Яким буде держбюджет-2023 і що фінансуватимуть за залишковим принципом — Корнієнко

Яким буде держбюджет-2023 і що фінансуватимуть за залишковим принципом — Корнієнко

Яким буде держбюджет-2023 і що фінансуватимуть за залишковим принципом — Корнієнко
Перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. Олександр Корнієнко. Фото: Олександр Брамський/Суспільне

Державний бюджет наступного року буде заснований на видатках 2022-го, які складають приблизно 200 млрд на місяць, заявив перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.

Напередодні сесії Верховної Ради, що розпочалась 6 серпня і на якій депутати розглядатимуть державний бюджет на 2023 рік, він в ефірі "Українського радіо" розповів про основні видатки та фінансування, яке не буде приорітетним.

За словами Олександра Корнієнка, наразі точних цифр доходів і видатків на наступний немає: фінальні суми будуть у проєкті бюджету, який уряд має передати парламенту до 15 вересня. Він прогнозує, що бюджет-2023 буде заснований на ситуації 2022 року.

"Ми бачимо, що (зараз видатки складають — ред.) в районі від 200 мільярдів і вище в місяць. Велика частина з них — це армія, оборонні виплати всім, хто обороняє зараз Україну — ЗСУ, Нацгвардії та багатьом іншим підрозділам та служб. Та соціальні видатки: зарплати бюджетникам, вчителям, медична система, пенсії, соціальні виплати. Ми розуміємо, що за межами цих двох великих видатків решта видатків зараз або не фінансуються, або фінансуються за залишковим принципом”, — розповів Олександр Корнієнко.

За його словами, вже зараз в парламенті йдеться про те, що всі чисельні соціальні програми, програми соціально-економічного розвитку регіонів, функціонування різних фондів не будуть "повноцінно відображені в наступному бюджеті". "Очікуємо розуміння від колег, зокрема й опозиції щодо того, щоб ми цей бюджет спрямували на конкретні потреби нашої країни тут і зараз”, — зазначив він.

За його прогнозом, за залишковим принципом будуть фінансуватися в першу чергу капітальні видатки, також не такими масштабними, як би хотілося, за словами нардепа, будуть фінансування освіти та культури.

"Йдеться про програми, якими ми дуже пишалися, - велике будівництво та велика реставрація. Вони насправді були драйверами росту, завдяки ним зростала економіка на кілька відсотків на рік. Й ми розуміємо, що зараз, на жаль, це буде тільки відновлення і воно буде в режимі fast recovery", — пояснив Олександр Корнієнко.

Разом з тим, додав він, ще в цьому році, з 1 жовтня, заплановано підвищення мінімальної зарплати, а отже й пенсій та зарплат працівникам бюджетної сфери.

За словами Крнієнко, новий бюджет буде складено з урахуванням того, що Україна й далі отримуватиме допомогу від міжнародних партнерів та міжнародної коаліції.

"Йдеться й про макрофінансову допомогу, й про пряму грантову підтримку, яка вже досягла 40 % від всієї підтримки. Це й допомога США. Сподіваємося, що колеги у всіх країнах, де теж триває бюджетний процес, будуть враховувати це при формуванні своїх бюджетів. Дуже сподіваємося на продовження допомоги з боку наших партнерів”, - підсумував Олександр Корнієнко.

Що відомо

  • У серпні 2022 року, як повідомив Мінфін, до загального фонду державного бюджету України надійшло 204,6 млрд гривень, а фактичний дефіцит державного бюджету становив 5,4 млрд грн.
  • Кабінет Міністрів України очікує, що у 2023 році курс долара сягне 50 грн, а індекс споживчих цін складе 30,6%.
  • Перша віцепрем'єр-міністерка, міністерка економіки України Юлія Свириденко заявила, що економіка України повинна стабілізуватися. В уряді поточні прогнози щодо валового внутрішнього продукту у 2023 році варіюються від подальшого скорочення на 0,4% до зростання на 15,5% після ймовірного падіння на 30-35% цього року.

Читайте також

10-10-10: яку податкову реформу пропонують урядовці та чи проголосують за неї депутати

На початок