В Україні остаточно заборонили діяльність "ОПЗЖ"

В Україні остаточно заборонили діяльність "ОПЗЖ"

В Україні остаточно заборонили діяльність "ОПЗЖ"
. Фото: Андрей Лесик/Facebook

Верховний суд України остаточно заборонив діяльність партії "Опозиційна платформа – За життя". Про це повідомили у Службі безпеки України.

"15 вересня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду України відхилив апеляційну скаргу проросійської політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" ("ОПЗЖ") і таким чином, остаточно заборонив її діяльність в нашій країні", – йдеться у повідомленні.

20 червня суд заборонив діяльність політичної партії "Опозиційна платформа – За життя". Відповідний позов Мін'юсту було задоволено Восьмим апеляційним адміністративним судом.

Все майно, кошти та інші активи цієї партії суд постановив передати у власність держави. Це стосується й обласних, міських і районних організацій політичної партії, а також первинних осередків та інших структурних утворень, зазначили у Мін'юсті.

Згодом політична партія “Опозиційна платформа — За життя” (“ОПЗЖ”) оскаржила в апеляційному порядку рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Що відомо

  • 20 березня Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення призупинити будь-яку діяльність політичних сил, пов'язаних із Росією, на час воєнного стану.
  • 28 березня Верховна рада отримала закон проєкту №7172-1, який передбачає заборону проросійських партій в Україні. Того ж дня партія "Опозиційна платформа — за життя" заявила про призупинення своєї діяльності. "Діяльність партії припинена! Війна змінює все! Світ до 24 лютого і після — це два різні світи", — йшлося в повідомленні на сайті ОПЗЖ.
  • 12 квітня 2022 року президент Володимир Зеленський повідомив про затримання лідера "Опозиційної платформи — За життя" Віктора Медведчука, який раніше втік з-під домашнього арешту.
  • 14 квітня на засіданні Верховної Ради оголосили рішення Ради національної безпеки та оборони про призупинення діяльності фракції ОПЗЖ в парламенті.
  • 21 квітня у Верховній Раді оголосили про створення депутатської групи "Платформа за життя та мир", для якої увійшли представники забороненої партії "Опозиційна платформа — За життя". Очолив групу Юрій Бойко.
  • 3 травня депутати Верховної ради заборонили діяльність проросійських партій, підтримавши законопроєкт 7172-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій".
На початок