Приватизація на Рівненщині: коли стартують аукціони та що треба знати охочим купити держмайно

Приватизація на Рівненщині: коли стартують аукціони та що треба знати охочим купити держмайно

Приватизація на Рівненщині: коли стартують аукціони та що треба знати охочим купити держмайно
. Єдиний майновий комплекс державного підприємства “Рівненський експертно-технічний центр Держпраці”/фото: Фонд держмайна

Одним з перших на Рівненщині на аукціоні планують реалізувати держпідприємство Рівненський експертно-технічний центр Держпраці, що у центрі Рівного. Його оцінили в понад 11 млн грн, повідомив начальник регіонального відділення Фонду держмайна у Рівненській та Житомирській областях Кирило Бережний. Він пояснив Суспільному, хто може взяти участь у таких аукціонах та особливості приватизації.

На Рівненщині до приватизації підготували близько двох десятків об'єктів, Суспільне повідомляло про це раніше. Більшість з них були підготовлені до повномасштабного вторгнення РФ в Україну, зазначив Кирило Бережний.

Одним з перших стартує аукціон з продажу держпідприємства Рівненський експертно-технічний центр Держпраці, а це 922 кв.метрів нерухомості на вул. Казимира Любомирського — колишня Лермонтова. Стартова ціна — 11 139 980 грн, йдеться на сайті privatization.gov.ua. Аукціон запланований на 13 жовтня.

"Також є об’єкти, які б підійшли для розміщення магазинів, офісів, кав’ярень, створення нових виробничих майданчиків та інших об’єктів малого й середнього бізнесу.  Здебільшого ці об’єкти зараз у занедбаному стані, як, наприклад, будівля гаражів з блоком побутових приміщень, площею 315,4 кв.метрів у Рівному на вулиці Поповича", — коментує Кирило Бережний.

Весь перелік доступних для приватизації об'єктів на Рівненщині — ТУТ. Очільник регіонального фонду також акцентував, що оборонний комплекс, соціально важливі компанії та об’єкти критичної інфраструктури, об’єкти стратегічного значення залишаються у державній власності.

Він зазначив, що інформація про об'єкти на інших авторизованих для продажу майданчиках ідентична. Щоб взяти участь у торгах, потрібно завантажити необхідні документи, сплатити гарантійний та реєстраційний внески й подати свою цінову пропозицію.

Кирило Бережний нагадав, що не можуть бути покупцями:

  • органи державної влади, держпідприємства, працівники органу приватизації;
  • покупці, які зареєстровані в офшорних зонах з непрозорою структурою власності, а також покупці, які походять з держави-агресора;
  • фізичні та юридичні особи, стосовно яких застосовано санкції, а також пов’язані з ними особи;
  • особи з Реєстру осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті, тобто олігархи.

Нові правила приватизації покращують процедуру, зазначив Кирило Бережний:

"Усі документи можна буде підписати в електронному вигляді. Інформація про обʼєкти давно доступна онлайн. Також розблоковано приватизацію об'єктів з арештами та обтяженнями — всі зобов'язання переходитимуть до нових власників. У Рівному це дозволить забезпечити приватизацію держпідприємства Рівненський автомобільний ремонтний завод.

Окрім того, це дозволить знизити ризики — оплата за об’єкти здійснюватиметься перед укладанням договору купівлі-продажу, також вдвічі збільшено гарантійні внески.

"Крім того, бізнес може самостійно ініціювати приватизацію об’єктів державної власності у воєнний час, включених в перелік об’єктів, які підлягають приватизації. Для цього потрібно надіслати лист в довільній формі на адресу нашого регіонального відділення про намір приватизації такого об’єкта від потенційного покупця, який в тому числі може потребувати переміщення виробничих потужностей з територій, де ведуться бойові дії або є загроза бойових дій, на безпечну територію", — додає Кирило Бережний.

Авторка: Світлана Омелянчук

Читайте також

  • На Рівненщині подружжя переселенців навчає дітей робототехніки та програмуванню
  • Підготовка до ЗНО з історії України: пластуни Рівненщини запрошують на безкоштовний навчальний курс
  • Ремонт техніки, амуніція, психологічна допомога: як університети Рівненщини волонтерять під час війни

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок