Сенат США погодив виділення 12 мільярдів доларів допомоги Україні

Сенат США погодив виділення 12 мільярдів доларів допомоги Україні

Важливо
Сенат США погодив виділення 12 мільярдів доларів допомоги Україні
. Комітет Сенату США на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні, округ Колумбія. Фото: Getty Images

Сенат Сполучених Штатів 29 вересня погодив законопроєкт про фінансування уряду до 16 грудня 2022 року, який передбачає зокрема і виділення 12,4 мільярда доларів нової допомоги Україні.

Як пише видання The Washington Post, Сенат ухвалив проміжний закон, щоб запобігти зупинці роботи уряду, фінансуючи його до 16 грудня та затверджуючи нові ресурси для захисту України від вторгнення Росії. Законопроєкт тепер мають підтримати у Палаті представників, а потім відправити на підпис президенту США Джозефу Байдену.

Законопроєкт передбачає допомогу Україні на суму 12,4 мільярда доларів: 7,8 мільярда доларів у комплексі прямої та непрямої військової допомоги, 4,5 мільярда доларів на підтримку економічної стабілізації та 35 мільйонів доларів на реагування на можливі ядерні інциденти.

Що стосується виділених коштів на військову допомогу, то три мільярди витратять на навчання, обладнання, озброєння та логістичну підтримку. Ще 1,5 мільярда доларів направлять на поповнення запасів американського обладнання, наданого Україні або іноземним країнам, які відправили свою зброю українському війську. Інші 2,8 мільярда підуть на продовження військової, розвідувальної та іншої оборонної підтримки України. Збільшення виробництва боєприпасів профінансують на 540 мільйонів доларів.

Що відомо

  • Європейський Союз спрямував Україні 1 млрд євро виняткової макрофінансової допомоги. Перший транш у 500 млн євро був зарахований на рахунок НБУ 1 серпня.
  • 6 серпня видання Politico з посиланням на чиновників ЄС повідомило, що Європейська комісія розробила нову пропозицію щодо надання Україні макрофінансової допомоги в розмірі 8 млрд євро. Вона передбачає надання Києву 8 мільярдів євро у вигляді поєднання грантів та кредитів.
  • 9 вересня міністри фінансів та керівники центробанків країн ЄС погодили виділення фінансової допомоги для України у розмірі 5 мільярдів євро.
  • 13 вересня голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель повідомив, що "вже незабаром" Україна зможе отримати вісім мільярдів євро з запропонованого дев'ятимільярдного пакету допомоги від ЄС.
  • 20 вересня Рада Європейського союзу офіційно ухвалила рішення терміново надати Україні додаткову макрофінансову допомогу (МФД) у розмірі 5 мільярдів євро.

На початок