Пенсії зростуть разом з мінімалкою на 3% в грудні — Мінсоцполітики

Пенсії зростуть разом з мінімалкою на 3% в грудні — Мінсоцполітики

Пенсії зростуть разом з мінімалкою на 3% в грудні — Мінсоцполітики
. Оксана Жолнович, міністерка соцполітики. Фото: Нові лідери

Зростання прожиткового мінімуму на 3%, яке заплановане в грудні, потягне за собою зростання всіх пенсій в загальній сумі на 70 мільярдів гривень.

Про це повідомила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович в ефірі загальнонаціонального телемарафону на Суспільному.

"Якщо ми говоримо про соціальні та пенсійні виплати, то пенсійні, зокрема прив'язані, бо це відрахунок від ЄСВ. І з підняттям мінімальної зарплати, зростуть і мінімальні пенсії для осіб, які мають 65 років та повний страховий стаж: 30 — для жінок, 35 — для чоловіків. Щодо соціальних видатків та пенсій, то, зверніть увагу, зростання прожиткового мінімуму на 3%, яке заплановане в грудні, потягне за собою зростання всіх пенсій в загальній сумі на 70 мільярдів гривень", — розповіла Жолнович.

Вона додала, що уряд додатково створює "невеликі пенсійні програми", які розподіляються із загального бюджету, тобто з загальних податків.

"Така програма президента стартувала — доплати за поважний вік ще 2020 року. Цього року чергове її розширення вже на пенсіонерів, які мають 70 років — вони отримають з 1 жовтня доплати до своїх пенсій. А також, якщо у них є повний страховий стаж, то їхня пенсія не може становити менш ніж 3000 грн", — зазначила міністерка.

Вона додала, що вся соціальна сфера України наразі дотується міжнародними партнерами, а більша частина власних коштів України йде на оборону.

Раніше у Мінсоцполітики розповіли, що загальний бюджет соціальних видатків на наступний рік майже 800 млрд гривень, із них безпосередньо на соціальні програми піде більше ніж 400 млрд, ще 233 млрд на фінансування пенсій.

З 1 жовтня мінімальна пенсія для українців становитиме 2680 грн. Крім того, пенсіонери 70-75 років від жовтня отримуватимуть надбавку 300 гривень на місяць. Але загалом їхня пенсія не може бути більшою за 10340,35 грн.

Читайте також

Зарплати, пенсії, субсидії й іпотека. Які зміни чекають на українців з жовтня

У Мінсоцполітики розповіли, як підвищаться пенсії у 2023 році

Мінімальна зарплата та податки. Що зміниться в Україні з 1 жовтня

"З кожної гривні 50 копійок на безпеку": Кабмін ухвалив проєкт бюджету-2023

На початок