Є дефіцит: у Рівному лікарі та волонтери закликають здавати кров

Є дефіцит: у Рівному лікарі та волонтери закликають здавати кров

Важливо
Є дефіцит: у Рівному лікарі та волонтери закликають здавати кров
. Суспільне Рівне

У Рівному виникла потреба у постійних донорах крові. Вона життєво необхідна пацієнтам після складних операцій, онкохворим, людям із сильними опіками, кажуть у Центрі служби крові. Лікарі та волонтери пояснюють: якщо у перші дні повномасштабної війни кров здавали масово, то зараз потреба знову є актуальною.

Військовослужбовець Геннадій Владика отримав опіки на передовій. Він разом із побратимами потрапив на вороже мінне поле, коли брали штурмом селище Новодонецьке.

"Поламало праву сторону, вогнем руки попекло і вухо, трохи ліву сторону. Я отямився аж у Дніпрі. По документах побачив, що мене і в Курахове завозили, і в інститут Мечникова. Я цього не пам'ятаю. Прокинувся, прийшов так більш-менш у себе, вже у восьмій лікарні у Дніпрі", — каже військовий.

Читайте також: Як здати кров у Рівному, чому це корисно і хто не може бути донором. Пояснює рекрутерка

Зараз Геннадій Владика готується до виписки, планує повернутися додому на Кіровоградщину. Цьому передувало кількамісячне лікування, попереду — тривала реабілітація.

Лише у Рівному лікарі зробили військовому близько двадцяти переливань плазми крові та до п'яти переливань еритроцитів, розповідає лікар опікового відділення обласної лікарні Петро Соловей. Пацієнти. яких привозять з фронту, тут постійно потребують переливання крові.

"Військові найбільше потребують. Скажімо, три до одного — потреба на сьогодні. Але все може змінитися у будь-який момент. Цивільні теж надходять із важкими опіками — одразу виникає гостра потреба в крові. Тобто день на день не приходиться і потреба ця увесь час коригується. Але вона дійсно є", — каже Петро Соловей.

Лікар пояснює, що переливання крові та її компонентів потребують не лише пацієнти опікового відділення, а й онкохворі, люди після операцій тощо.

Керівниця благодійного фонду Скарбниця Надії Мар'яна Рева опікується дітьми з відділення онкогематології, тому добре знає про потребу у донорській крові. Волонтерка розповідає, що найважливіше — здавати кров регулярно, адже її запаси постійно вичерпуються.

"У Рівному лежать люди (це і військові, і цивільні люди), яким потрібно переливати кров. Ситуація не критична, не така, щоб там аж сьогодні сто людей приходили на станцію переливання крові. Але ми дуже просимо рівнян по одному, не в авральному режимі, але планово приходити здавати кров, ставати донорами", — розповідає Мар'яна Рева.

Людину, яка приходить здавати кров вперше, проконсультують лікарі. Серед обмежень для донорів — обов'язкове повноліття, відсутність операцій та татуювань, зроблених упродовж року.

"Якщо людина здорова, не приймає ніяких ліків, особливо антибіотиків. Упродовж дня до здачі крові не варто їсти жирного, упродовж трьох днів відмовитись від спиртного. І підходити на станцію переливання, там лікар додатково обстежить, проведе анкетування і тоді допустить до здачі крові", — уточнює Мар'яна Рева.

Закликає рівнян ставати донорами крові і військовий Геннадій Владика. Боєць нагадує, що таким чином люди рятують життя інших українців.

"Це життєво необхідно. Потрібно здати, бо якщо не здадуть кров, то хтось помре", — каже військовослужбовець.

Читайте також

  • Де та чим у Рівному можна вакцинуватись від COVID-19
  • На Рівненщині, Волині й Житомирщині проходить активна фаза навчань силових підрозділів — вісник Міноборони
  • Повітряна тривога і похід в укриття: у ліцеї в Рівному, де учні навчаються очно, провели урок безпеки

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок