Вторгнення Росії в Україну, день 192. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 192. Текстовий онлайн

Оновлюється
Вторгнення Росії в Україну, день 192. Текстовий онлайн
. Наслідки обстрілу Харкова 31 серпня. Фото: УНІАН

3 вересня — 192 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • На тимчасово окупованій території Харківщини повністю згорів Ізюмський ліс. Загасити пожежу рятувальники не мали змоги, оскільки ця зона знаходиться поблизу фронту і потерпає від обстрілів.
  • Росія не може одразу сформувати новий підрозділ і їй вдасться зробити це лише до кінця осені через нестачу живої сили. Крім цього, 40% техніки, якою оснащуються підрозділи РФ, не боєздатна.
  • Уночі російські війська обстріляли з артилерії Нікополь та Марганець на Дніпропетровщині. Пошкоджені житлові будинки, загиблих та поранених немає. У Харкові російська ракета вдарила поряд зі школою, жертв немає. Унаслідок обстрілу Краматорська людина отримала поранення.
  • Транспортування газу в газопроводі "Північний потік" повністю зупинено. Офіційна причина — несправності, пошкодження, які не дозволяють забезпечити безпечну експлуатацію газотурбінного двигуна. Водночас в Єврокомісії вважають, що Росія бреше про несправність трубопроводу.
  • Президент США Джозеф Байден звернеться до Конгресу із запитом про екстрене фінансування для України у розмірі 11,7 мільярда доларів, які спрямують на збройну допомогу та бюджетну підтримку держави.
  • Українські військові відбили атаки "кадирівців" на Бахмутському напрямку, а також завдали ударів по складах російських військових в тимчасово окупованих Енергодарі та Херсоні.

Верещук нагадала про відповідальність за відвідування "референдумів" РФ

Будь-які "референдуми" на тимчасово окупованих РФ територіях, які анонсувала російська окупаційна адміністрація, є незаконними, а участь у них карається відповідно до Кримінального кодексу України. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявила віцепрем’єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"Референдуми", як би вони їх не називали, — це все елементи злочину, який вчиняє Росія щодо нашої держави. У них зараз етап закритої фази з відкритою датою. Ми чудово це розуміємо і бачимо. Немає і не буде ніяких "референдумів" на нашій українській землі", – наголосила посадовиця.

Вона нагадала, що за участь у подібних незаконних заходах передбачена кримінальна відповідальність.

"Тому все це фарс і цирк. Але для наших громадян, які братимуть у цьому участь, це насправді стаття Кримінального кодексу", — зауважила Верещук.

Відтак віцепрем’єрка закликала евакуюватися з окупованих територій усіх громадян України, хто може це зробити.

"А якщо так склалося, що люди змушені залишитися на непідконтрольних територіях, – не брати участі у жодних "референдумах", — наголосила посадовиця.

Окупанти другу добу поспіль обстрілюють село Безруки на Харківщині — ДСНС

Пожежа, яка виникла внаслідок обстрілу окупантів вдень 3 вересня, охопила 12 будівель. Це шоста пожежа у селі Безруки Дергачівської громади, спричинена обстрілами, за два дні. Про це повідомили в управлінні ДСНС Харківщини.

"Остання з пожеж виникла о 13:50 3 вересня. Вона охопила відразу 12 приватних маєтків, зокрема чотири житлові будинки, сім господарчих споруд, два гаражі, літню кухню, мотоцикл, паркан. Загальна площа горіння склала понад 700 кв. м. А також сухостій на площі понад один гектар", — йдеться у повідомленні.

Всього на території села з 2 по 3 вересня у селі було шість пожеж внаслідок артилерійських обстрілів. Горіли привітні будинки, господарчі споруди, гаражі, уточнили в ДСНС.

Миколаївська, Херсонська, Кіровоградська області — повітряна тривога.

Військові РФ обстріляли Білопільську та Краснопільську громади на Сумщині

За день 3 вересня російські військові зі своєї території обстріляли дві прикордонні громади Сумщини: Краснопільську та Білопільську. Про це повідомив голова Сумської ОВА — Дмитро Живицький.

За інформацією військової адміністрації, по Білопільській громаді стріляли 17 разів з мінометів.

Краснопільську громаду обстріляли ввечері, всього зафіксовано майже 50 вибухів: стріляли з САУ та мінометів. О 18.44 було повідомлено про загрозу артилерійського обстрілу на Краснопільщині.

Попередньо, постраждалих немає, інформація по руйнуванням уточнюється.

Президент закликав посилити тиск на Росію

Останніми днями Росія посилює енергетичний тиск на Європу, відтак європейські країни мають об’єднатися ще більше та завдати у відповідь санкційний удар по Росії. Про це під час відеозвернення 3 вересня заявив президент Володимир Зеленський.

"Повністю зупинилась прокачка газу по "Північному потоку". Росія хоче зруйнувати нормальне життя кожного європейця в усіх країнах нашого континенту, хоче послабити і залякати всю Європу, кожну державу. Де Росія не може зробити це силою звичайної зброї — робить це силою енергетичної зброї. Намагається ударити бідністю і політичним хаосом там, де поки що не може ударити ракетами", — підкреслив гарант.

За його словами, щоб захиститись, країни Європи потребують ще більшої єдності та допомоги одне одному.

"Цієї зими Росія готується до вирішального енергетичного удару по всім європейцям. І ключовими відповідями на це мають бути дві речі: наша єдність у захисті від держави-терориста і посилення нашого власного тиску на Росію", — наголосив Зеленський.

Зокрема, президент закликав посилити санкційний тиск на РФ.

"Це і посилення всіх рівнів санкцій, і обоження нафтогазових доходів Росії. Чим більше ударів завдамо ми, всі разом, ти менше ударів зможуть завдати ці терористи", — зазначив політик.

Зеленський відреагував на травмування дітей через вистріл РПГ у Чернігові

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні відреагував на травмування дітей через вистріл РПГ у Чернігові.

"На жаль, маємо сьогодні абсолютно неприпустиму подію в місті Чернігів. Вдень на публічному заході в центрі міста пролунав вибух, спрацював гранатомет. Серед постраждалих – діти. Маленький хлопчик зараз у важкому стані в реанімації. Правоохоронці мають якнайшвидше зʼясувати, чому це сталося, хто приніс бойову зброю на цей міський захід. Усі винні мають бути притягнуті до відповідальності. І будуть".

Також Зеленський закликав представників місцевої влади по всій країні та правоохоронців пильнувати, щоб це більше ніде ніколи не повторювалося.

Євросоюз готується до можливого зриву постачання енергоносіїв з РФ — єврокомісар

Європейський Союз сподівається на дотримання Росією наявних енергетичних контрактів, але готовий прийняти виклик, якщо вона порушить наявні домовленості. Про це 3 вересня заявив єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні, повідомляє Reuters.

"Ми не боїмося рішень (президента Володимира — ред.) Путіна. Ми просимо їх дотримуватись своїх контрактів, але якщо вони цього не зроблять, ми готові відреагувати", — зазначив посадовець.

За його словами, у ЄС розуміють, що Росія використовує енергоносії як засіб тиску на інші країни.

"Ми добре підготовлені до того, щоб протистояти екстремальному використанню Росією газової зброї", — заявив Джентоліні.

Виступаючи в кулуарах форуму Амброзетті в північній Італії, посадовець також сказав, що інші країни можуть приєднатися до обмеження цін на російську нафту, раніше погоджену міністрами фінансів Великої сімки (G7) у п'ятницю.

"Ми обговорили, як побудувати ширшу коаліцію. Я впевнений, що такі країни, як Австралія та Південна Корея можуть бути зацікавлені у приєднанні до цієї коаліції — сказав він.

МАГАТЕ повідомила про чергове відключення Запорізької атомної електростанції від мережі

Міжнародне агентство з питань ядерної енергії повідомило, що Запорізька атомна електростанція втратила зв'язок з останньою зовнішньою лінією електропередач, яка перебувала у робочому стані.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті МАГАТЕ.

"Українська Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) в черговий раз втратила зв'язок з останньою магістральною зовнішньою лінією електропередачі, що залишилася, але об'єкт продовжує подавати електроенергію в мережу по резервній лінії", — йдеться у повідомленні.

Як зазначили в організації, менш ніж за 48 годин після того, як генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі відвідав станцію разом із місією, він повідомив експертам Агентства, що четверта наявна 750-кіловольтна лінія електропередач на АЕС вийшла з ладу. При цьому три інші лінії було втрачені раніше під час конфлікту.

"Проте експерти МАГАТЕ, які зараз присутні на найбільшій в Європі атомній електростанції, розташованій у центрі зони бойових дій, також дізналися, що резервна лінія 330/750 кВ, що з'єднує об'єкт із прилеглою тепловою електростанцією, постачає електроенергію, що виробляється ЗАЕС, на зовнішню мережу. Ця ж резервна лінія може також забезпечити резервне живлення ЗАЕС у разі потреби", — зазначили в агентстві.

Також керівництво станції проінформувало команду МАГАТЕ про те, що один із двох працюючих блоків ЗАЕС у другій половині дня 3 вересня був відключений через обмеження в мережі.

"Той самий блок 5 було відключено також 1 вересня — у день прибуття генерального директора Гроссі на об'єкт — через внутрішній збій в електропостачанні, але наступного дня його знову підключили", — зауважили в МАГАТЕ.

В агентстві додали, що один реактор все ще працює і виробляє електроенергію як для охолодження, так і інших важливих функцій безпеки на майданчику, а також для домашніх господарств, заводів та інших об'єктів через мережу.

Внаслідок обстрілу селища на Миколаївщині загинула дитина, ще троє дітей отримали травми

Сьогодні, 3️ вересня, вдень російські збройні сили обстріляли селище Висунськ Березнегуватської громади Баштанського району. Внаслідок обстрілу загинув восьмирічний хлопчик.

Про це повідомляє Нацполіція у Миколаївській області.

Також через обстріл селища поранення отримали ще троє дітей віком від шести до дванадцяти років. Окрім цього, серед поранених є й дорослі.

Детальна інформація щодо наслідків обстрілу станом на 20:30 уточнюється.

Поліція внесла відомості про обстріл до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України "Порушення законів та звичаїв війни". Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі.

Ізюмський ліс на тимчасово окупованій території Харківщини повністю згорів — ДСНС

Ізюмський ліс на тимчасово окупованій території Харківської області знищений вогнем. Про це свідчать супутникові дані. Виїхати на місце рятувальники Харківщини можливості не мають, розповів в інтерв’ю Суспільному заступник керівника управління ДСНС Харківщини Анатолій Торяник.

"Загоряння в лісі або в екосистемі близько до зони бойових дій — там внаслідок обстрілів горить трава — таке часто буває. Але частіше за все нас туди військові не пускають, воно горить. Ізюмський ліс, він у зоні окупації, дуже сильно горів.

Ми розуміємо, що у нас немає можливості туди виїхати, подивитися, перевірити, але ми розуміємо з інформації з супутників, що Ізюмського лісу немає, він згорів", — каже Торяник.

За його словами, загасити пожежу поблизу фронту рятувальники не можуть, це небезпечно.

"Ведуться постійні обстріли будь-якого транспорту, який рухається близько до лінії розмежування, ворог обстрілює. По-друге, ті поля, які там розташовані, вони, як правило, заміновані", — розповів заступник начальника облуправління ДСНС.

За його словами, із населених пунктів, які перебувають під постійними обстрілами, евакуйовуються люди і інформацію про пожежі рятувальники отримують від військових.

"Є населені пункти, які піддаються постійним обстрілам. У один із населених пунктах лише на пожежі ми виїжджали понад 130 разів. Це Золочів Богодухівського району, Харківський район — Циркуни, Чугуївський район — Коробочкине, Леб’яже, Бригадирівка. Ті населені пункти, куди дістає ворожа артилерія", — каже Торяник.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення РФ рятувальники Харківщини мали понад 8 тис. виїздів. У одному з випадків довелося одночасно гасити 35 пожеж на Північній Салтівці.

"Ми направили тоді понад 55 пожежних автомобілів, які гасили пожежі в різних місцях. Нам довелося з передмістя, сільської місцевості, викликати пожежні цистерни, щоб у нас був резерв, якщо відновляться обстріли і десь ще стануться пожежі", — згадує Торяник.

"Помітив, що засидівся": Кадиров захотів у "безстрокову відпустку"

Президент Чечні Рамзан Кадиров заявив, що втомився очолювати республіку та хоче піти у "безстрокову відпустку". Відповідне відео він оприлюднив на своєму Telegram-каналі.

"Сьогодні дізнався, що я, виявляється, "довгожитель" серед чинних глав суб'єктів Російської Федерації", — зазначив Кадиров.

Як додав голова Чечні, він й сам помітив, що засидівся.

"Вважаю, що цілком заслужив безстрокову і довгу відпустку. Сподіваюся, що ви мене підтримаєте і зрозумієте", — заявив Кадиров.

26 серпня СБУ оголосила підозру голові Чеченської Республіки РФ Рамзану Кадирову та двом його поплічникам Даніілу Мартинову та Хусейну Межидову. Їм закидають вчинення воєнних злочинів на території України за час російського вторгнення РФ. Кадиров у відповідь виявив бажання "прийти і розібратися".

На півдні Одещини знімають фільм про дружин військових, фінал якого залежить від ЗСУ

В Болграді, що в Одеській області, знімають повнометражний документальний фільм “Вона/She”. Це історія трьох дружин українських військових, які після повномасштабного вторгнення Росії до України 24 лютого очолили волонтерський рух в прикордонному місті.

Режисерка фільму Тетяна Станєва впевнена, що дружинам військовим в тилу не легше, ніж їх чоловікам в окопах на передовій. Її фільм покликаний розповісти яка це відповідальність і складна праця — бути надійним тилом. А ось фінал стрічки, як каже Тетяна Станєва, цілком залежить від Бога і Збройних сил України, адже його будуть знімати вже після перемоги.

ЗСУ відбили атаки окупантів поблизу семи населених пунктів — Генштаб

У вечірньому зверненні Генштаб ЗСУ повідомляє, що російські військові продовжують зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні захоплених районів Херсонської, Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. Також тривають наступальні та штурмові дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Впродовж 3 вересня окупанти завдали 8 ракетних та понад 10 авіаційних ударів по військових та цивільних об’єктах на території України.

"Окупанти, відчуваючи небезпеку, посилили адміністративно-поліцейський режим в населених пунктах, що розташовані на берегах річки Дніпро та охорону берегової лінії в тимчасово захоплених районах Запорізької та Херсонської областей. Крім того, державним компаніям Російської Федерації доведено нові норми підбору "добровольців" на війну. Так, компанія "российские железные дороги" отримала рознарядку на пошук серед цивільних працівників до 10 тис. нових кандидатів на короткостроковий контракт", — повідомили у Генштабі.

Українські Збройні сили успішно відбити атаки окупантів в районах населених пунктів Долина, Соледар, Новобахмутівка, Кодема, Зайцеве, Авдіївка, Мар’їнка.

Протягом доби українська авіація здійснила понад 5 ударів в ході яких було знищено бойову техніку, засоби РЕБ, ППО та значну кількість живої сили на Донецькому та Південнобузькому напрямках. Також підрозділами протиповітряної оборони наших військ на різних напрямках знищено один вертоліт, три БпЛА та п’ять крилатих ракет “Калібр”.

"Ракетні війська та артилерія Сил оборони продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, порушення системи управління та логістичного забезпечення противника. Нанесено ураження по трьом пунктах управління. Знищено один об’єкт розміщення особового складу противника. Так, в зону ураження потрапив підрозділ російських спецпризначенців. Інформація щодо втрат уточняється. Також, знищено техніку радіоелектронної боротьби та склад боєприпасів, чим значно знижено можливості противника щодо ведення наступальних дій", — йдеться в повідомленні Генштабу.

Новгород-Сіверська громада на Чернігівщині зазнала масованого артилерійського обстрілу зі сторони РФ

3 вересня російські війська обстріляли Новгород-Сіверську громаду, що на Чернігівщині. Про це повідомив начальник ОВА В'ячеслав Чаус.

Росіяни вели вогонь з артилерії по селу Михальчина Слобода Новгород-Сіверської громади. Нарахували понад 50 вибухів.

Жертви серед цивільного населення відсутні, пошкоджено житлові будинки та господарчі будівлі. Також зі сторони РФ обстріляли територію біля села Кам’янська Слобода Новгород-Сіверської громади.

Від початку війни до Польщі виїхали 6 мільйонів українців — польські прикордонники

Від початку нападу Росії на Україну польський кордон перетнули вже майже 6 мільйонів громадян України. Про це повідомляє Прикордонна служба Польщі.

"Із 24 лютого офіцери Прикордонної служби зареєстрували до 6 мільйонів людей на прикордонних переходах у напрямку з України до Польщі", — йдеться у повідомленні.

При цьому 2 вересня кордон із Польщею перетнули 22 200 людей. Натомість із польської території в Україну в’їхали 25,7 тисячі людей.

Загалом від моменту російського вторгнення 24 лютого в Україну з Польщі в'їхало 4,2 мільйона людей. За даними влади, більшість із них були громадянами України.

Внаслідок детонації боєприпасу в Чернігові постраждали п'ятеро людей, зокрема й діти

Внаслідок детонації боєприпасу на виставці зброї у Чернігові поранення отримали п'ятеро людей, зокрема четверо дітей віком від 2 до 12 років, повідомили в Офісі генпрокурора. Прокуратура розпочала провадження через порушення правил поводження зі зброєю.

В окупованому Мелітополі чутно вибухи на аеродромі військових РФ

Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що на захопленому окупантами аеродромі Мелітополя у Запорізькій області, де військові РФ намагалися розставити свою військову техніку, прозвучало 5 вибухів.

"Наші сили спротиву вкотре перетворили їхні невдалі спроби на густий чорний дим", —зазначив він.

Голова Євроради та гендиректор МАГАТЕ обговорили першу місію на Запорізьку АЕС

Голова Європейської ради Шарль Мішель та генеральний директор Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Гроссі обговорили ситуацію на Запорізькій атомній електростанції. Про це Мішель повідомив у своєму Twitter.

Зокрема, посадовець високо оцінив сміливість учасників місії МАГАТЕ, яка відвідала Запорізьку атомну електростанцію.

"Їхня мужність і професіоналізм у виконанні першої місії на ЗАЕС вражають", — написав він.

При цьому Мішель наголосив, що саме Росія своїми діями провокує кризу на ЗАЕС та піддає світ загрозі.

"Забезпечення ядерної безпеки та охорони — ключове: подальша присутність МАГАТЕ на станції є необхідною", — підкреслив голова Європейської Ради.

3 вересня президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган провів телефонну розмову із російським президентом Володимиром Путіним. Під час розмови Ердоган запропонував виступити посередником у розв’язанні ситуацію довкола Запорізької атомної електростанції.

У Кремінній ЗСУ знищили понад 300 окупантів разом із технікою — Гайдай

Українські військові завдали ударів по тимчасово окупованій Кремінній, внаслідок чого вдалося знищити понад 300 російських окупантів, повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"У нас кілька днів поспіль у Кремінній щось відбувається. Якісь постійні "хлопки", — заявив Гайдай.

За його словами, за останні кілька днів втрати російської армії сягнули понад 300 осіб. Також українським військовим вдалося знищити військову техніку, яка була розмішена поряд.

На Херсонщині військові РФ практично знищили Нововоронцовську громаду — ОВА

На Херсонщині російські військові практично знищили Нововоронцовську громаду. В самому селищі Нововоронцовка із більш як 6 тисяч жителів лишилось — близько 400.

Про це повідомляє Херсонська обласна військова адміністрація.

