Як міста Донеччини готуються до опалювального сезону

Як міста Донеччини готуються до опалювального сезону

Як міста Донеччини готуються до опалювального сезону
. Радіатора опалення. Фото: pixabay

Для відновлення опалення у Донецькій області потрібен не тільки газ, а й стабільна робота енергопостачання. З кінця травня через бойові дії на Донеччині відсутнє газопостачання. Також російські окупанти постійно обстрілюють енергетичну інфраструктуру міст.

За даним речниці Донецької ОВА Тетяна Ігнатченко, в області залишилось 340 тисяч людей.

Суспільне з'ясувало, як населені пункти Донеччини готуються до опалювального сезону.

Краматорськ

Краматорськ готується до опалювального сезону без газу. Але за певних умов є можливість отримати газопостачання у приватному секторі міста. Про це у коментарі Суспільному розповів начальник Краматорської міської військової адміністрації Олександр Гончаренко.

"До опалювального сезону Краматорськ, як і вся Донеччина, готуються. На жаль, 100 відсоткову гарантію, що буде газ, ніхто не може надати. Цим питанням займається голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Він працює з ЗСУ та управлінням магістральних газопроводів. Коли буде інформація від Кириленка тоді, буде донесена інформація до керівників міст", — зазначив керівник МВА.

За словами Олександра Гончаренка, опалення буде, якщо буде газопостачання.

"В приватний сектор є бажання та можливість отримати газ, по багатоповерхівках центрального опалення не буде. Якщо ворог битиме по критичній інфраструктурі, не будуть працювати котельні, насосні станції, центрального опалення не буде. Пережити зиму більш-менш можна в приватному секторі", — розповів Гончаренко.

Він додав, що влада може допомогти обігрівачами жителям багатоповерхівок, які не мають їх, але це за умови, якщо буде електроенергія.

Як міста Донеччини готуються до опалювального сезону
Місто Краматорськ. Фото: Антон Степура.

Костянтинівка

Начальник Костянтинівської міської військової адміністрації Олексій Рослов у коментарі Суспільному розповів, що Костянтинівці створять місця для обігріву та приготування їжі. Місць обігріву в Костянтинівці буде п'ять, а в селищах не буде жодного пункту через те, що приватний сектор має печі.

"Ми займаємось підготовкою до зими без газу. Перевезли модульні котельні, які були у навчальних закладах та визначили міста обігріву та приготування їжі. Це будуть школи №1, 4, 16 та музична школа. Всі ці об'єкти будуть забезпечені автономними генераторами живлення. Також увімкнуть об'єкти критичної інфраструктури та будуються модульні котельні з нуля перша та п'ята лікарня будуть опалюватися модульними котельнями", — розповів начальник МВА.

Він додав, що жителям не варто розраховувати на енергопостачання в місті, бо окупанти постійно обстрілюють інфраструктуру через це пропадає світло.

За даними Олексія Рослова, зараз роблять запас дров та вугілля для об'єктів критичної інфраструктури.

"Якщо буде можливість, допоможемо людям. Жителів у громаді залишається дуже багато, тому це не дозволяє їх забезпечити дровами та вугіллям", — зазначив Рослов.

За його словами, до повномасштабного вторгнення РФ в Україну у громаді проживало 73 тисяч жителів, а зараз з селами залишається 45 тисяч людей.

Як міста Донеччини готуються до опалювального сезону
Місто Костянтинівка. Фото: Андрій Резніков.

Дружківка

Половина жителів Дружківки виїхало з міста під час повномасштабного російського вторгнення в Україну. Це близько 30 тисяч. Про це у розмові з Суспільним повідомила заступниця начальника Дружківської міської військової адміністрації Олександра Пахомова.

"Ми намагаємось забезпечити критичну інфраструктуру альтернативними джерелами тепла. Будуємо котельні на твердому палеві. Якщо не буде електроенергії, то будуть проблеми з циркулюванням води у цих котельнях. Ці проблеми можуть бути через бойові дії. Взимку будуть перевантаження електромережі через те, що люди вмикатимуть більше електроприладів", — зазначила Олександра Пахомова.

Вона додала, що у місті є близько десяти свердловин технічної води.

Найважче, каже Пахомова, вмовити місцевих жителів на евакуацію.

Як міста Донеччини готуються до опалювального сезону
Місто Дружківка. Фото: Володимир Саєнко.

Покровськ

У Покровську взимку будуть працювати цілодобові пункти обігріву. Про це журналістам Суспільного розповів заступник міського голови Покровська Олександр Добровольський.

"Цілодобові місця обігріву базуються на об'єктах комунальної власності. Їх 13, вони призначені для жителів багатоповерхівок. Ми готуємось до всіх сценаріїв. Якщо буде газ в нас готові котельні, аби прийняти газ та подати до багатоповерхівок. Якщо не буде, працюємо над альтернативою, тобто заготівля дров та закупівля вугілля в тому числі для малозабезпеченого населення", — зазначив Добровольський.

Він додав, що у громаді працює програма заготівлі твердого палива "50 на 50", яка має попит у старостинських округах.

"У бюджеті на це передбачено кошти та на наступному тижні оголосимо тендер на придбання вугілля. Після закупівлі розвеземо людям, які надали повний перелік документів та заяв, тобто дві тонни вугілля та два куби дров. Обробили вже чотири сотні заяв. 273 отримали позитивне рішення", — розповів заступник мера.

Він додав, що на критичну інфраструктуру необхідно близько двох тисяч тонн вугілля.

"Вугілля закуповуємо. Всі лікарні переведені на альтернативні котельні. У покровській міській лікарні встановлять два котли, які працюють на пілетах. Це дасть змогу не залежати лікарні від центрального опалення", — розповів Добровольський.

За його словами, у Покровську є п'ять місць, де люди можуть набрати питну та технічну воду й сім локацій, де — технічну.

"У разі відсутності води у місті є водовози, які будуть здійснювати підвіз води. Електропостачання є", — зазначив Олександр Добровольський.

Заступник мера додав, що триває евакуація з міста.

"Чим більше людей евакуюємо, тим легше пройде опалювальний період. Наразі у місті 42 тисячі людей. Але треба евакуювати ще половину. До повномасштабного вторгнення РФ в Україну у громаді було близько 80 тисяч людей", — підсумував Добровольський.

Як міста Донеччини готуються до опалювального сезону
Місто Покровськ. Фото: Андрій Резніков. Фото: Суспільне Донбас

Слов'янськ

У Слов'янську залишилось 20% населення. Але зараз люди приїжджають для підготовки житла до зими. Про це у коментарі Суспільному розповів начальник Слов'янської міської військової адміністрації Вадим Лях.

Станом на 1 січня 2021 року в місті проживало 106 972 людей.

"Якщо буде газ, стабільне постачання гарантувати у прифронтових містах Донеччини буде тяжко. Якщо глянути, як подається вода у міста, вона є та можливість її подавати є, але через руйнування енергетичної інфраструктури пропадає світло й фільтрувальні не працюють", — розповів Лях.

Він додав, що місто готується до двох варіантів опалення з газом та без нього.

"Газ буде подаватись в приватний сектор, бо подавати тепло та воду у багатоповерхівки буде не можливо через те, що можна наробити більше шкоди, аніж користі. В багатоповерхівках проживає 10% населення", — зазначив начальник Слов'янської міської військової адміністрації.

За словами Ляха, у місті зроблять пункти обігріву у школах та дитсадочках, які обладнані пілетними котельнями. Вони зможуть подавати тепло та приймати жителів районів під час форс-мажору поки не прийде евакуація, або відремонтують опалення.

"Критична інфраструктура буде з опаленням. Лікарні були обладнані котельнями та скважинами. Якщо буде відсутня електроенергія, то лікарні зможуть автономно працювати", — повідомив Лях.

Як розповів Суспільному Вадим Лях, у місті відновлять свою роботу соціальні їдальні, які працюватимуть на базі шкіл.

Він додав, що ведуться перемовини з міжнародними та благодійними фондами про постачання пілетів, дров та буржуйок. За бюджетні гроші, будуть закуповувати пілети для населення.

Як міста Донеччини готуються до опалювального сезону
Слов'янськ. Фото: Суспільне Донбас. Зима у Слов'янську. Фото Суспільне: Донбас

Що відомо

  • Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук анонсувала обов'язкову евакуацію жителів Донеччини перед опалювальним сезоном, бо в області немає газопостачання через бойові дії. Держава обіцяє евакуювати людей, розселити, організувати харчування та оформити усі відповідні соціальні виплати.
  • "Донецькоблгаз" 14 травня опублікував на своїй сторінці у фейсбук інформацію про можливе припинення постачання газу жителям Донецької області через дії РФ.
  • З 14:00 23 травня АТ "Донецькоблгаз" через пошкодження магістрального газоводу та відсутності можливості під'єднатися до альтернативного газоводу припинив постачання природного газу споживачам Краматорської громади, крім Комарської та Олександрівської об'єднаних громад.

Читайте також

У разі деокупації Луганщини до зими в області не вдасться провести опалювальний сезон, бо російські військові знищили критичну інфраструктуру

У Маріуполі мешканці приватних будинків не можуть купити вугілля для опалення взимку

Чи можуть на Донеччині відновити газопостачання у приватному секторі

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок