З початком карантину в Дніпрі збільшилась кількість скарг на домашнє насильство

З початком карантину в Дніпрі збільшилась кількість скарг на домашнє насильство

З початком карантину в Дніпрі збільшилась кількість скарг на домашнє насильство
. Unsplash

З початком карантину в Дніпрі вдвічі побільшало звернень щодо випадків домашнього насильства. Про це розповіла голова правління благодійної організації «Позитивні жінки» Людмила Коломоєць.

За її словами, з другого тижня карантину «почався шквал» дзвінків: їхня організація отримала 27 викликів від жінок області.

«І якість дзвінків погіршилась, тому що жінки були в жахливому стані. Якщо раніше мені достатньо було 40 хвилин для консультації, іноді було можливо просто перенаправити до юриста або розказати алгоритм, як жінці вчинити. То зараз на третій, четвертій хвилині доводиться закінчувати розмову, бо істерика. Іноді телефонні дзвінки просто обриваються і я не знаю, що відбувається на тому кінці дроту», – каже Людмила Коломоєць.

За її даними, наразі організація змінила тактику спілкування з жінками, які скаржаться: тепер у них спершу запитують прізвище, ім’я та місце перебування,

«Якщо телефонна розмова переривається, я можу повідомити в поліцію», – пояснює Людмила Коломоєць.

За даними Всеукраїнського ГО "Ла Страда-Україна", у березні на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації надійшло 2 тисячі 51 звернення щодо домашнього насильства.

У лютому ця цифра була майже вдвічі меншою — 1 273 звернень.

У 86,6% звернень надходили від жінок.

Суспільне направило запит до обласної поліції, щоб дізнатись кількость викликів щодо домашнього насильства на час карантину.

Відомо:

  • В Україні діє безкоштовна гаряча лінія психологічної допомоги для жінок – 0800 505 085. Дзвінки приймають з 14.00 до 18.00 в будні дні.
  • 11 січня 2019 року в Україні набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами».
  • За вчинення подібних злочинів тепер передбачена кримінальна відповідальність. Зокрема, за умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, карається арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на строк до 2 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Прикарпатті надають допомогу жертвам домашнього насильства

На Миколаївщині правоохоронці щоденно проводять роз’яснювальну роботу щодо правил карантину

На початок