"Обстріли тривають цілодобово, у громаді багато зруйнованих та пошкоджених приватних будинків та об’єктів інфраструктури. Також люди вимушені жити без води та світла, бо через бойові дії немає можливості відремонтувати пошкоджені мережі", — йдеться у повідомленні.

Кількість поранених внаслідок вибуху в Чернігові збільшилась

Стало відомо про четверту травмовану дитину унаслідок вибуху в Чернігові, повідомляє кореспондентка Суспільного з місця. Також, за попередньою інформацією, поранення отримали і троє дорослих.

У Слов'янську російські окупанти обстріляли КАТП та пошкодили сміттєвози

У Слов'янській громаді російські окупанти обстріляли комунальне підприємство, яке займається вивезенням сміття. Декілька машин пошкоджено. Про це повідомляє голова Слов'янської ВЦА Вадим Лях

"Це влучення для КАТП вже друге. Тепер із семи діючих сміттєвозів залишилося 5. Дві машини пошкоджено. Шукатимемо варіанти для їхнього ремонту", — повідомив Вадим Лях

За словами Ляха вивезення сміття у місті не зупиниться через обстріл і шкоду від росіян.

Поблизу Херсона чутно звуки потужних вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Внаслідок вибуху у Чернігові постраждали троє дітей

Вибух на виставці зброї у Чернігові підтвердив голова Чернігівської ОВА Чаус. За останніми даними, троє дітей отримали поранення, зокрема дворічний хлопчик — у важкому стані. На місці працюють слідчі.

УЗ запускає безкоштовні потяги для евакуйованих з Криму

В "Укрзалізниці" повідомили, що українці з тимчасово окупованого Криму можуть евакуюватися потягами. Мешканців тимчасово окупованого півострова забезпечать харчуванням в дорозі, також передбачена безкоштовна медична допомога та виплати від Укрпошти. Потяги курсуватимуть з трьох міст, а саме:

Запоріжжя:

  • до Києва о 18:58
  • до Львова о 10:15, 15:30, 19:08
  • до Івано-Франківська о 21:34
  • до Ужгорода о 15:03

Кривого Рога:

  • до Києва о 20:25
  • до Львова о 15:35

Одеси:

  • до Києва о 21:01
  • до Рахова о 14:54
  • до Ужгорода о 15:54
  • до Львова о 20:45

У Запорізькій області російські ракети поцілили біля дитячих закладів, також потрощено житлові будинки — ЗОВА

Внаслідок обстрілів з боку військ РФ протягом доби 2 вересня в області потрощені десятки будинків, деякі з них зруйновані вщент. Про це повідомляють у Запорізькій обласній військовій адміністрації.

Як йдеться у повідомленні, сильних ушкоджень зазнали не лише оселі, а й присадибні території, господарчі прибудови, гаражі та автомобілі. Мешканці Верхньої Терси, окрім обстріляних будинків, повідомили, що ракети розірвалися неподалік дитячого садка та школи. Осколками пошкоджено адмінбудівлю та територію закладів. У селі Преображенки Пологівського району снаряди поцілили у житловий сектор, в результаті чого пошкоджено домівки селян.

Також відомо, що є люди, які отримали поранення під час російської атаки. Їх доставлено до медичних установ.

Священника, який передавав армії РФ дані про ЗСУ у Сєвєродонецьку, судитимуть

Слідством встановлено, що в середині квітня священнослужитель Української православної церкви Московського патріархату збирав для представників армії РФ інформацію про чисельність, дислокацію, техніку, а також озброєння ЗСУ в Сєвєродонецьку та у прилеглих до міста селах. Про це повідомили на Facebook-сторінці Луганської обласної прокуратури.

В пресслужбі додали, що чоловік передавав дані у вигляді текстових повідомлень через один із месенджерів. "Отримана інформація використовувалася ворогом для визначення місцезнаходження цілей та подальшого їх вогневого ураження", — йдеться у повідомленні.

Священника затримали наприкінці квітня, наразі він перебуває під вартою. Правоохоронці в телефоні чоловіка виявили переписку з представниками російської армії. "Йому інкриміновано колабораційну діяльність (ч. 2 ст. 28, ч. 7 ст. 111-1 КК України)", — повідомили в пресслужбі.

Обвинуваченому загрожує 15 років позбавлення волі.

У Чернігові пролунав вибух. Травмувалися діти

У Чернігові в історичній частині міста 3 вересня близько 13:30 пролунав вибух. Як повідомляє кореспондентка Суспільного з місця подій, наразі відомо про двох травмованих дітей.

За попередньою інформацією, біля художнього музею проходила виставка боєприпасів, один з яких здетонував.

На місці працюють швидка та рятувальники.

Російські війська 3 вересня обстріляли склади агрофірми у Золочівській громаді Харківщини

Російські військові 3 вересня завдали ударів по населених пунктах Золочівської громади Харківської області. Загиблих або поранених немає. Про це Суспільному розповів голова Золочівської громади Віктор Коваленко.

За його даними, близько 10:00 окупанти обстріляли село Одноробівка. Від обстрілу пошкоджені адміністративна будівля та склади агрофірми "Альфа". О 12:30 російські війська з артилерії обстріляли Золочів. Пошкоджені чотири будинки та енергомережі.

В Одесі викрили "ботоферму", яка поширювала фейкові новини про ЗСУ

В Одесі викрили "ботоферму", через яку поширювала фейкові новини про ЗСУ, а також здавали в оренду сім-карти. Про це повідомили в ГУ НП в Одеській області.

Організаторами "ботоферми" виявилися 59-річний батько та його 29-річний син. Вони створювали та просували акаунти у соцмережах і месенджерах, де поширювали фейки про ЗСУ та ситуацію на фронті. Також одесити надавали можливість телефонувати з українських номерів із-за кордону.

Як повідомили в СБУ, "клієнтами" чоловіків були люди з Росії. Під час обшуків правоохоронці виявили комп'ютери, понад 250 USB-модемів, мобільні телефони та понад 400 SIM-карток.

Чоловікам можуть оголосити про підозру за ч. 1 ст. 111-1 колабораційна діяльністьта ч. 1 ст. 361 несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язкуКримінального кодексу України.

Фейк окупантів — контрнаступ на Херсонщині Зеленський наказав розпочати всупереч порадам військових

Пропаганда РФ продовжує вести інформаційно-психологічну операцію з дискредитації керівництва України. Цього разу Росія використала публікацію британського аналітика Роберта Фокса. Кремлівські медіа заявляють, що начебто основний меседж повідомлень медіа Великої Британії зводиться до того, що Зеленський наказав йти в контрнаступ на Херсонщині всупереч порадам військових.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України.

"Насправді у матеріалі Фокс пояснює, чому іноді керівництву країни, що воює, доводиться приймати непопулярні рішення. На думку аналітика, Україна виграє у Росії інформаційну війну, а Путіна загнали у глухий кут", - йдеться у дописі.

Також у ЦПД повідомляють, що проведення дезінформаційних кампаній щодо начебто неузгодженості дій керівництва України – це прийом, який використовує РФ для інформаційного тероризму України та світу.

Російська армія обстріляла Миколаїв. Є поранені

Близько 11:14 у Миколаєві було оголошено повітряну тривогу, а вже об 11:30 у місті пролунали вибухи. Російські війська влучили у гараж в одному з районів міста. Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

На місці влучання виникла пожежа. Наразі там працюють рятувальники. Також ударною хвилею пошкоджено приватний будинок — винесло двері та вікна.

За попередньою інформацією одна жінка отримала осколкові поранення.

Звуки вибухів також лунають поблизу Херсона, повідомляють наші кореспонденти.

Ердоган зателефонував Путіну

У суботу, 3 вересня, президент РФ Володимир Путін та турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган обговорювали Україну телефоном, пишуть російські медіа.

Зокрема, Ердоган обговорив із Путіним приїзд місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Крім того, обговорювалася і реалізація укладеної у Стамбулі "зернової угоди" та розширення економічних зв'язків.

В Маріуполі окупанти повністю зупинили ексгумацію тіл

В окупованому росіянами Маріуполі ексгумація тіл загиблих повністю зупинена. Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Він додав, що безліч могил у дворах та на вулицях Приморського та Лівобережного районів поросли бур'яном та травою.

"Однак з осінніми дощами проблема вимивання трупів на вулиці через неглибоке поховання повернеться з новою силою", — зазначив Андрющенко.

ЗСУ збили в Донецькій області російський ударний гелікоптер Ка-52

Близько 10:30 3 вересня в Донецькій області зенітними ракетними підрозділами Повітряних сил ЗСУ знищений російський військовий гелікоптер Ка-52 "Алігатор" і безпілотний літальний апарат "Форпост".

На Херсонщині окупаційна влада провалила кампанію з формування своєї освітньої мережі

Окупаційна влада Херсонщини провалила кампанії з формування їхньої освітньої мережі. Про це в телеграм-каналі написав перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський.

За його словами, це підтверджує продовження термінів набору учнів та студентів до закладів, підконтрольних окупаційній владі.

"Окупанти продовжують набір учнів та студентів до навчальних закладів, які вони контролюють. І це при тому, що більша частина батьків, яка відправила своїх дітей до їхніх шкіл, була залякана повідомленнями про можливу відповідальність, якщо діти до шкіл не підуть", — каже Соболевський.

Він ще раз нагадав, що навчання на території Херсонської області за українською програмою можливе у форматах онлайн, сімейного навчання або екстернату.

40% техніки, якою оснащуються нові російські підрозділи, не боєздатна

Представник ГУР МО України Вадим Скібіцький заявив в ефірі Військового телебачення України, що Росія намагається створювати нові військові частини та з’єднання, і новий армійський корпус зможе сформувати лише до кінця листопада.

"Історія з третім армійським корпусом розтягнеться до листопада. Проблема – людський ресурс. Укомплектування спеціалістами. Щоб підготувати нормального спеціаліста потрібно 3-4 місяці. Також проблемою є комплектування технікою та озброєнням", — пояснює Скібіцький.

Представник розвідки зазначив, що вся новітня техніка була на озброєнні батальйонно-тактичних груп РФ, які заходили на українську територію в лютому-березні.

"Зараз ми бачимо, що всі підрозділи, що формуються, оснащуються іще радянськими зразками озброєння, які знімаються з баз зберігання й арсеналів та поступають у війська. За нашими оцінками 40% бойової техніки не боєздатна. Її потрібно ремонтувати та приводити до ладу”, – підсумував представник воєнної розвідки України.

Три історії про воєнні злочини росіян в Україні та чому вони загрожують світовій безпеці

За пів року повномасштабного вторгнення Росії в Україну правозахисники та правоохоронці зафіксували десятки тисяч злочинів, скоєних російськими військовими проти українців, які можна класифікувати як воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Це — масове навмисне вбивство цивільних в окупованих містах і селищах (Буча, Маріуполь, Ірпінь, Чернігівщина, Харківщина, Херсонщина тощо), викрадення і катування людей, вбивство військовополонених, знищення і пограбування майна, сексуальне насильство, примусова депортація та фільтраційні табори, застосування зброї невибіркового ураження, розстріли зелених коридорів тощо. Зараз Україна розслідує вже майже 20 тисяч таких кримінальних справ.

За даними ООН, станом на початок липня від 24 лютого було підтверджено 4889 випадків загибелі та 6263 випадки поранення цивільних. "Реальні цифри є значно вищими", — кажуть в організації. Російські військові вже вбили в Україні 358 дітей, ще 681 дитина отримала поранення.

Росія зневажає міжнародне право та порушує закони та звичаї війни. Розповідаємо три історії — про викрадення, катування і вбивство, про тортури і примус до співпраці з окупантами, про прицільний умисний обстріл цивільних.  Кожна історія — це трагедія і біль, винуватцями яких є росіяни.

Читайте: "Де мій Віталік?". Три історії про воєнні злочини росіян в Україні та чому вони загрожують світовій безпеці

Окупанти штучно занизили курс гривні майже вдвічі — Гайдай

З понеділка уряд так званої "ЛНР" встановить офіційний курс по 1,25 рубля за гривню, що вдвічі менше початкового. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Ще декілька місяців тому за 100 гривень на окупованій території Луганщини можна було отримати 250 рублів. Пізніше міняйли пропонували 170 рублів, а якщо заощадження в вас завеликі — то навіть 180. Ментально росіяни хочуть зневірити людей у стійкості гривні, міцності Української держави. Показати, що гривня вже нібито нічого не коштує — тобто, майже як і рубль", — написав Гайдай.

За його словами, фактично страждають люди, в яких залишилися гривневі заощадження або кому продовжують надходити соціальні та пенсійні виплати.

Очільник Луганщини додав, що літнім людям, людям з інвалідністю, малозабезпеченим тощо окупанти вже пів року обіцяють "конкурентоспроможний рівень соціальних гарантій" та водночас знаходять причини відмовити в оформленні пенсії.

У Миколаєві чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного. У місті та області оголошена повітряна тривога.

Російський снаряд вночі 3 вересня поцілив поблизу однієї з найстаріших шкіл Харкова

У школі в Новобаварському районі Харкова, поблизу якої вночі 3 вересня поцілив російський снаряд, пошкоджені два навчальні кабінети, стінами пішли тріщини, вибиті 28 вікон. Нині в закладі прибирають наслідки обстрілу. Про це Суспільному розповіла директорка школи Світлана Колмикова.

