Яку допомогу Хмельниччина надає переселенцям з вадами слуху

Яку допомогу Хмельниччина надає переселенцям з вадами слуху

Яку допомогу Хмельниччина надає переселенцям з вадами слуху
. Фото: Суспільне Хмельницький

700 вимушених переселенців з вадами слуху прийняв від початку повномасштабного вторгнення штаб для таких людей в Хмельницькому. В штабі людям з вадами слуху допомагають як продуктовими наборами, так і надають допомогу сурдоперекладача та психолога.

Про це Суспільному розповіла керівниця штабу Галина Воробель.

В штабі для переселенців з вадами слуху зараз роздають 80 продуктових наборів. За словами керівниці штабу Галини Воробель, окрім вимушених переселенців, їх можуть отримати й місцеві. Від початку повномасштабного вторгнення штаб, який знаходиться на базі одного із навчальних закладів міста – єдиний в області, що допомагає нечуючим людям як продуктами, речами чи засобами гігієни, так і адаптуватися в місті. Це й перекладач, і психолог, і допомога з документами.

Світлана приїхала до Хмельницького з Краматорська на початку квітня. Каже, звикнути до чужого міста було складно: «Дуже важко. Шукаємо будинок, роботу – дуже з цим складно. Дякуємо, що брати та сестри нас прийняли. Поки живемо в таборі, готую їжу».

Переселенка Валентина – з Миколаєва. Каже, з мамою 24 березня виїжджали з Миколаєва саме до Хмельницького, бо тоді дізнались, що тут є такий штаб.

«Ми з мамою їхали на таксі, бо не було чим дістатися. На поїздку ми витратили дві з половиною тисячі гривень. З однієї людини. Але мусили втікати, бо іншого виходу не було», - говорить Валентина.

Костянтин – родом з Миколаївщини, вже кілька років проживає в Хмельницькому. Каже, там в нього залишились батьки, брати та сестри: «Моя сім’я скоро буде переїжджати в Житомир. Там їм і роботу нададуть, бо зараз складно – комендантські години, роботи немає, а треба якось харчуватися, за щось жити».

Пилип переїхав до Хмельницького з Херсону, аби мати змогу продовжити навчання в школі.

«Я навчався в Херсоні. Коли почалась війна, то навчання там призупинилось і вирішили з батьками переїхати сюди, щоб продовжити навчання. Ми нещодавно переїхали. В місті нам сподобалось. В Херсоні ніби як залишився трохи Радянський Союз. Хмельницький виглядає, як більш сучасне місто», - розповів Пилип з Херсону.

Керівниця штабу для переселенців з вадами слуху Галина Воробель говорить – ідея централізовано створити місце, де могли б допомогти нечуючим, в неї з’явилась в перші дні війни. Адже тоді люди з вадами слуху, які виїжджали з місць, де ведуться бої, потребували допомоги перекладача і більшого доступу до інформації – як можна знайти допомогу. Від лютого до Хмельницького прибуло 700 нечуючих.

«Глухі люди зараз позбавлені доступу до інформації. Навіть на багатьох каналах немає сурдоперекладу. Ми новин не знаємо. Навіть, якщо десь щось роздають, люди можуть не почути й залишитися без елементарних речей – без продуктів, без засобів гігієни», - каже Галина Воробель.

За словами керівниці штабу, гуманітарну допомогу надає міська рада та військова адміністрація. Окрім роботи в Хмельницькому штаб надсилає гуманітарну допомогу і в місця бойових дій. Зараз, каже Галина Воробель, шукають можливість допомагати нечуючим в області.

Читайте також

  • "В тилу вистачає лікарів. А я буду корисна там...", – історія військової лікарки "Чайки" з Хмельниччини.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок