"Впевнений — ви хочете жити": Зеленський звернувся до народів Кавказу, Сибіру та корінних народів РФ

"Впевнений — ви хочете жити": Зеленський звернувся до народів Кавказу, Сибіру та корінних народів РФ

"Впевнений — ви хочете жити": Зеленський звернувся до народів Кавказу, Сибіру та корінних народів РФ
. Президент Володимир Зеленський / Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський російською мовою звернувся до народів Кавказу, Сибіру та корінних народів Російської Федерації і закликав їх чинити опір мобілізації, оголошеній Володимиром Путіним. Про це йдеться у зверненні президента.

За словами Зеленського, в Україні загинули вже 58,5 тисяч російських солдатів.

"Вам не називають цю кількість. Вам брешуть, що загинуло нібито близько шести тисяч. 58,5! Ось у чому правда. Всі вони загинули через те, що цієї війни захотіла одна людина. Тільки одна. Якій служать багато людей", — сказав він.

Президент наголосив, що ніхто не повинен брати участь у ганебній війні.

"Дагестанці не повинні гинути в підлій та ганебній війні Росії. Чеченці, інгуші, осетини, черкеси та будь-який інший народ, який опинився під російським прапором. Загалом майже 200 народів. Ви знаєте, хто відправляє вас усіх воювати до України. Той, хто відправляє, хоче зробити вас "вантажем 200", — сказав він.

Зеленський висловив переконання, що ці народи хочуть жити і втомилися від брехні.

"Я впевнений, що ви хочете жити. Впевнений, що ви знаєте: боротися треба зараз! Ми бачимо, що ви чините опір злочинній мобілізації, якою російська влада хоче перекрити провал своєї кадрової армії та своїх злочинних наказів. Боріться, щоб не загинути! Захищайте свою свободу зараз на вулицях і площах, щоб потім не довелося воювати в горах і лісах просто за своє право жити, коли російська влада почне і наступні хвилі мобілізації. Борітеся! Поборете", — сказав президент.

Що відомо

  • Президент РФ Володимир Путін 21 вересня підписав указ про проведення часткової мобілізації у Росії. У зверненні до росіян він зазначив, що лінія зіткнення в зоні "спеціальної військової операції" перевищує тисячу кілометрів, при цьому союзні сили протистоять "не тільки неонацистським формуванням, а фактично всій військовій машині колективного Заходу", що загрожує існуванню РФ.
  • Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що в ході мобілізації буде призвано 300 тисяч резервістів, які пройдуть підготовку перед відправкою в зону "СВО". Заклик не торкнеться студентів та військовослужбовців-строковиків, мобілізації підлягають лише громадяни, які пройшли військову службу та мають військово-облікову спеціальність. Мобілізація проводиться "насамперед для контролю над звільненими під час "спецоперації" територіями".
  • На тлі оголошення мобілізації по усій Росії пройшли акції протесту. Також в Росії почалисяпідпали адміністрацій і військкоматів.
  • За даними ЗМІ, президент Чечні Рамзан Кадиров 22 вересня заявив, що у республіці не буде виконуватися рішення президента РФ Володимира Путіна про часткову мобілізацію, адже в регіоні "план вже перевиконано".

Читайте також

Оголошена Путіним мобілізація призвела до відтоку освічених та заможних росіян — британська розвідка

Як росіяни можуть здатися в полон та що гарантує Україна. Пояснює спікер проєкту "Хочу жить"

У РФ мобілізували вже понад 100 тисяч з оголошених 300 — Генштаб

На початок