США зробили крок у виділенні 12 мільярдів доларів допомоги для України: на що підуть гроші

США зробили крок у виділенні 12 мільярдів доларів допомоги для України: на що підуть гроші

США зробили крок у виділенні 12 мільярдів доларів допомоги для України: на що підуть гроші
. Фото: Shutterstock

Сенат Сполучених Штатів просунувся у питанні виділення Україні фінансової підтримки у розмірі більш як 12 мільярдів доларів для протидії російській агресії.

Про це повідомляє The Washington Post.

"Сенат просунувся вперед у законопроєкті про короткострокові витрати, який надасть Україні понад 12 мільярдів доларів", — йдеться у повідомленні.

Голова комітету з асигнувань Палати представників Конгресу США Роза ДеЛауро заявила, що документ продовжить життєво важливе фінансування для потреб України та внутрішніх потреб США до 16 грудня.

"Оскільки Росія проводить фальшиві вибори для анексії частин України, українському народу терміново потрібна наша підтримка, щоб захищати свої сім'ї та глобальну демократію", — наголосила вона.

Палата висунула законопроєкт 72 голосами проти 23, зазначає видання. Додатково документ передбачає виділення мільйонів доларів для Джексона, столиці штату Міссісіпі, що постраждав через повінь, й покликаний розв’язати проблему надання коштів на допомогу при стихійних лихах.

Законопроєкт включає пакет допомоги Україні для боротьби з російським вторгненням.

"Серед коштів є 3 мільярди доларів для надання військової допомоги, включаючи навчання, обладнання, озброєння та матеріально-технічну підтримку; 1,5 мільярда доларів на поповнення американських запасів обладнання Україні чи закордонним країнам, які надали підтримку; та 2,8 мільярда доларів на постійну військову, розвідувальну та іншу оборонну підтримку", — зазначається в дописі.

Додаткові 35 мільйонів доларів підуть на фінансування реагування на "потенційні ядерні та радіологічні інциденти" в Україні та запобігання крадіжці ядерних матеріалів.

Що відомо

  • Європейський Союз спрямував Україні 1 млрд євро виняткової макрофінансової допомоги. Перший транш у 500 млн євро був зарахований на рахунок НБУ 1 серпня.
  • 6 серпня видання Politico з посиланням на чиновників ЄС повідомило, що Європейська комісія розробила нову пропозицію щодо надання Україні макрофінансової допомоги в розмірі 8 млрд євро. Вона передбачає надання Києву 8 мільярдів євро у вигляді поєднання грантів та кредитів.
  • 9 вересня міністри фінансів та керівники центробанків країн ЄС погодили виділення фінансової допомоги для України у розмірі 5 мільярдів євро.
  • 13 вересня голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель повідомив, що "вже незабаром" Україна зможе отримати вісім мільярдів євро з запропонованого дев'ятимільярдного пакету допомоги від ЄС.
  • 20 вересня Рада Європейського союзу офіційно ухвалила рішення терміново надати Україні додаткову макрофінансову допомогу (МФД) у розмірі 5 мільярдів євро.

Читайте також

"Референдуми" як кінець переговорів з Москвою, інструкція на випадок ядерного удару. 217-й день війни. Онлайн

На початок