IT-сфера в умовах війни: житомирський експерт про проблеми галузі

IT-сфера в умовах війни: житомирський експерт про проблеми галузі

IT-сфера в умовах війни: житомирський експерт про проблеми галузі
. Етер на Українському радіо Житомир. Ведуча Тетяна Дукач та гість студії Дмитро Антонюк. Житомир, вересень 2022 року. Фото: скрін з трансляції Українське радіо Житомир

В етері Українського радіо Житомир директор групи компаній "Sana Commerce", "Valantic" та "Easygenerator" в Україні Дмитро Антонюк розповів про проблеми IT-галузі в умовах повномасштабної війни.

За його словами, війна створює постійну загрозу для бізнесу і залучених до виробничих процесів громадян навіть на відносно безпечних територіях держави. Сфера ІТ – чутлива особливо, оскільки головним чином зорієнтована на зовнішню (експортну) діяльність.

"Хоча ІТ виявилося стійким до викликів воєнного часу, ми розуміємо, що з одного боку – це експортна індустрія, яка генерує експортну валютну виручку, з іншого – у цій галузі потрібне безпосереднє спілкування. Є замовники, які хочуть бачити конкретних людей. А проєкти, зазвичай, великі, до них залучені кілька компаній постачальників – потрібно координуватись. Навіть, щоб стартувати чи отримати певні проєкти, бажано поїхати, поспілкуватися, зрозуміти, що компанії можуть працювати разом. І зараз всі ці канали закриті", – говорить Дмитро Антонюк.

IT-сфера в умовах війни: житомирський експерт про проблеми галузі
Етер на Українському радіо Житомир. Гість студії Дмитро Антонюк. Житомир, вересень 2022 року. Фото: скрін з трансляції Українське радіо Житомир

Наразі конкуренція на ринку ІТ складається не на користь українського сегменту.

"Фахівці з країн Східної Європи, Азії, Латинської Америки охоче заберуть частину замовлень, що були в Україні, або перехоплять нові, котрі могли б прийти в Україну, – каже Дмитро Антонюк. – Труднощі легальної живої взаємодії між закордонними замовниками та українськими виконавцями очікувано спричинять зменшення кількості самих замовлень та втрату високорівневих, технологічно складних і, відповідно, високооплачуваних проєктів, за які наші ІТ-спеціалісти боролися дуже довго. Відтак держава ризикує втратити не лише прибуток від ІТ-діяльності, але – в повоєнний час – і фахівців".

Що стосується нових процедур бронювання ІТ-спеціалістів та можливості легального тимчасового виїзду у робочі відрядження за межі України, то не все з переліченого вдалося реалізувати.

"Ініціатива Е-відрядження була обговорена, але з 1 вересня 2022 не вступила в силу (ред. – прем'єр-міністр не підписав постанову про умови виїзду чоловіків за кордон у відрядження під час війни через необґрунтованість розрахунків. Документ відправлено на доопрацювання). Тобто, такий механізм зараз не працює. Щодо механізму бронювання, то він, загалом, діє. Але одна з особливостей саме для ІТ – досить багато ІТ-спеціалістів в Україні пройшли військові кафедри і отримали дефіцитні на цей момент спеціальності. І навіть в ситуації, коли людина не мобілізована до ЗСУ або з якихось причин не підлягає мобілізації, вона все одно не може бути заброньована. Це створює суттєві проблеми для ІТ в Україні. Зараз компанії планують свою роботу на наступний рік, тобто, вирішують, де і як будуть працювати наступного року. Тому прийняття певних державних політик, які покращать ситуацію для ІТ, було б на часі. Ситуація, коли держава демонструє низький рівень довіри, підвищує імовірність відтоку висококваліфікованих ІТ-спеціалістів після відкриття кордонів у інші держави", – розповів Дмитро Антонюк.

Читайте головні новини Житомирщини у нашому Telegram, Instagram та Viber

На початок