Обстріл Харкова
Новобаварський район, Харків, 3 вересня 2022 року. Фото: Суспільне Харків

"Прилетіло за 100 метрів від школи, пошкоджені 28 вікон, значно пошкоджені два навчальні кабінети. По всій школі пішли тріщини. Нині це усі виявлені пошкодження. Я думаю, що будуть ще, оскільки будівля стара. Це одна з найстаріших шкіл нашого міста і пошкоджена, власне, найстаріша частина", — розповіла жінка.

За словами Колмикової, у момент обстрілу працівників у школі не було. Учні нині навчаються дистанційно. Школярів, каже директорка, не поменшало.

"Зараз навчання організоване дистанційно, діти навчаються онлайн, ми дуже чекали на наших дітей, як і всі вчителі Харкова, України в цілому. Ми змушені своїх дітей бачити лише через екрани моніторів, на жаль. Дуже багато дітей у нас перебувають за кордоном, як і в інших школах, але вони тримають зв'язок і сумлінно виходять на уроки", — розповіла Колмикова.

Обстріл Харкова
Новобаварський район, Харків, 3 вересня 2022 року. Фото: Суспільне Харків

За словами директорки, після перемоги України всі діти планують повернутися до школи.

"Ті, хто перебувають за кордоном, і ті, хто перебувають на території України, всі збираються повертатися, коли закінчиться війна. Всі налаштовані на нашу перемогу і на світле майбутнє нашої країни", — каже Колмикова.

На думку Колмикової, обстрілювати школи та лікарні можуть лише "нелюди": "Нащо бити по школах? Не знаю. Це можна скоїти, якщо ти не людина, просто це нелюдський вчинок, це не гідний людини вчинок".

Зараз у школі прибирають наслідки обстрілу: збирають скло, наводять лад.

В Одесі діти виявили в полі гранату

В Одесі 2 вересня у Суворовському районі діти виявили гранату. Про це повідомили у Патрульній поліції Одеської області.

Після того, як діти знайшли небезпечний предмет, схожий на вибухівку, вони одразу повідомили дорослих, а ті викликали патрульних. Після приїзду правоохоронці огородили місце з невідомим предметом та викликали спеціалістів.

В ДСНС повідомили, що виявлений на полях зрошення предмет — це граната РГД-33. Вилучити та знищити її повинні 3 вересня.

Бойовик, який "охороняв" для РФ захоплені мости на Запоріжжі, отримав тюремний строк

Терористу "ДНР" який у складі російських окупаційних угруповань воював проти України на південному фронті, суд призначив 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Про це повідомляють у Службі безпеки України.

За даними слідства, зловмисником є мешканець Донецької області. У 2015 році він приєднався до бойовиків так званої "народної міліції ДНР". Гранатометник брав активну участь у бойових діях проти підрозділів АТО на сході України.

З початком повномасштабної російської агресії він воював проти України у складі 129 стрілецького полку 70-ї армії збройних сил РФ. Зловмисник чергував на блокпостах у тимчасово окупованих селищах Заозерне та Новогригорівка Херсонської області.

Пізніше його призначили "охороняти" захоплені мости у Запорізькій області, які окупанти використовували, щоб переправляти зброю та боєприпаси на передню лінію. Наприкінці червня 2022 року співробітники СБУ та підрозділів ЗСУ затримали зловмисника під час бойового зіткнення на Запоріжжі.

На підставі доказів, які зібрали співробітники Служби безпеки під час розслідування, суд визнав зловмисника винним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, та участі у діяльності не передбачених законом збройних формувань.

Війська РФ з "Градів" обстріляли Марганець

Війська РФ обстріляли Нікополь та Марганець на Дніпропетровщині. Про це повідомив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

"Два обстріли за ніч. Місто Нікополь — без постраждалих та руйнувань. Місто Марганець — окупанти здійснили залп з 20 реактивних боєприпасів РСЗВ "Град", — зазначив він.

За словами Євтушенка, у Марганці є пошкодження житлових будинків, будівель гаражного кооперативу, автомобілів, газо- електромереж. Постраждалих немає.

"У відповідь частина ординців отримала квитки на концерт Кобзона", — написав він.

Російська армія тримає напоготові у Чорному морі 16 "Калібрів"

У складі корабельного угруповання російських сил у морі нині два ракетоносії, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

Також військові зазначають, що через шторм, який триває на морі, у прибережних водах залишається актуальною мінна небезпека.

На Івано-Франківщині 11-річні діти придбали Starlink для українських військових

У Калуші, що на Івано-Франківщині, вихованці молодіжної організації "Спілка української молоді в Україні" придбали користувацький термінал Starlink. Систему зв'язку передадуть підрозділу Сил спеціальних операцій Збройних сил України, розповів кореспондентці Суспільного голова Калуської міської організації спілки Юрій Іляш.

Він каже, що після повномасштабного вторгнення РФ в Україну учасники громадської організації почали волонтерити.

За словами Іляша, міська організація "Спілки української молоді в Україні" провела чимало заходів, спрямованих на збори грошей для українських військових. Зокрема в них є свої штаби та склади, куди привозять допомогу з-за кордону.

"Свого часу ми в Калуші провели благодійні ярмарки, на яких зібрали близько 160 тис. грн", — пригадує Юрій Іляш.

З його слів, шестеро 11-річних вихованців виступили із задумом збору грошей для Збройних сил України на початку липня. Ініціативу підтримали в організації, допомагаючи дітям готувати лимонад для продажу на вулицях Калуша. Ідея придбати захисникам Starlink з'явилась вже у процесі.

"Інтернет потрібен всім, і наші військові — не виняток. Ми знайшли людей, які професійно займаються пошуком та передачею таких приладів на фронт. Відтоді вся праця наших дітей була спрямована на покупку Starlink", — говорить Іляш.

Російські військові викрали жительку Херсона

Вікторію Карпову забрали з власного дому 2 вересня о 10 ранку, повідомив Суспільному її чоловік.

"Її вивели з мішком на голові та зі зв’язаними руками. Де зараз перебуває Вікторія, невідомо", — сказав Павло Карпов.

За даними Херсонської ОВА станом на 2 вересня, у російському полоні перебувають 179 жителів Херсонщини. Серед викрадених - 75 представників місцевого самоврядування, з яких 25 у полоні.

За добу Росія втратила у війні з Україною близько 350 військових — Генштаб

За добу росіяни втратили близько 350 військовослужбовців та багато техніки, зокрема понад 60 танків та бронемашин, літак та 11 безпілотників. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

Загалом станом на ранок 3 вересня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 49050 військовослужбовців.

Росіяни за добу втратили:

  • танків — 2034 (+25) од,
  • бойових броньованих машин — 4403 (+37) од,
  • артилерійських систем — 1134 (+8) од,
  • РСЗВ — 293 (+4) од,
  • засоби ППО — 153 (+0) од,
  • літаків — 235 (+1) од,
  • гелікоптерів — 205 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 864 (+11),
  • крилаті ракети — 203 (+5),
  • кораблі /катери — 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3268 (+21) од,
  • спеціальна техніка — 105 (+0).

Найбільших втрат військо РФ зазнало на Донецькому та Криворізькому напрямках. Дані уточнюються.

Жертвами війни в Україні стали 1117 дітей — ОГПУ

Станом на ранок 3 вересня щонайменше 1117 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, офіційна кількість загиблих дітей за добу не змінилося — 380. Не зазнали змін і дані щодо поранених — 737.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 388, Харківській — 204, Київській — 116, Чернігівській — 68, Миколаївській — 67, Луганській — 61, Херсонській — 55, Запорізькій — 46.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2328 закладів освіти. З них 289 зруйновано повністю.

Росія обстріляла міста і села 6 областей. На Донбасі і Херсонщині — бої. Як минула ніч в регіонах

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Вінницькій, Одеській, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Кіровоградщині, Запоріжжя, Полтавщині, Сумщині, Чернігівщині, Київщині та Житомирщині.

Дніпропетровщина: українські військові збили усі 5 ворожих крилатих ракет, які летіли на Дніпро.

У Нікопольському районі росіяни обстріляли Нікополь та Марганець. Люди не постраждали. У Марганці є пошкоджені житлові будинки, автівки та газогони. У Криворізькому районі під вогонь потрапила Широківська громада. Є руйнація будинків. Люди не постраждали.

Харківщина: вночі росіяни вдарили із комплексу ЗРК С-300 в Новобаварському районі. Пошкоджена школа, ракета влучила в землю поруч з адмінбудівлею, вибиті вікна. Постраждалих немає.

По області війська РФ протягом доби обстрілювали Харкіський, Ізюмський, Богодухівській райони. Є постраждалі серед цивільних, протягом доби госпіталізували 6 людей.

Луганщина: за ніч на Бахмутському напрямку російські військові двічі здійснювали штурмові дії. Окупанти завдали два ракетні удари по позиціях ЗСУ, по шість разів застосували РСЗВ та міномети. Один раз — танк. Сили оборони успішно відбили атаки з трьох боків.

Наступальними діями підрозділів "кадирівців" росіяни намагаються просунутися в напрямках населених пунктів Зайцеве та Майорськ, бойові дії тривають.

Донеччина: вночі — ракетні удари по Слов'янську, селищу Билбасівка та Краматорську. Пошкоджені промислові об'єкти та приватні будинки. За добу обстріляні Авдіївка (житловий сектор, ПрАТ "АКХЗ"); с. Іванівське (фермерське господарство ); Курахове (околиці).

За добу по області — троє загиблих, троє поранених. Область залишається без газу і частково без води й електрики. Обов'язкова евакуація населення триває.

Миколаївщина: 3 вересня зранку, орієнтовно о 04:20, у Вознесенську пролунав вибух. Попередньо без жертв та постраждалих. Детальна інформація уточнюється.

Увечері 2 вересня — обстріли за межами с. Степове Широківської громади. Постраждалих немає.

Продовжуються обстріли Березнегуватської громади. Протягом минулої доби було обстріляно прилеглі території смт Березнегувате, сіл Любомирівка, Новогригорівка та Велике Артакове. Інформація щодо наслідків уточнюється.

Херсонщина: російські військові продовжують обстріл не лише окупованих, а й звільнених ЗСУ територій. Важкою залишається ситуація у Бериславському та Каховському районах, десятки сіл розташовані на лінії фронту та дуже пошкоджені.

Жителі області також неодноразово бачили запуск ворожої техніки з боку Криму, спостерігаються запуски по сусідніх регіонах з самого Херсона. Натомість ЗСУ продовжують завдавати влучні удари по важливих стратегічних об’єктах, які росіяни використовують у своїх цілях.

В ефірі своїх пропагандистських ЗМІ окупанти заявляють про те, що ЗСУ мають намір розбити всі церкви області, в також залякують батьків, які не віддали дітей до шкіл.

Втома росіян від війни ускладнить вербування нових "добровольців" — ISW

Втома від війни у росіян і зменшення рівня підтримки вторгнення в Україну ускладнить для російського командування вербування нових вояків. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

Аналітики ISW зазначили, що хоча згідно з опитуваннями підтримка росіянами війни проти України дещо зменшилася з 53% – у березні до 46% – у серпні. 48% респондентів наполягають на продовженні "спецоперації", а 44%, серед яких більшість молодь схиляються до мирних переговорів.

"Це незначне погіршення, і воно не вплине на здатність Кремля вести війну. Однак зниження підтримки та втома від війни, ймовірно, все більше перешкоджатимуть зусиллям Росії з вербування та формування сил", — зазначили в інституті.

Водночас в ISW повідомляють, що в регіонах Росії продовжується набір "добровольців" для участі у війні в Україні. Крім того, росіяни проводять мобілізацію на окупованих українських територіях.

Повітряна тривога у Дніпропетровській та Запорізькій областях

Росія скаржиться, що США не видали візи Лаврову і його делегації для участі у Генасамблеї ООН

Росія подала запит на отримання 56 віз США 56 для російської делегації на чолі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим для участі у щорічній зустрічі світових лідерів на Генасамблеї ООН 20 вересня. США поки що не видали жодної візи.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на лист постпреда РФ в ООН Василя Небензі до генсека організації Антоніу Гутерреша.

У листі Небензя заявив, що це "викликає тривогу", оскільки протягом останніх декількох місяців Вашингтон "постійно відмовляє у видачі в'їзних віз" низці російських громадян, делегатів на інші заходи ООН.

Він попросив Гутерреша "ще раз наголосити владі США, що вони мають оперативно видати запитані візи всім російським делегатам і особам, які їх супроводжують, у тому числі російським журналістам".

Представник Держдепу заявив агентству, що США серйозно ставляться до своїх зобов'язань як країни перебування ООН, додавши, що візові записи є конфіденційними, тому США не можуть коментувати окремі випадки.

"Щороку ми обробляємо сотні віз для делегатів Російської Федерації на заходах ООН", — сказав представник Держдепу.

Він також зазначив, що заявки мають подаватися якомога раніше, щоб забезпечити своєчасну обробку.

"Це особливо важливо через необґрунтовані дії Росії проти нашого посольства в Москві, у тому числі примусового звільнення місцевих та національних співробітників із третіх країн, що серйозно обмежило наш штат і, отже, наші можливості щодо обробки віз", — сказав представник.

