Чи може ракета пошкодити реактор АЕС на Миколаївщині та що робити у разі ураження — розповідають експерти

Чи може ракета пошкодити реактор АЕС на Миколаївщині та що робити у разі ураження — розповідають експерти

Чи може ракета пошкодити реактор АЕС на Миколаївщині та що робити у разі ураження — розповідають експерти
Момент влучання російської ракети поблизу реакторів Південноукраїнської АЕС, 19 вересня. Фото: Енергоатом/Telegram

У ніч проти 19 вересня російські збройні сили завдали ракетного удару поблизу території Південноукраїнської атомної електростанції. Ракета впала за 300 метрах від ядерних реакторів. Удар поблизу АЕС викликав реакцію світової спільноти, а в МАГАТЕ вчергове наголосили на ризиках для ядерної безпеки в Україні.

Чи можуть ракети пошкодити ядерний реактор та що робити у разі можливого ураження АЕС, кореспондентам Суспільного розповіли експерти.

Валерій Стройнов працює начальником пожежної безпеки на одному з підприємств Миколаєва. Він добре пам'ятає 1989 рік, саме тоді чоловік пів року працював на ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Що робити жителям Миколаївщини у разі ймовірного ураження Південноукраїнської АЕС — розповідають експерти
Південноукраїнська АЕС, 20 вересня. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

"По дорозі з Києва до Чорнобиля бачили ліс і плями, такі жовті. Там не було жодних комах: ані мурах, ані мух, собак також не було, кішок, птахів. Щоправда, ворони були", — розповів ліквідатор.

Валерій Стройнов говорить, якщо російські війська пошкодять будь-яку АЕС — це буде катастрофа не меншого масштабу.

"Я навіть у страшному сні собі не хочу це уявляти. Це жах! Причому не тільки для тих, хто буде на станції. Дивлячись, ще куди це піде, викиди ці. Радіацію не відчуваєш. Це невидимий ворог", — розповів чоловік.

Що робити жителям Миколаївщини у разі ймовірного ураження Південноукраїнської АЕС — розповідають експерти
Дозиметр радіаційного забруднення повітря. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Медичний директор міської лікарні №1 Валерій Молодцов розповідає, що в разі пошкодження реакторів, існує певний протокол: рекомендовано проводити йодопрофілактику.

"Профілактика проводиться препаратом йодид калію. Для дорослої людини — це одна таблетка на добу. Одноразово. Для дитини віком від трьох років — це одна четверта таблетки на добу, запити великою кількістю рідини", — пояснив Валерій Молодцов.

Водночас, каже лікар, така профілактика не для всіх.

"Не рекомендується йодопрофілактика йодид калієм тим, у кого є алергія, людям із захворюванням щитоподібної залози та тим, у кого є захворювання шкіри", — розповів медик.

Доктор технічних наук Роман Дінжос каже, що корпуси АЕС розраховані на те, щоб витримати землетрус, зіткнення з літаком або ж влучання ракети.

Що робити жителям Миколаївщини у разі ймовірного ураження Південноукраїнської АЕС — розповідають експерти
Захисний контейнмент одного з реакторів Південноукраїнської АЕС. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

"Вибуху, як такого, не буде, у станції є не один ступінь захисту. Буде радіоактивне забруднення, буде іонізація, буде навколо станції видно різнокольорову веселку, такий німб", — розповів Роман Дінжос.

Роман Дінжос каже, що при можливому ураженні АЕС, необхідно евакуюватись з місця події. Виміряти рівень радіації можна дозиметром. Водночас не варто плутати пошкодження АЕС з атомною бомбою. В першому випадку, наслідки не такі страшні, говорить Роман Дінжос. Але радіація може поширитися й на сусідні країни. Жодними хімічними методами не можна зупинити ядерну реакцію, тільки час, каже експерт.

Що відомо

  • У ніч проти 19 вересня, о 00:20, російські військові обстріляли промислову зону Південноукраїнської атомної електростанції, що на Миколаївщині. Ракета впала приблизно за 300 метрів від ядерних реакторів.
  • За інформацією директора "НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна, внаслідок обстрілу вибиті та пошкоджені орієнтовно 100 вікон, також пошкоджені стіни будівель станції. На саме навантаження Південноукраїнської АЕС влучання ракети не вплинуло.
  • Керівництво Південноукраїнської АЕС розглядало ймовірність атаки російськими військами території АЕС. Персонал станції готовий до надзвичайних ситуацій, в тому числі й до збоїв в енергосистемі та можливого відключення від зовнішнього електроспоживання.
  • У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомили, що знають про влучання російської ракети поблизу Південноукраїнської атомної електростанції, що у Миколаївській області.
  • Миколаївська обласна військова адміністрація прораховує теоретичний план щодо евакуації людей з 30-кілометрової зони в разі ударів по Південноукраїнській атомній електростанції.

Читайте також

Волонтери миколаївського гуманітарного штабу вчергове роздавали продуктові набори та воду

"Кінологічний спецназ". На службі у правоохоронців Миколаївщини 32 собаки

Перекриватимемо вікна та запускатимемо тепло — очільник Миколаївської ОВА про опалювальний сезон в області

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок