212 день війни: хроніка подій в Херсонській області

212 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
212 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Фото: Генштаб ЗСУ

212 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. ЗСУ проводить наступальні дії в різних напрямах на півдні України. У Херсоні та області лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • ЗСУ завдали ударів по командному пункту російських військ у Новій Каховці, пункту управління безпілотниками у Бериславському районі, колоні техніки поблизу Львового.
  • Ракетно-артилерійські підрозділи Сил оборони півдня знищили два пункти командування військ РФ у тимчасово окупованому Херсоні.
  • Внаслідок повномасштабного вторгнення Росії у Херсонській області постраждали 57 дітей. Від початку збройної агресії російських військ в Україні 391 дитина загинула, понад 767 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, повідомив Офіс Генерального прокурора.
  • У Херсоні окупаційна влада посилила адміністративно-поліцейський режим. Вони здійснюють перевірки осель та продовжують психологічний тиск на місцевих жителів
  • Декілька тижнів у Високопіллі горить склад, в якому місцевий фермер зберігав урожай соняшнику.Від будівлі складу лишились обвуглені стіни, а поруч - зруйновані обстрілами російських військ приміщення агропідприємства, на якому працювали місцеві жителі.
  • Лікарю-судмедексперту Каховського відділення комунальної установи "Бюро судово-медичної експертизи" заочно повідомили про підозру у державній зраді.
  • Окупаційна влада Херсонщини посилила роботу з підготовки та проведенню так званого "референдуму" на тимчасово захоплених територіях.

На Херсонщині — відбій тривоги.

У Херсоні та області — повітряна тривога.

"Так" або "ні" — в дуло автомату. Розповіді місцевих про "референдум" на окупованих територіях

Попереду ще кілька днів «голосування» — воно завершиться 27 вересня. У «Л/ДНР» людей запитують: «Чи підтримуєте ви входження до Росії?» А на захоплених територіях Запорізької та Херсонської областей — «Чи підтримуєте ви вихід з України, створення самостійної держави та приєднання її до РФ?» Про конфіденційність при цьому навіть не йдеться.

Суспільне поговорило із жителями східних та південних областей — як відбувається "референдум" та як його сприймають місцеві мешканці.

Окупаційна влада підбила підсумки першого дня "референдумів". Про яку явку заявляють

Окупаційна влада озвучила цифри явки на так званих "референдумах" щодо приєднання до Росії тимчасово окупованих територій Донеччини, Луганщини, Херсонщини та Запоріжжя.

Про це пишуть російські ЗМІ із посиланням на так звані ЦВК самопроголошених республік.

Так, заявляється, що у так званій "ДНР" явка склала 23,64%; в "ЛНР" — 21,97%; у Херсонській області — 15,31%; у Запорізькій області — 20,52%.

При цьому зазначається, що у деяких містах так званої "ЛНР" голосування завершилось достроково через "загрозу обстрілів".

За фактом проведення псевдореферендуму на Херсонщині відкриті кримінальні провадження — Офіс Генпрокурора

Лідери псевдореспублік "ЛНР" та "ДНР" спільно з представниками окупаційних адміністрацій в Херсонській та Запорізькій областях розпочали проведення псевдореферендумів. Прокуратура відкрила кримінальні провадження.

"Референдум" про приєднання до РФ: чому переносили дати та кому потрібно його проведення на Херсонщині

Проведення референдуму на Херсонщині так звана "влада" планувала ще з початку окупації області, розповів Суспільному перший заступник голови херсонської обласної ради Юрій Соболевський. Цей референдум постійно відкладали через великий громадський спротив жителів області.

Політолог Володимир Молчанов говорить, що розмови про референдум з боку колаборантів вперше розпочалися в травні. Тоді його провести не вдавалося через відсутність списків виборців та приміщень, адже комунальні заклади ще не були під контролем росіян, не було й тих, хто зголосився б працювати на виборчих комісіях, а також через те, що Росія ще не мала тоді мети проводити референдум.

"Вони скоріш за все сподівалися захопити Україну. Вони вважали, що якщо Україна програє на Донбасі, то посиплються ЗСУ і відтак буде капітуляція. Тоді не треба буде Україну ділити, можна буде її всю захопити", каже Володимир Молчанов.

На Херсонщині — відбій тривоги.

У Херсоні та області — повітряна тривога.

Військові РФ вдруге викрали виховательку дитячого садку Олену Наумову

Військові РФ знову забрали в полон викладачку дитячого садка та блогерку ТікТоку Олену Наумову. Вперше жінку протримали в полоні 14 днів. Після повернення вона вдома записала відео, де російською мовою просить вибачення у російських військових за образи. Відео згодом видалили.

212 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Фото: Олена Наумова/Facebook

За словами сина Миколи, на відео було видно, що матір катували, на обличчі під очима залишки синців.

"Вона готувалася до виїзду. Окупаційна влада мала б сама її вивезти. 21 вересня мама не вийшла на зв‘язок", - розказує Микола.

У будинку, де була Олена Наумова залишилися тільки її речі.

На Херсонщині — відбій повітряної тривоги.

У Франківську переселенці з Херсонщини виступили проти так званого "референдуму"

В Івано-Франківську переселенці з Херсонщини провели акцію "Херсон — це Україна". Учасники висловили свою позицію з приводу так званого "псевдореферендуму" на окупованій території області, повідомляють на Facebook-сторінці організації "Громадський центр "Нова генерація".

"Ми засуджуємо проведення російським окупантом так званих "референдумів" в українських регіонах, зокрема у Херсонській області, щодо приєднання до Російської Федерації. Це — сфальшоване голосування із заздалегідь визначеними результатами, яке матиме нульову легітимність", — йдеться у дописі.

У Херсоні та області — повітряна тривога.

Що херсонці кажуть про псевдореферендум

Жителі Херсона, які вимушено покинули рідне місто, підтримують всіх, хто з різних причин не зміг виїхати, і висловлюють свою позицію з приводу проведення окупаційною владою Херсонщини так званого "референдуму". Суспільне збирало думки херсонців.

"Нелегітимність цього референдуму є й у тому, що більш ніж половина жителів Херсонщини виїхали з області" — Олександр Книга, директор обласного театру.

"Референдум — це волевиявлення! А на референдумі, який організувала окупаційна влада, про свободу годі говорити", — голова громадської організації Центр культурного розвитку "Тотем" Олена Афанасьєва.

"Проведення референдуму є не законним, бо в Україні діють українські закони", — журналістка Євгенія Вірлич.

"Неможливо забрати волю у вільного народу", - голова благодійного фонду Ахмад Нісар.

У Первомайському на Херсонщині під час мінометного обстрілу поранений місцевий

У селі Первомайське Бериславського району під час російського мінометного обстрілу отримав поранення місцевий житель. Чоловік йшов отримувати гуманітарну допомогу, коли село почала обстрілювати російська армія.

Про це повідомляє поліція Херсонської області.

За даними поліції, потерпілий в лікарні. У нього мінно-вибухова травма, вогнепальні уламкові поранення ноги і спини.

212 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Зруйноване селище на Херсонщині, Бериславський район, вересень 2022 Фото: поліція Херсонської області

Також відомо, що протягом доби війська РФ обстріляли Миролюбівку, Високопілля, Іванівку, Архангельське, Осокорівку та Первомайське.

У кримському СІЗО перебувають Олександр Бабич та Маріо Гарсія Калатаюда

Пів року тому росіяни незаконно викрали Голопристанського міського голову Олександра Бабича та волонтер з Італії Маріо Гарсія Калатаюда. Наразі обидва перебувають у Сімферопольському слідчому ізоляторі.

Про це Суспільному повідомив журналіст Андрій Соков.

За словами журналіста, 23 вересня йому зателефонував чоловік і на правах анонімності повідомив, що протягом 20 днів перебував у СІЗО разом з міським головою Голої Пристані Олександром Бабичем. Також повідомив, що на початку затримання до них застосовували фізичну силу, зараз проводять допити із поліграфом. Умови утримання більш-менш прийнятні.

На Херсонщині — відбій тривоги.

У Херсоні та області — повітряна тривога.

На Херсонщині військові РФ викрадають людей за їх проукраїнську позицію

У Херсоні, Новій Каховці та Скадовському районі військовослужбовці РФ забрали в полон 12 людей. Вони вривалися до квартир з обшуками, звинувачували господарів у проукраїнській позиції та у відмові підтримувати "нову владу". Місцеперебування викрадених невідоме.

Про це повідомляє поліція Херсонської області.

Росіяни заборонили виїзд військовозобов’язаних чоловіків з окупованих територій Херсонщини

На півдні військовозобов’язаним чоловікам заборонено залишали територію без дозволу комендатури. Офіційно – на час проведення референдуму, але цілком зрозуміло, що після проведення фейкового голосування окупаційна влада оголосить мобілізацію, бо російські війська потребують ресурсу, повідомляє Центр національного спротиву.

За даними Центру, у Херсон прибули кадирівські бойовики, завдання яких – допомогти окупаційним адміністраціям виконати план з "формування добровольчих батальйонів".

"Зокрема, на Херсонщині сформовано списки на 8 тисяч осіб, у Запорізькій області на чотири тисячі осіб. Списки формувалися окупаційними адміністраціями та ФСБ. Мобілізованих передбачається відправити на територію РФ", - йдеться у дописі.

Військові РФ викрали старосту села Надеждівка

22 вересня російські військові забрали з власної оселі старосту села Надеждівка Білозерської ТГ Олександра Івченка. Його місцеперебування невідоме, - повідомили Суспільному місцеві жителі.

ЗСУ завдали сім ударів по засобах ППО та зосередженнях військ РФ

Повітряні Сили південного командування завдали сім ударів по засобах протиповітряної оборони та зосередженнях російських сил. Ракетно-артилерійські підрозділи тримали під вогневим контролем міст через Каховську ГЕС та вдарили по командних пунктах у Генічеському та Каховському районах, повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

Росіяни провели "Молодіжний форум" під лозунгом "Ми разом з Росією" у Голій Пристані

Росіяни провели "Молодіжний форум" під лозунгом "Ми разом з Росією" у Голій Пристані. Для участі вони залучили учнів середніх та старших класів. Росія "обробляє" місцеву молодь, яка в більшості не виявляє інтересу до російської ідеології, організовуючи заходи "військово-патріотичного виховання", повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Херсонці розповіли як проходить псевдореферендум в місті і області

Окупаційна влада Херсонщини зранку 23 вересня розпочала проведення так званого "референдуму". Триватиме він до 27 вересня включно. В цей же день чи наступного мають намір оголосити результати, хоча вони вже відомі, кажуть жителі Херсона та області з якими поспілкувалось Суспільне.

"Єдине, що говорить про референдум у Херсоні це поодинокі білборди, які з'явилися кілька днів тому. Більше не було жодної публічної інформації. Про референдум люди дізналися з телеграм-каналів. Як він проходить — ніхто не знає", — розповіла жителька Херсона Тамара.

Аналогічна ситуація і в територіальних громадах області. Ніхто не проводив особливої агітації, виманювали дані виплатами. Сьогодні населеними пунктами їздять так звані "члени комісії" з озброєними військовими РФ і пропонують проголосувати, розповів Суспільному Скадовський міський голова Олександр Яковлєв.

У випадку небезпеки телефонуйте з номерами гарячої лінії - міська рада

Херсонська міська рада звернулася до херсонців з проханням бути обережними і залишатися вдома під час проведення псевдореферендуму та оприлюднила номери гарячих ліній для звернень громадян у випадку небезпеки.

Телефони гарячої лінії:

  • Гаряча лінія Херсонської обласної військово-цивільної адміністрації: 0800330951
  • Цілодобова гаряча лінія з кризових питань Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України: короткий номер: 1548
  • Гаряча лінія Національної поліції України: 0800 500 202
  • ГУ поліції Херсонщини (для месенджерів): +380675502274

У Скадовську окупанти змушують голосувати працівників комунальних підприємтсв і установ

У Скадовську, всіх, хто працює в так званих комунальних підприємствах та установах , змушують прийти на дільниці і проголосувати. Про це Суспільному розповів міський голова Олександр Яковлєв.

"А решта людей, не прийдуть. Але незалежно від того прийдуть чи не прийдуть, окупанти їздять по місту, селам нашої громади, ходять по дворах і пропонують взяти участь у "референдумі". Зрозуміло, якщо це буде під примусом, зрозуміло, що головне завдання це вижити і треба діяти за ситуацією", — говорить Олександр Яковлєв.

Більшість херсонців не підтримують ідею псевдореферендуму — політолог

Більшість херсонців не підтримують ідею псевдореферендуму і на його питання не збираються відповідати, прокоментував Суспільному політолог Володимир Молчанов.

"Якщо ж до вас завітали члени «виборчкому» у супроводі озброєних військових РФ, то треба відмовитись від участі, аргументуючи покаранням за колабораціонізм", — порадив він.

У Скадовську окупанти відкрили три дільниці для голосування на псевдореферендумі

Активісти руху "Жовта Стрічка" здобули дані, щодо місць проведення референдуму у Скадовську та особисті дані голів так званих "виборчих комісій".

Окупаційна влада проводить псевдореферендум в херсонських школах

Активісти руху «Жовта Стрічка» здобули дані, щодо місць проведення референдуму в Херсоні та особисті дані голів так званих "виборчих комісій" і виклали їх в телеграмі.

За ними окупаційна влада облаштувала їх у дванадцяти школах Херсона.

"Найкращий вихід - не відкиняти двері" - перший заступник голови облрали про початок псевдореферендуму

З 23 по 27 вересня окупанти проводять псевдореферендум на Херсонщині. Спочатку ходитимуть по домівках, в останній день відкриють дільниці і оголосять результати. Настрої у них — панічні, розповів в ефірі загальнонаціонального телемарафону перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

"Сьогодні старт шоу, яке окупанти називають референдумом. Вони не були до нього готові. Напередодні було близько до панічних настроїв — готовності немає, підтримки немає, людей в необхідній кількості для участі в цьому немає, але є команда з Москви і необхідно провести. Тому 22 вересня там було дуже гаряче", - каже Юрій Соболевський.

За його словами представники окупантів ходитимуть по домівках та наполегливо пропонуватимуть людям проголосувати.

"Звертаємося до людей, що найкращий вихід — не відчиняти двері. Вони не будуть їх ламати, бо це занадто навіть для орків", - сказав Соболевський.

17 діб у полоні утримують жителя Каховки Павла Абрамовича

17 діб у полоні утримують жителя Каховки Павла Абрамовича. 6 вересня російські військові забрали 66-річного чоловіка з власної оселі. Він має хронічні захворювання. Відомо, що Павло Абрамович перебуває у приміщенні поліції Нової Каховки— Каховська міська територіальна громада

На Південнобузькому напрямку військові РФ обстріляли понад 20 населених пунктів

За минулу добу війська РФ завдали 4 ракетні та 27 авіаційних ударів, здійснили понад 75 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах на території України.

Про це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на 6 годину 23 вересня.

Від ударів постраждало понад 45 населених пунктів. Зокрема, Високопілля, Сухий Ставок, Миролюбівка та Новогригорівка Херсонської області.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів.

ЗСУ знищили два пункти управління та склад боєприпасів військ РФ на Херсонщині

ЗСУ разили два пункти управління у Бериславі та Новій Каховці, три осередки сил та техніки у Херсонському й Каховському районах. Знищили склад боєприпасів у Бериславському районі.

Про це повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

"Протягом дня по наших позиціях та населених пунктах вздовж лінії фронту і глибше, в тилу, завдано 5 авіаційних і 1 ракетний удар. Авіація ЗСУ завдала 13 ударів по ворогу. Наразі підтверджені втрати військ РФ — 18 військових, три великокаліберні гаубиці "Мста-Б" та "Мста-С", два танки та дві одиниці іншої автобронетехніки", — повідомив Владислав Назаров.

На початок