Суд Нідерландів відхилив прохання "кримських музеїв" відкласти розгляд справи вкраденого "скіфського золота"

Суд Нідерландів відхилив прохання "кримських музеїв" відкласти розгляд справи вкраденого "скіфського золота"

Суд Нідерландів відхилив прохання "кримських музеїв" відкласти розгляд справи вкраденого "скіфського золота"
. Фото: Офіс Генерального прокурора/Facebook

Ще до окупації Криму Росією до Нідерландів привезли на виставку колекцію скіфського золота. Згідно з рішенням окружного суду в Амстердамі від 14 грудня 2016 року, колекцію необхідно повернути Україні. Але оскільки це рішення суду першої інстанції, то законом передбачена процедура оскарження. Нині Верховний Суд Нідерландів відмовив так званим кримським музеям у продовженні термінів подання письмових пояснень. Про це в ефірі Українського радіо 28 вересня розповіла заступниця Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Катерина Чуєва.

"Адвокатська компанія, яка працювала з так званими кримськими музеями, а фактично з російською стороною, яка організувала все це представництво, відмовилася з ними співпрацювати. Офіційним приводом ненадання інформації так званими кримськими музеями є те, що вони не можуть знайти партнерів-адвокатів і відповідно не можуть вчасно підготувати документи. Але суд не відзначив цю проблему як ключову, тобто як таку, що неможливо вирішити і яка потребує більше часу. І тому було відмовлено", – говорить Чуєва.

"Символи єдності". Добірка українських артоб’єктів, створених після 24 лютого

Скіфське золото передали музею Алларда Пірсона. До проєкту увійшли колекції кількох музеїв, зокрема Національного музею історії України та його відділу — тодішнього Музею історичних коштовностей, де були предмети з розкопок на території України різних років, зокрема коштовні предмети, знайдені на території Херсонської області та Криму.

У Мінкульті прокоментували, що буде зі скіфським золотом після рішення Верховного Суду Нідерландів
Музей Алларда Пірсона. Фото: Вікіпедія

Серед цінностей було не лише золото і предмети з коштовних металів, які належали народам, котрі мешкали на території Кримського півострова у той час, зокрема скіфам, а й дерев'яні шкатулки, які вважаються унікальними знахідками, тому що мають походження з Далекого Сходу.

Адвокат АО "Сергій Козьяков та Партнери" з команди у справі "скіфського золота" Андрій Пилипенко у коментарі для Укрінформу зазначив, що Україна разом з музеєм Алларда Пірсона заперечили проти клопотання росіян.

Ткаченко розповів про крадіжки росіянами пам'яток культури на тимчасово окупованих територіях

"Верховний суд ухвалив відмовити російській стороні в задоволенні їх запиту з огляду на відсутність поважних обставин. Тобто, письмові пояснення до Верховного суду загалом на користь України подані тільки державою Україна та музеєм Алларда Пірсона. З великою ймовірністю суд вже не дозволить російській стороні подати свої пояснення", – пояснив Пилипенко.

У Мінкульті прокоментували, що буде зі скіфським золотом після рішення Верховного Суду Нідерландів
Верховний Суд Нідерландів. Фото: Вікіпедія

Читайте нас у Facebook або Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок