Вибори в Італії: уряд очолить лідерка правих сил Джорджа Мелоні

Вибори в Італії: уряд очолить лідерка правих сил Джорджа Мелоні

Вибори в Італії: уряд очолить лідерка правих сил Джорджа Мелоні
. Джорджа Мелоні. Фото: AP

В Італії відбулись позачергові вибори до парламенту. За їхніми результатами перемогу здобуває блок правих політсил на чолі з лідеркою партії "Брати Італії" Джорджею Мелоні, яка, найімовірніше, очолить уряд країни.

Про це повідомляє BBC.

"Лідерка ультраправих Джорджа Мелоні здобула перемогу на виборах в Італії і незабаром стане першою жінкою-прем'єр-міністром країни. Очікується, що Мелоні сформує правий уряд Італії з часів Другої світової війни", — йдеться у повідомленні.

Група Мелоні набирає майже 26% голосів, що дозволить цій силі контролювати обидві палати італійського парламенту.

Як зазначає видання, це викликає занепокоєння у низки країн Європи, оскільки Італія є третьою за величиною економікою ЄС. Зокрема, про це заявив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, інформує Reuters.

"Італія, звісно, викликає занепокоєння. Партії у цій коаліції говорили та робили речі, які мають змусити нас бути пильними. Це стосується і Росії, і фінансових та економічних питань", — сказав Рютте в інтерв'ю нідерландському телебаченню.

Водночас він додав, що готовий до співпраці з Мелоні.

"Але ми повинні дати їй шанс. Я намагатимусь побудувати з нею добрі стосунки", — сказав Рютте.

При цьому, виступаючи після голосування, Мелоні сказала, що її партія "Брати Італії" "керуватиме для всіх" і не зрадить людей.

"Італійці надіслали чіткий сигнал на користь правого уряду на чолі з "Братами Італії", — сказала вона журналістам у Римі, піднявши плакат із написом "Дякую, Італія".

Раніше інформагентство Reuters повідомляло, що уряд Мелоні може стати найбільш правим керівництвом країни із часів Другої світової війни. Як зазначає видання, опитування громадської думки, оприлюднене два тижні тому, показало, що правий альянс на чолі з партією Мелоні "Брати Італії" здобуває явну перемогу.

Серед союзників Мелоні — партія "Ліга", яку очолює Маттео Сальвіні, а також "Вперед, Італія", експрем’єра Сільвіо Берлусконі.

Що відомо

  • Урядова криза в Італії виникла, коли очолюваний Джузеппе Конте "Рух п'яти зірок", який входить до керівної коаліції, відмовився підтримати урядовий пакет економічної допомоги сім'ям та підприємствам у розмірі 23 мільярди євро. Попри те, що Драгі і без "Руху п'ять зірок" має підтримку більшості в обох палатах парламенту Італії, прем'єр неодноразово попереджав, що без підтримки цієї партії уряд не зможе продовжувати свою діяльність.
  • Зрештою Драгі заявив, що збирається подати у відставку. Попри це 14 липня президент Італії Серджіо Маттарелла не прийняв його відставку.
  • 20 липня Сенат Італії висловив довіру прем'єр-міністру Маріо Драгі та його уряду попри бойкот голосування з боку деяких партій, однак Драгі все ж подав президенту повторне прохання про відставку.
  • Керівник МЗС Італії Луїджі Ді Майо в інтерв’ю Politico заявив, що політична криза в Італії загрожує позбавити Україну життєво важливої ​​військової підтримки в її боротьбі з Росією.
  • Президент Італії Серджо Маттарелла 21 липня підписав указ про розпуск Сенату Республіки та Палати депутатів.

Читайте також

У найближчі пів року Італія не змінить позиції щодо санкційної політики та допомоги Україні — експертка

Прем'єр-міністр Маріо Драгі йде у відставку. Що це означатиме для Італії й України

На початок