Чого чекати від нового опалювального сезону. Розповіли в комітеті з питань енергетики

Чого чекати від нового опалювального сезону. Розповіли в комітеті з питань енергетики

Чого чекати від нового опалювального сезону. Розповіли в комітеті з питань енергетики
. Суспільне Тернопіль

З початку літа в енергетичному секторі України відбувається підготовка до опалювального сезону. Зокрема, формуються запаси палива. Згідно з планом, у жовтні Україна повинна накопичити достатню кількість ресурсів, аби стабільно пройти зиму-2023.

Про це повідомив народний депутат від фракції "Слуга Народу", голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, під час загальнонаціонального телемарафону на Суспільному.

"Зараз триває робота над тим, щоб закачати достатньо газу в підземні газові сховища. На середину жовтня нам потрібно 15 мільярдів кубів. Так само, щоб накопичити необхідні запаси вугілля, більше двох мільйонів (тонн, — ред.) нам потрібно на початок опалювального сезону. Майже такий показник є зараз на складах. З точки зору забезпеченістю паливом, відповідна робота проводиться вже з початку літа. І по плану ми маємо в жовтні вийти на достатні ресурси газу й вугілля для того, щоб стабільно пройти цю непросту зиму", — розповів Герус.

Він зазначив, коли ресурси сформовані, то й усі ризики будуть мінімізовані. Однак, це не стосується ризиків, на які може наштовхнути українську енергетичну систему армія Росії.

"Ми розуміємо, що російські окупанти часто обстрілюють, в тому числі й цивільну інфраструктуру, це може бути енергетична інфраструктура або котельні чи ТЕЦ, чи ТЕС, тому певні ризики зберігаються, перш за все, ракетних ударів. Але, з точки зору забезпеченістю паливом, відповідна робота проводиться", — підкреслив Герус.

Він додав, що в України є потреба є в скороченні споживання енергії шляхом модернізації.

"Тобто питання термомодернізації та енергоефективності стоять особливо актуально на порядку денному. Але, якщо бути реалістом, а не просто теоретиком, то ми повинні розуміти, що до 15 жовтня чи до 1 листопада, чи навіть до 1 грудня в якихось серйозних масштабах зробити заміщення неможливо", — розповів голова комітету.

Він додав, що для модернізації "потрібні роки".

Читайте також

Як отримати субсидію на опалювальний сезон. Розповідають у Мінсоцполітики

Чи має Україна достатньо газу, аби витримати опалювальний сезон — експерт Інституту енергетичних стратегій

Як підготуватися до опалювального сезону і де буде легше зимувати

На початок