ВАКС знову не зміг розпочати розгляд "плівок ОАСК" — Центр протидії корупції

ВАКС знову не зміг розпочати розгляд "плівок ОАСК" — Центр протидії корупції

ВАКС знову не зміг розпочати розгляд "плівок ОАСК" — Центр протидії корупції
. Фото: ОАСК

П’ята за рахунком спроба Вищого антикорупційного суду вкотре не зміг розпочати розгляд так званих "плівок ОАСК", на яких зафіксовані зловживання суддів Окружного адміністративного суду Києва.

Про це повідомляє "Центр протидії корупції".

"Чергова серія фільму про те, як втекти від розгляду справи "плівок ОАСК". Уже п'ять засідань поспіль ВАКС не може розпочати підготовче засідання. На цей раз причиною невдачі став відвід судді Тетяни Гавриленко", — зазначили в організації.

За даними ЦПК, причиною для відводу було те, що інший суддя ВАКС на прізвище Крикливий, який є чоловіком Гавриленко, раніше розглядав у цьому провадженні відвід слідчому судді.

"Колегія суддів вирішила, що цього достатньо для відводу", — йдеться у повідомленні.

При цьому захист заявив відвід не тільки судді Гавриленко, але й знову намагався відвести двох інших суддів із колегії — Ногачевського і Галабалу. Однак у цій частині відвід залишили без розгляду, оскільки раніше адвокат вже заявляв аналогічний відвід, проте теж отримав відмову.

Відтак справу передадуть на авторозподіл, щоб визначити нового члена колегії.

"У цій справі це відбувається вже не вперше: раніше самовідвід брали судді Широка і Воронько, а також колегія суддів Федорак, Маслова та Строгого. Ще одного разу колегія задовольнила відвід судді Строгого, оскільки на нього повторно розподілили справу, в якій він уже заявив самовідвід", — пояснили в ЦПК.

При цьому засідання вкотре проігнорували усі обвинувачені судді ОАСК — Вовк, Санін, Аблов, Келеберда, Огурцов, Качур й Погрібніченко, а також та ексчлени ВККС Остапець та Сірош.

"Схоже на те, що більшість суддів ВАКС просто бояться розглядати цю справу", — підсумували в організації.

Що відомо

  • 17 липня 2020 року НАБУ провело обшуки в Окружному адміністративному суді Києва та заявило про вручення підозри голові ОАСК Павлу Вовку, його заступнику Євгенію Аблову та ще п’ятьом суддям. Їх підозрюють у створенні в суді "злочинної організації з метою захоплення державної влади". Натомість в суді спростували вручення підозри своєму очільнику.
  • Водночас Національне антикорупційне бюро України розсекретило частину матеріалів провадження, відкритого щодо голови Державної судової адміністрації Зеновія Холоднюка, голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка та ще шістьох суддів, зокрема, записів телефонних розмов із голосами, схожими на голоси Холоднюка, Вовка та інших суддів ОАСК.
  • 20 липня того ж року до канцелярії ОАСК з Національного антикорупційного бюро надійшли повістки про виклик до бюро суддів Окружного адмінсуду Євгенія Аблова, Павла Вовка, Ігоря Качура, Олексія Огурцова, Ігоря Погрібніченка, Богдана Саніна, Віктора Шулежка та Володимира Келеберди.
  • 23 липня в Окружному адміністративному суді Києва заявили, що не можуть передати вісьмом своїм суддям повістки на допити у Національному антикорупційному бюро, оскільки всі вони перебувають у відпустках.
  • У березні 2021-го Національне антикорупційне бюро завершило досудове розслідування щодо участі суддів Окружного адміністративного суду у злочинній організації та зловживанні впливом. У квітні Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід судді Окружного адміністративного суду Києва Богдану Саніну у вигляді застави.

Читайте також

"Паша, помагай". НАБУ оприлюднило записи розмов судді Вовка та очільника ДСА Холоднюка

Портнов, Богдан та Вовк могли сприяти звільненню голови КСУ – Слідство.Інфо

Суддя Вовк та Портнов через Рябошапку впливали на зміну очільника Ради суддів – Слідство.Інфо

На початок