WADA відкликало претензії до антидопінгового центру України через війну. У чому вони полягали та що змінилося

WADA відкликало претензії до антидопінгового центру України через війну. У чому вони полягали та що змінилося

WADA відкликало претензії до антидопінгового центру України через війну. У чому вони полягали та що змінилося
. WADA

Ситуацію переглянуть після закінчення форс-мажорних обставин у країні.

Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) відкликало свої претензії до антидопінгового центру України через війну. Про це йдеться на офіційному сайті організації.

У жовтні минулого року міжнародний антидопінговий орган оприлюднив звіт результатів розслідування, що проводилося в рамках спецоперації "Геркулес". Остання мала за мету виявити порушення антидопінговим центром України практики допінг-контролю спортсменів і тривала з 2019 року.

Читайте також: WADA знайшло докази і звинувачує антидопінговий центр України в маніпуляції з допінг-пробами

Українську сторону звинували, зокрема, в завчасному попередженні спортсменів про взяття допінг-проб у позазмагальний період та маніпуляціях із самим пробами. Це призвело до того, що очільник НАДЦ Іван Курліщук разом із заступником Ярославом Кручеком подали у відставку з обійманих ними посад.

Зі свого боку, президент WADA Вітольд Банька заявляв, що ймовірні маніпуляції НАДЦ щодо процесу допінг-тестування могли безпосередньо впливати на склад збірної команди України, представлений на літніх Олімпійських іграх-2020 у Токіо.

Що змінилося від початку війни в Україні

У березні, за декілька тижнів після початку повномасштабного російського вторгнення до України, НАДЦ був змушений призупинити свою діяльність. На той час WADA визнало неможливим проведення допінг-тестування в Україні, розробивши нову інструкцію для допінг-контролю за спортсменами з України, Росії та Білорусі. Остання сприяла російській стороні в організації її вторгнення.

У вересні в австралійському Сіднеї відбулося засідання виконавчого комітету WADA, на якому порушили й тему допінг-скандалу в Україні. На ньому, серед іншого, було заслухано рекомендацію Комітету WADA з перевірки відповідності (CRC), яка полягала у відкликанні раніше озвучених претензій до НАДЦ щодо недотримання норм допінг-контролю.

Причиною для відкликання претензій стали форс-мажорні обставини у формі повномасштабного військового вторгнення РФ до України. Цей фактор, на думку представників CRC, завадив НАДЦ втілити всі зміни для усунення питань невідповідності стандартам WADA.

На засіданні виконкому було зазначено, що після вирішення форс-мажорної ситуації в Україні CRC надасть оновлену оцінку справі українського НАДЦ. До відома виконавчого комітету було також донесено, що зазначені у звіті WADA особи більше не залучені до роботи українського антидопінгового центру.

Звинувачення проти НАДЦ: що відомо

  • Розслідування проти НАДЦ розпочалося у 2019 році - операція "Геркулес".
  • У ході операції Всесвітнє антидопінгове агентство отримало докази того, що упродовж дев'яти років (починаючи з 2012 року) Національний антидопінговий центр України завчасно збирав зразки допінг-проб, влаштовуючи тестування спортсменів за попереднім записом.
  • Під час операції "Геркулес" було знайдено докази, що у 2021 році Національний антидопінговий центр свідомо зазначив щонайменше шість допінг-спроб, взятих у змагальний період у легкоатлетів як ті, що були взяті у позазмагальний.
  • Щодо українського НАДЦ було розпочато процес відповідності, згідно з положенням міжнародного стандарту, який було підписано сторонами.
На початок