Засновник ПВК "Вагнер" стає обличчям війни РФ проти України — ISW

Засновник ПВК "Вагнер" стає обличчям війни РФ проти України — ISW

Засновник ПВК "Вагнер" стає обличчям війни РФ проти України — ISW
. Російський бізнесмен Євген Пригожин, якому приписують контроль над ПВК "Вагнер". Фото: currenttime.tv

Наближений до президента РФ Володимира Путіна бізнесмен Євген Пригожин, якому приписують контроль над ПВК "Вагнер", стає обличчям російської війни. Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

В ISW нагадали, що 14 вересня Пригожин виступив із вербувальною промовою, оголосивши, що російські військовополонені беруть участь у війні з 1 липня, коли вони відіграли важливу роль у захопленні Вуглегірської ТЕЦ.

За словами аналітиків, Пригожин вводить "сталінський" метод вербування, який дозволяє Кремлю уникнути наказу про загальну мобілізацію.

"Військові блогери постійно вихваляють успіх Пригожина в Україні, а деякі навіть говорять, що він має замінити міністра оборони Росії Сергія Шойгу, якого вони і кремлівські експерти звинувачують в поразці Росії під Харковом", — йдеться у звіті.

В Інституті зазначають, що російський військовий кореспондент і Максим Фомін (псевдонім Владлен Татарський) стверджував, що говорив з Пригожиним про ситуацію на українсько-російському кордоні після виведення російських військ з цього району.

За словами експертів, зустріч Пригожина і Фоміна, якщо вона відбулася, може свідчити про те, що Кремль намагається відповісти на багатомісячні скарги блогерів на те, що Міноборони Росії не почуло їхню критику, що підкреслює неефективність російського вищого командування.

"Пригожин є близькою довіреною особою Путіна, і його відносини з військовими блогерами можуть допомогти зберегти їхню підтримку військових зусиль Кремля, водночас звинувачуючи Шойгу і Міноборони РФ в поразці навколо Харківської області", — зазначили в ISW.

Євген Пригожин — російський бізнесмен єврейського походження, ресторатор, власник кейтерингового бізнесу, засновник фабрики тролів з Ольгіна. Пригожина називають "кухарем Путіна" через великий бізнес у сфері харчування, який заробляє на державних підрядах. Крім того, Пригожина пов'язують із керівником Групи Вагнера Дмитром Уткіним. Серед оточення останнього був виявлений глава служби безпеки однієї з фірм Пригожина.

Що відомо

14 вересня у мережі з'явилося відео, на якому імовірно російський бізнесмен та ресторатор Євген Пригожин вербує ув'язнених однієї з російських колоній для участі у війні проти України у складі ПВК "Вагнера".

Читайте також

Удар по Кривому Рогу, звільнення Харківщини, гроші росіян під санкціями. 204-й день війни Росії проти України. Онлайн

Контрнаступ ЗСУ на Харківщині. Текстовий онлайн

Катівня, грабежі, руїни: що залишили по собі російські окупанти в Балаклії

"Гірше, аніж в будь-якому фільмі": фоторепортаж зі звільненого Ізюма

На початок