США схвалили продаж зброї Тайваню на мільярд доларів — Reuters

США схвалили продаж зброї Тайваню на мільярд доларів — Reuters

США схвалили продаж зброї Тайваню на мільярд доларів — Reuters
. Крейсер з керованими ракетами, дислокований в районі операцій 7-го флоту США, проводить поточні операції в Тайванській протоці, 28 серпня 2022 р. Фото: ВМС США / REUTERS

Держдепартамент США схвалив потенційний продаж Тайваню військової техніки на суму 1,1 мільярда доларів, включаючи 60 протикорабельних ракет і 100 ракет класу "повітря-повітря".

Про це повідомляє Reuters із посиланням на Пентагон.

"Пакет було оголошено на тлі агресивних військових навчань Китаю навколо Тайваню після візиту на острів минулого місяця спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі, найвищого чиновника США, який відвідав Тайбей за останні роки", — пише видання.

Зокрема, запланована угода передбачає продаж Тайваню ракет Sidewinder і супутнього обладнання вартістю близько 85,6 мільйона доларів США, ракет Harpoon і пов'язаного обладнання вартістю приблизно 355 мільйонів доларів США, а також підтримку тайванської радіолокаційної програми на суму 665,4 мільйона доларів США.

"Цей наказ відображає постійну підтримку Тайваню з боку адміністрації президента Джо Байдена, оскільки Тайбей стикається з тиском з боку Китаю, який ніколи не виключав застосування сили, щоб поставити під свій контроль демократично керований острів", — зазначає видання.

Конфлікт між КНР та Тайванем

Тайвань — острів у східній Азії, який Китай вважає своєю територією і називає провінцією, що відкололася, а не незалежною державою. Єдиний союзник Тайваню — США. Україна встановила дипломатичні стосунки з КНР, що виключає визнання Тайваню.

Впродовж десятиліть Пекін прагнув ізолювати Тайбей на світовій арені, зокрема він відтісняв його дипломатичних союзників і блокував вступ острова в міжнародні організації.

Керівна комуністична партія Китаю не виключає також застосування сили для "возз'єднання" острова з материковою частиною Китаю.

Загострення відносин між Китаєм та Тайванем відбулося на тлі візиту до Тайваню спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі. Вона стала першим високопоставленим американським політиком, який відвідав Тайвань за останні 25 років.

Щойно Пелосі прилетіла на Тайвань, Китай оголосив про військові навчання навколо острова.

Особисто Ненсі Пелосі наголосила, що її візит "жодним чином не суперечить політиці Сполучених Штатів, яка керується законом про відносини з Тайванем 1979 року та китайсько-американських комюніке", і додала, що США "продовжують протистояти одностороннім зусиллям змінити статус-кво".

5 серпня Пекін заявив, що накладе санкції на спікерку Палати представників США Ненсі Пелосі через візит на Тайвань.

Збройні сили Китаю 7 серпня завершили свої чотириденні навчання поблизу Тайваню, і вже наступного дня оголосили про проведення нових.

Читайте також

США не дадуть Китаю ізолювати Тайвань – Пелосі

США, Китай і Тайвань. Що відомо про візит "третьої людини в США" Ненсі Пелосі до Тайваню і в чому військова загроза

Чи готовий Китай до "великої війни" зі США і захоплення Тайваню. Відповідає експерт з Центру досліджень армії

"Не думаю, що вони підуть на щось більше": Байден про навчання Китаю навколо Тайваню

Спокій заради грошей: У Пентагоні розповіли, чому острів Тайвань повинен залишатись в зоні стабільності

На початок