Як отримати інсулін на Миколаївщині — розповідає лікарка

Як отримати інсулін на Миколаївщині — розповідає лікарка

Як отримати інсулін на Миколаївщині — розповідає лікарка
У пацієнта перевіряють рівень цукру в крові. Ілюстритивне фото. Фото: УНІАН

Станом на 26 вересня інсуліном забезпечені усі райони Миколаєва та Миколаївщини, окрім населених пунктів, які розташовані на тимчасово окупованих територіях. Аби отримати рецепт на безкоштовний інсулін, треба звернутися до лікаря-ендокринолога. в деяких випадках необхідно буде доплатити 5-15 відсотків вартості препарату.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла лікарка-ендокринолог Наталя Кошева.

У Миколаївській області пацієнти отримували інсулін у 29 аптеках, зараз кількість збільшилась до понад 100. До Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсаціївиплата компенсацій за Програмою медичних гарантій включено 76 препаратів інсуліну. З них 47 — повністю безоплатні.

Миколаїв та Миколаївська область 19 вересня отримали для інсулінозалежних глюкометри та тест-смужки. За гроші держави таке відбулося вперше, розповіла лікарка-ендокринолог Наталя Кошева. До цього отримували лише діти та вагітні. Щоб отримати, варто звернутися до своїх лікарень за місцем проживання.

"Отримати інсулін не складно. Якщо ви — ВПО або просто проживаєте в області, по району можна звернутися до лікаря-ендокринолога, щоб отримати рецепт на безкоштовне отримання інсуліну в будь-якій аптеці за місцем проживання. Єдине, якщо глікований гемоглобін вищий 7,5 відсотків, то доведеться доплатити 5-15 відсотка. І цей алгоритм однаковий для всієї України", — розповіла Наталя Кошева.

Якщо люди мають ускладнення від цукрового діабету, інсульт, інфаркт, це діти або вагітні — вони зовсім не доплачують за інсулін, не дивлячись на результат. За словами лікарки, інсуліну вистачає, він є в кожній лікарні, окрім тих, що розташовані на тимчасово окупованих територіях.

"Навіть райони з бойовими діями отримують інсулін, наприклад Березнегувате. Залишається без інсуліну Снігурівка (тимчасово окупована — ред.). У Березнегуватому були прильоти в центральну районну лікарню, але ж ми їм надали гуманітарну допомогу. Так само допомагаємо Новому Бугу. Щодо Баштанського району, в них начмед виконує обов’язки лікаря-ендокринолога. Просто варто прийти до лікаря за місцем проживання і тоді все отримаєте", — говорить лікарка-ендокринолог.

Юлія, яка хворіє на діабет і є ВПО, розповідає, що в умовах війни людям, які хворіють на діабет, надзвичайно складно. Де б ви не були, не дивлячись на те, що ВПО, і маєте довідку, все одно потрібно їхати в Миколаїв і отримувати препарат там.

"Наприклад, я зараз перебуваю не в місті, а в області, я не можу знайти лабораторію, щоб здати аналіз. Мені треба їхати, шукати. Сам аналіз коштує не дешево. Отже, щоб отримати інсулін, спочатку треба додзвонитися в поліклініку, в реєстратуру, записатися до лікаря, потім за день приїхати, вистояти в черзі, бо лікарі позвільнялися, отримати електронний рецепт, а потім вже йти в аптеку, де може не бути потрібного інсуліну, або потрібної його кількості", — розповідає жінка.

За словами Наталі Кошевої, в Миколаєві в кожній лікарні працює лікар-ендокринолог, якщо дехто виїхав за межі Миколаївської області, то вони все одно працюють, але за тими нормативними документами, які мають.

"Якщо людина не може пересуватися, то тоді сімейний лікар у телефонному режимі розв'яже питання щодо отримання необхідного. Лікар поліклініки виписує рецепт або на місяць, або на три місяці, або на пів року, а ви в аптеці необхідну кількість отримуєте", — розповіла лікарка-ендокринолог Наталя Кошева.

Читайте також

Внутрішньо переміщені особи на Миколаївщині — права та обов'язки пояснює фахівчиня

Миколаївський рапірист посів перше місце на міжнародному турнірі

У Миколаєві ремонтують водопровідні мережі. Тимчасово не буде води

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок