Судно з українською кукурудзою та олією дісталося Лівану

Судно з українською кукурудзою та олією дісталося Лівану

Судно з українською кукурудзою та олією дісталося Лівану
. Розвантаження кукурудзи з AK Ambition у порту Тріполі. Фото: Associated Press

Судно AK Ambition із вантажем кукурудзи та олії з України 26 вересня пришвартувалося у Лівані, ставши першим таким судном, яке прибуло до країни після початку російської агресії 24 лютого.

Про це повідомляє Associated Press.

"AK Ambition, зареєстроване в Панамі та завантажене 7000 тонн кукурудзи та 20 тоннами рослинної олії, прибуло до північного міста Триполі — другого за величиною у Лівані", — йдеться у повідомленні.

Як зазначає видання, судно, яке ходить під прапором Панами, зустріли у порту співробітники посольства України.

Посол України в Лівані Ігор Осташ заявив, що прибуття AK Ambition було частиною угоди, підписаної між українськими та ліванськими компаніями про щотижневі постачання вантажів до Лівану.

"Це відбувається в той час, коли маленька середземноморська нація відчайдушно потребує допомоги на тлі безпрецедентної економічної кризи", — зауважують журналісти.

При цьому першим українським судном, яке вирушило 1 серпня з Одеського порту та яке мала прийняти Лівія, було Razoni із 26 тисячами тонн української кукурудзи. У підсумку судно відмовилися приймати через затримку у п'ять місяців. Зрештою воно пришвартувалося у Сирії, зазначає AP.

Що відомо

  • 22 липня у Стамбулі Україна, Туреччина та ООН підписали угоду, яка стосується розблокування портів та вивезення українського зерна. Дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН також підписала Росія.
  • Перше судно Razoni з розблокованим українським зерном вирушило 1 серпня з Одеського порту до ліванського порту Триполі. На борту суховантажника, що рухатиметься коридором безпеки, 26 тисяч тонн української кукурудзи.
  • Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш привітав вихід з Одеського порту судна із вантажем кукурудзи, зазначивши, що відновити експорт української агропродукції вдалося завдяки зусиллям координаційного центру, створеного за участі ООН.

Читайте також

Посол України в Лівані — про залежність країни від українського зерна та крадене росіянами збіжжя

Розблокування українських портів: чому це так важливо для світу і де найбільше очікують на українське зерно

"Ми все одно остерігаємося провокацій" — очільник аграрної конфедерації про початок вивозу зерна з портів України

Вихід з українського порту судна з зерном став кроком до подолання глобальної кризи — Єврокомісія

Півтора мільйона тонн зерна на експорт та 50 кораблів: підсумки першого місяця роботи "зернового коридору". ВІДЕО

На початок