для когось останніми? Чи бажали колись повернути час назад, аби прожити ту саму мить ще раз та все виправити?

Сьогодні життя має зовсім іншу швидкість, і набуваємо ми так само стрімко, як і втрачаємо. Кожен день варто жити як останній і це ніяк не пов’язано з війною. Люди помирають щодня, не тільки від куль та ракет.

Ми не маємо права дозволяти собі бути більш уважними, більш терплячими, більш люблячими колись потім. Бо немає ніякого "потім", немає безлічі шансів. У нас є тільки "сьогодні".

Тому живіть сьогодні! Любіть сьогодні, аби потім не марити спогадами і не картати себе за те, чого не відбулося".

CHEEV — "Мрієшся"

CHEEV (Влад Чижиков): "На створення треку "Мрієшся" мене надихнула концепція фільму Крістофера Нолана "Початок" про різні рівні сновидінь, у яких знаходяться люди. Подекуди навіть у нічних кошмарах перебувати легше, аніж в реальності. Але, зрештою, "Мрієшся" — це пісня про кохання, вона передає палітру почуттів, що переживає людина після розлуки, поставивши крапку в стосунках".

DOROFEEVA — "У твоїй душі"

DOROFEEVA: "Дивлюсь на цю маленьку дівчинку й згадую, якою вона була наївною, відкритою, беззахисною. Як щиро любила та відчувала все по-справжньому. Дівчинка виросла, в чомусь змінилася, але найголовніші сенси забрала з собою у дорослий світ. Сподіваюсь, ви теж віднайдете у цих піснях своє, важливе. Шукайте "сенси" на всіх стримінгових платформах".

SVIT — "Я Твоя"

Світлана Германова: "Пісня була написана ще до початку війни, але набула особливого змісту в нинішній час. Вона про емоційне укриття, куди можна повернутися кожен раз, коли сумно".

Артем Пивоваров & alyona alyona — "Люлі-Люлі"

Артем Пивоваров: "Робота "Люлі-люлі" відображає внутрішній світ людини, яку охопили почуття самотності та відчуження. У цьому стані зараз перебуває ледь не кожен українець, незалежно від місця перебування та кількості людей навколо. У такі моменти вмикається захисна реакція: хочеться закрити своє серце та загубитися у спогадах. Часом дійсно треба усамітнитися, відновити внутрішню енергію та сили, щоб згодом продовжити заповнювати соти пам'яті подіями, до яких захочеться повертатися".

alyona alyona: "Часто розчарування в житті, невдачі та просто біль змушують наше серце закритися і більше нікому не довіряти. Але коли самотність заповнює все навколо і починає давити, ми шукаємо трохи спокою та натхнення для того, щоб перезавантажитися і знову бути відкритими для нового. Взявши за основу вірш Куліша, цей момент відчаю, кожен з нас трансформував його з крапки в кому, бо ми віримо, що світло все ж переможе темряву".

LATEXFAUNA — CHERKASCHYNA

Дмитро Зезюлін: "Нас іноді називають вкраїнськими "Ред Хот Чилі Пеперз". Що ж… У такому разі Черкащина — це українська Каліфорнія. Розмаїта, засмагла, з красивими людьми, Канівським океаном і скелястими каньйонами Гірського Тікича, високим-превисоким небом, в якому ще засвітла, але у вечірній млості, видно Венеру й Сатурн".

квіткіс — "Бем-бем"

Дмитро Войналович: "Ловіть наш трек "Бем-бем (Соком холодним розбавлю тебе)" з другого LP "Всяка музяка", який вийшов 23 вересня.

До слова, всі пісні альбому повністю і кардинально відрізняються від того, що ми робили раніше. Та й між собою вони різняться жанрово: в лонгплеї є й інді-поп, і синт-поп, і дрім-поп, але разом з тим присутні й панкові теми. Ця різність і дала назву студійнику".

СХОЖА — "Джерело"

СХОЖА (Анастасія Мунтяну): "Пісня "Джерело" видана на моєму новому альбомі "Перехрестя 51", на ньому кожна пісня – це як окремий поворот, окрема історія. І коли я слухаю кожен трек, я згадую той період життя.

Мій альбом про те, що треба йти. Але не потрібно шукати себе в інших людях. Усе, що потрібно для того, щоб досягти своєї мети, щоб бути щасливими, треба відшукати під товщею своїх шарів".

Jerry Heil & Людмила Шемаєва — "Несестри"

Jerry Heil: "Моя мама з раннього дитинства мріяла співати для людей, проте в селі навчатися не було можливості, а далі життя склалося інакше. Проте всю свою любов до музики вона передала мені, вкладаючи з батьком в моє становлення всі можливі ресурси! Настав час повертати любов! Маминій мрії більше 50 років — і сьогодні вона збулася!

Текст пісні написав Іван Клименко. Я довіряю спільне написання пісень тільки йому наразі. Це перша пісня, де текст писала не я. Стилістично текст нагадує народну баладу — а я лиш підсилила це видозміненою мелодією народної пісні ''Ой на дубові та гілки гнуться''".

Astronata — "На Частини"

Ната Сміріна: "Клята русня, ЗСУ буде рвати всіх вас на частини до того моменту, поки ви не заберетеся з нашої землі! Слава Україні!"

Довгий Пес & JointJay — "Стріляє Реп"

Довгий Пес: "Поки медійні паразити-пристосуванці пи**ять на український реп, реп скоро їм вирве "язики", що застрягли між булок сусіднього недонароду".

Щоп'ятниці о 16:00 нові епізоди шоу "Селекція" слухайте на SoundCloud Радіо Промінь.

Більше музичних добірок

Читайте нас у Facebook або Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок