У Запоріжжі офіційно зареєстровані 135 тисяч переселенців. Як їм отримати додаткову грошову допомогу та куди звертатись

У Запоріжжі офіційно зареєстровані 135 тисяч переселенців. Як їм отримати додаткову грошову допомогу та куди звертатись

У Запоріжжі офіційно зареєстровані 135 тисяч переселенців. Як їм отримати додаткову грошову допомогу та куди звертатись
. Фото ілюстративне: Суспільне Запоріжжя

Отримати грошову допомогу на проживання, лікування чи придбання опалювальних матеріалів можуть внутрішньо переміщені особи. Виплати коливаються від тисячі до 10 тисяч гривень. Допомогу надають, як місцеві благодійні фонди, що фінансуються коштом пожертв, так і міжнародні донори.

Де отримати грошову допомогу переселенцям і що для цього потрібно — дізнавались кореспонденти Суспільного Запоріжжя.

Перше, що треба зробити переміщеній особі, щоб отримувати гуманітарну чи грошову допомогу — отримати довідку ВПО. Для цього необхідно звернутися до управління соціального захисту в районі, де на даний час проживає людина або ж подати заявку через додаток “Дія”.

Заступниця начальника управління соціального захисту населення міської ради Запоріжжя Галина Остапенко пояснює: після отримання довідки, людина одразу подає заяву на отримання адресної допомоги на проживання. Дітям та особам з інвалідністю вона виплачується в розмірі 3 тисячі гривень, решті ВПО — 2 тисячі грн.

Як та де отримати грошову допомогу ВПО
Отримання довідки ВПО. Фото: Суспільне Запоріжжя

Також внутрішньо переміщені особи можуть отримувати й інші соціальні послуги. Зокрема, субсидії, виплати багатодітним родинам або матерям одиначкам:

"Якщо жінка народила дитину, будучи ВПО, вона реєструє дитину, як внутрішньо переміщену особу на дитину також виплачується ця допомога. Крім цього, жінка має право на отримання допомоги при народженні дитини, компенсація пакунка малюка, муніципальна няня тощо", — пояснює спеціалістка.

Де переселенці можуть отримати додатково грошову допомогу

2220 гривень переселенці можуть отримати від запорізького благодійного фонду “Єдність за майбутнє”, що співпрацює з Естонською радою у справах біженців. Грошові виплати надаються від одного до трьох місяців. Також допомагають тим, хто перебуває на окупованій території.

"Допомога сім'ї у кризовому стані, коли людина залишилась без грошей, без роботи або в сім'ї трапилась біда, хвороба або поранення, травмування. Є кол-центр, а для деяких категорій — це заява на сайті треба заповнити. Протягом ще вересня місяця та середини жовтня будемо працювати", — розповідає голова фонду Тамара Огородова.

Одноразову допомогу — 6660 гривень можна отримати від благодійного фонду “Карітас Запоріжжя” за підтримки фонду “Карітас Швейцарія”. Реєстрація відбувається лише особисто у приміщенні фонду з понеділка по п'ятницю з 9 до 16 години.

Маючи довідку ВПО, оригінали паспорта й ідентифікаційного коду, а також банківський рахунок, допомогу тут можуть отримати ті переселенці, які потрапляють в категорію вразливості:

"А саме: люди з інвалідністю, самотні матері, годуючи матері до 2 років і вагітні, важко хворі та люди старші 60 років. Ми не реєструємо в онлайн мережах та соціальних порталах. Основна вимога це те, що б переселенці не отримували грошової допомоги в інших благодійних організаціях", — розповідає координатор проєкту "Людська гідність" Петро Смоляк.

Як та де отримати грошову допомогу ВПО
Переселенці у Запоріжжі, черга на отримання допомоги. Фото: Суспільне Запоріжжя

Також стартував благодійний проєкт від “Карітасу” для жителів Запорізького та Василівського районів. Допомогу зможуть отримати багатодітні родини, вагітні жінки, самотні матері або батьки, люди з інвалідністю та самотні пенсіонери із мінімальною пенсією.

"Це по 8880 на одну особу одноразово, продуктові набори, фінансова допомога на зиму для закупівлі опалювальних матеріалів і медичні гранти. Надавати допомогу будемо, як дистанційно, так і очно", — каже Іван Харьков, координатор проєкту “Basic Needs”.

Від благодійного фонду “право на Захист”, при партнерстві з Агентством ООН у справах біженців надається одноразова допомога — 6660. Грошова підтримка розрахована для ВПО, містян, які постраждали від збройної агресії та людей, які виїжджали за кордон і вже повернулися. Головна умова міжнародних донорів — отримувати допомогу можна лише в одній іноземній організації.

Читайте також: У запорізькому діалізному центрі працює безплатний хостел для пацієнтів з області

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок