Наявність шенгенської візи не гарантує росіянам в'їзд до ЄС — Боррель

Наявність шенгенської візи не гарантує росіянам в'їзд до ЄС — Боррель

Наявність шенгенської візи не гарантує росіянам в'їзд до ЄС — Боррель
. Верховний представник Європейського Союзу Жозеп Боррель, фото: AP

Всі шенгенські візи росіянам скасовувати не будуть, проте і факт наявності візи не гарантує громадянам Російської Федерації в'їзд до Європейського Союзу.

Про це під час празької міжпарламентської конференції з питань спільної зовнішньої політики сказав верховний представник ЄС Жозеп Боррель.

"Те, що у мене є віза, не означає, що у мене є право на в'їзд у ту чи іншу країну. Може так статися, що людину не пропустять навіть із візою. Наприклад, у США, маючи візу, ви можете отримати відмову на в'їзд з тієї чи іншої причини. Те саме стосується і Європи", — зазначив він.

Водночас Боррель заявив, що скасовувати усі шенгенські візи, що були видані росіянам, не будуть.

"Я розумію, що низка країн зіткнулися з таким потоком, який не відповідає ситуації. Ми можемо регулювати цю ситуацію, але ми не можемо повністю ізолювати російський народ від Європи", — сказав верховний представник ЄС.

Що відомо

  • 31 серпня ЄС припинив дію угоди з Росією, яка полегшує видачу шенгенських віз росіянам. Однак про повну заборону на видачу документів не йдеться, оскільки з цього питання немає одностайності серед країн.
  • Перед ухваленням остаточного рішення п’ятірка країн виступила з заявою, що вживатиме окремих заходів зі скорочення кількості росіян, допущених на свою територію, якщо спільного рішення дійти не вдасться. Таку заяву оприлюднили Польща, Фінляндія, Естонія, Латвія та Литва.
  • Німеччина та Франція, Угорщина, а також кілька країн Південної Європи виступили проти повної заборони.

Читайте також

Просто закрийте кордони: Зеленський пояснив, чому потрібно заборонити в’їзд росіянам до ЄС

Спецагенти під виглядом туристів: дипломат пояснив, чому Європа має припинити видавати візи громадянам РФ

"Російському суспільству потрібен холодний душ": Шмигаль про заборону віз для росіян

На початок