Жителі Херсонщини можуть відмовитись від участі у фейковому референдумі через відповідальність перед законом

Жителі Херсонщини можуть відмовитись від участі у фейковому референдумі через відповідальність перед законом

Жителі Херсонщини можуть відмовитись від участі у фейковому референдумі через відповідальність перед законом
. Херсонці розвішують патріотичні листівки Фото: Суспільне Херсон

Сьогодні на тимчасово окупованій Херсонщині колаборанти розпочали "псевдореферендум" і оголосили "обхід" по домівках. Така небезпека дійсно існує, якщо окупаційна влада не обмежиться просто фальсифікацією результатів "волевиявлення". Як діяти в ситуації, коли у ваші двері стукають так звані члени "виборчкому" у супроводі озброєних військових, Суспільному розповів політолог Володимир Молчанов.

За його словами, краще двері не відчиняти, але якщо вже вони на порозі чи затримали вас десь на вулиці, то не треба вступати у політичні дискусії, а просто відмовитись, аргументуючи суворістю покарання за колабораційну діяльність.

"Вони вам нічого не зроблять, якщо ви просто скажете, що ви не хочете голосувати, не хочете брати в цьому участь, тому що за це Україна потім покарає. Абсолютно ніякої гарантії не можуть дати, що тут України не буде знову, як це сталось у Харківській області. Тому до побачення, хай щастить", - говорить Молчанов.

Але, вважає політолог, це буде залежати від того, чи будуть їх супроводжувати озброєні окупанти. Скоріш за все, так і буде, бо навряд чи самі будуть ходити якісь цивільні зрадники.

"Якщо там є реально один чи двоє колаборантів, які працюватимуть не за страх, а за совість, то в них не вистачить на це сил, ні часу, щоб за ці кілька днів обходити, умовно кажучи, чотири дільниці. Тому треба усвідомити собі, що відмовляємо, але без крайньої потреби не вступати в конфлікти та політичні дискусії. Просто ви боїтеся, що вас Україна потім покарає", - сказав Володимир Молчанов.

На думку політолога, це не зовсім щире пояснення, бо більшість жителів Херсонщини не хочуть псевдореферендуму. Про те, що це не пропагандистський штамп свідчить факт, що 11,3% дітей шкільного віку Херсонської області пішли до відкритих Росією шкіл.

Що відомо:

  • З 23 по 27 вересня окупанти проводять псевдореферендум на Херсонщині. Окупаційна влада не була готова до його проведення, але наказ Кремля змусив метушитись.
  • На тимчасово окупованих територіях у Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях незаконна влада оголосила, що проведе “референдуми” про приєднання до РФ вже цього тижня — 23-27 вересня. Вже відомо, що допомагатиме так званій владі російська ЦВК, а голосування буде “поза виборчими дільницями”.
  • Наприкінці серпня так звана "влада" Херсонщини заявляла, що підготовку до референдуму не згортала, тому що жителі "чекають на інтеграцію області до РФ".
  • Херсонська міська рада звернулася до херсонців з проханням бути обережними і залишатися вдома під час проведення псевдореферендуму та оприлюднила номери гарячих ліній для звернень громадян у випадку небезпеки.

Читайте також:

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок