Прем'єр-міністр Італії йде у відставку

Прем'єр-міністр Італії йде у відставку

Прем'єр-міністр Італії йде у відставку
. World Economic Forum

Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі оголосив, що вирішив подати у відставку. Прохання про відставку він надішле президентові Серджо Маттареллі увечері 14 липня, пише Corriere della Sera.

Драгі пояснив намір піти тим, що його уряд втратив підтримку більшості політичних сил і у керівній коаліції виникли розбіжності..

"Сьогоднішні голосування в парламенті є дуже значущими з політичної точки зору. Більшість національної єдності, яка підтримувала цей уряд з моменту його створення, зникла. Пакт довіри, який лежав в основі дій уряду, зазнав краху", – заявив Драгі.

Він нагадав, що в інавгураційній промові він обіцяв, що його уряд працюватиме доти, доки у нього будуть перспективи виконати власну програму.

"Те, як проходило голосування сьогодні в парламенті, важливе з погляду політики. Коаліції національної єдності, яка підтримувала наш уряд з моменту його створення, більше немає", – зазначив італійський прем'єр.

Урядова криза в Італії виникла, коли лідер "Руху п'ять зірок", який входить до керівної коаліції, Джузеппе Конте відмовився підтримати пакет економічної допомоги сім'ям та підприємствам у розмірі 23 млрд євро. за словами Конте, Драгі робить недостатньо для зниження вартості життя. У цій партії загалом не заперечують проти такої допомоги, проте вважають неприйнятними деякі із запропонованих заходів.

Попри те, що Драгі і без "Руху п'ять зірок" має підтримку більшості в обох палатах парламенту Італії, прем'єр неодноразово попереджав, що без підтримки цієї партії уряд не зможе продовжувати свою діяльність.

Як пише Bloomberg, президент Італії може попросити Драгі заручитися підтримкою всіх союзників у новому голосуванні. Розпад коаліції може призвести до дострокових виборів, можливо, восени, але деякі партії прагнутимуть уникнути цього.

"Відставка Драгі може поставити під сумнів реформи його країни, необхідні для отримання вигоди від фінансування відновлення ЄС, тверду проєвропейську позицію адміністрації та її рішучу підтримку воєнних постачань в Україні", – зазначає видання.

Читайте також

Італія зменшила свою залежність від російського газу до 25% — прем'єр

Більшість великих країн ЄС не підтримують вступ України до блоку — прем’єр Італії

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок