Рада ЄС погодила виділення Україні €5 млрд євро допомоги

Рада ЄС погодила виділення Україні €5 млрд євро допомоги

Рада ЄС погодила виділення Україні €5 млрд євро допомоги
Прапори України та ЄС. Getty Images/EyeEm/Anastasia Malaman

Рада Європейського союзу офіційно ухвалила рішення терміново надати Україні додаткову макрофінансову допомогу (МФД) у розмірі 5 мільярдів євро. Про це йдеться на офіційному сайті ЄС.

"9 вересня міністри фінансів ЄС узгодили заяву на підтримку цих додаткових 5 млрд євро для України на неформальному засіданні ради Ecofin у Празі. Сьогодні ця додаткова допомога була офіційно прийнята після виконання необхідних формальних кроків протягом лише 11 днів", — йдеться у повідомленні.

Цю допомогу Україна отримає у формі довгострокових позик на пільгових умовах. Виділення 5 млрд євро є другим етапом реалізації макрофінансової допомоги ЄС Україні на суму до 9 млрд євро.

В ЄС зазначають, що нинішнє рішення, забезпечує бюджет Євросоюзу засобами для покриття ризику збитків за цими позиками, а також за позикою в розмірі 1 млрд євро, яку Україна отримала на початку серпня.

За цим рішенням має відбутися погодження виділення Україні ще 3 млрд євро.

"Ми виконуємо свої обіцянки та допомагаємо гарантувати, що Україна та її ключова інфраструктура можуть продовжувати функціонувати, попри агресивну війну Росії. На наступних засіданнях Ecofin я буду наполягати на швидкій угоді про надання решти 3 млрд євро, для яких ми також повинні домовитися про розподіл цієї суми на позики та гранти", — сказав міністр фінансів Чехії Збинек Станджура.

Що відомо

  • Європейський Союз спрямував Україні 1 млрд євро виняткової макрофінансової допомоги. Перший транш у 500 млн євро був зарахований на рахунок НБУ 1 серпня.
  • 6 серпня видання Politico з посиланням на чиновників ЄС повідомило, що Європейська комісія розробила нову пропозицію щодо надання Україні макрофінансової допомоги в розмірі 8 млрд євро. Вона передбачає надання Києву 8 мільярдів євро у вигляді поєднання грантів та кредитів.
  • 9 вересня міністри фінансів та керівники центробанків країн ЄС погодили виділення фінансової допомоги для України у розмірі 5 мільярдів євро.
  • 13 вересня голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель повідомив, що "вже незабаром" Україна зможе отримати вісім мільярдів євро з запропонованого дев'ятимільярдного пакету допомоги від ЄС.

Читайте також

У 2023 році Україні потрібна підтримка від ЄС на 12 млрд євро — Шмигаль

Трасс оголосить про мільярди доларів допомоги Україні — ЗМІ

На початок