Небензя повідомив, що необхідні заяви подано до посольства США у Москві.

Reuters зазначає, що відповідно до угоди про штаб-квартиру ООН 1947 року, США, зазвичай, зобов'язані дозволяти доступ до ООН для іноземних дипломатів. Але Вашингтон заявляє, що може відмовити у видачі віз із причин "безпеки, тероризму та зовнішньої політики".

Росіяни випустили ракету по Харкову

Російські війська вночі вдарили ракетою по Новобаварському районі Харкова, повідомив міський голова Ігор Терехов.

"Вночі був ракетний обстріл Новобаварського району. Прилетіло поруч з однією зі шкіл Харкова. Постраждалих немає. У школі вибито скло", — зазначив він.

ЗСУ відбили наступ поблизу вісьмох населених пунктів — Генштаб

ЗСУ відбили атаки росіян в районах населених пунктів Бахмутське, Кодема, Зайцеве, Авдіївка, Мар'їнка, Времівка, а також Високопілля та Потьомкіне. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Зазначається, що війська РФ намагаються встановити повний контроль над територією Донецької області та утримати захоплені райони Херсонської, Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

Протягом минулої доби росіяни завдали 6 ракетних та понад 20 авіаударів по військових та цивільних об’єктах на території України. Зокрема, постраждали населені пункти Полтавка, Пришиб, Перемога, Хрещенівка, Осокорівка та Білогір’я.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському напрямку росіяни обстріляли райони населених пунктів Сеньківка Чернігівської області, Миропільське, Порозок Сумської області.

На Слобожанському напрямку ситуація значних змін не зазнала. Підрозділи Сил оборони утримують займані позиції та не дають військам РФ просуватися вглиб території України.

На Харківському напрямку російські військові обстріляли райони населених пунктів Золочів, Великі Проходи, Руська Лозова, Руські Тишки, Черкаські Тишки, Пришиб.

"З початком сутінок противник активізувався на Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках. Силам оборони вдалося успішно відбити атаки ворога в районах населених пунктів Бахмутське, Кодема, Зайцеве, Авдіївка, Мар’їнка та Времівка", — йдеться у повідомленні.

На Слов’янському напрямку артилерійських обстрілів з боку росіян зазнали населені пункти Велика Комишуваха, Карнаухівка, Вірнопілля. Активних наступальних дій війська РФ не вели.

На Краматорському напрямку росіяни здійснювали обстріли районів населених пунктів Райгородок, Сіверськ, Спірне.

На Бахмутському напрямку із мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії обстріляли райони населених пунктів Соледар, Бахмут, Кодема.

На Авдіївському напрямку обстрілів з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали населені пункти Авдіївка, Водяне, Веселе.

На Новопавлівському напрямку активних наступальних дій російські війська не проводили, обстрілювали райони Мар’їнки, Великої Новосілки, Нескучного, Вугледара, Павлівки.

На Запорізькому напрямку росіяни обстріляли обʼєкти в районах населених пунктів Новосілка, Залізничне, Гуляйполе, Червоне, Щербаки, Білогір’я.

На Південнобузькому напрямку війська РФ обстріляли райони населених пунктів Лозове, Андріївка, Ольгине, Зелений Гай, Степова Долина.

Сили оборони успішно відбили наступ противника в районах населених пунктів Високопілля та Потьомкіне.

"Агресор відчуває незламність духу нашого народу та жагу до визволення українських земель. Особливо це помітно у південних областях де окупанти посилюють фільтраційні заходи, чим намагається послабити патріотичні настрої населення тимчасово окупованих районів", — зазначили у Генштабі.

ЗСУ знищили кілька пунктів управління військ РФ, склад з боєприпасами та три ЗРК

Протягом доби українська авіація здійснила понад 40 бойових вильотів для підтримки дій наземних угруповань, під яких було знищено декілька пунктів управління росіян та склад з боєприпасами. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

"Безпілотником "Байрактар" завдано ракетного удару в результаті якого детонував боєкомплект та знищено дві одиниці броньованої техніки противника разом з екіпажами", — йдеться у повідомленні.

У Генштабі також повідомили, що ракетні війська та артилерія ЗСУ продовжують вести контрбатарейну боротьбу, порушувати системи управління та логістичного забезпечення росіян.

"Зокрема, уражено понад 10 скупчень живої сили ворога, в тому числі три взводні опорні пункти. Знищено три зенітно ракетні комплекси та декілька одиниць броньованої техніки окупантів", — йдеться у повідомленні.

У Харкові лунають вибухи, повідомлять кореспонденти Суспільного.

У місті та області оголошена повітряна тривога.

ПВК "Вагнер" завербувала у двох колоніях Ростовської області тисячу в’язнів — ЗМІ

Російська приватна компанія "Вагнер" завербувала тисячу арештантів у двох виправних колоніях, розташованих у Ростовській області РФ, для чого туди приїздив особисто олігарх Євген Пригожин, якому приписують контроль над найманцями. Про це повідомляє російське видання "Вот так".

"Євген Пригожин побував у двох виправних колоніях у Ростовській області, де завербував на війну тисячу в'язнів. Арештант із ВК-15 у Батайську, який відмовився йти на фронт, повідомив що в його колонії пропозицію Пригожина приєднатися до ПВК "Вагнер" і вирушити в Україну прийняли 700 людей — майже половина від загальної кількості "сидельців", — пише видання.

Джерело видання у колонії повідомило, що разом із бізнесменом до колонії прибув командир ПВК Дмитро Уткін — обидва нібито прилетіли на особистому гелікоптері Пригожина. При цьому нагрудні реєстратори у співробітників Федеральної служби виконання покарань перед появою олігарха відключили, а адміністрація колонії перебувала в напрузі, розповів арештант.

За словами джерела, Євген Пригожин вербував для війни убивць та грабіжників. При цьому Ув'язненим в ІЧ-15, який зібрався на плацу, він сказав, що "потрапивши туди (на війну — ред.), робіть з українцями все, що захочете, вам нічого за це не буде".

За даними журналістів "Вот так", Пригожин відвідав ще одну колонію в Ростовській області, де зміг завербувати близько 300 ув’язнених.

В'язням, що записалися в ПВК, пообіцяли не лише свободу через пів року служби, а й можливість знову воювати, якщо вони знову потраплять за ґрати, пише видання.

Харківська область — повітряна тривога.

ДСНС протестує інформування населення про загрози за допомогою мобільних

Державна служба з надзвичайних ситуацій перевірить у тестовому режимі роботу інформування населення через операторів мобільного зв’язку із використанням технологій Cell Broadcast. Про це повідомляє пресслужба ДСНС.

"Із 7 вересня 2022 року у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Київській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях та м. Києві розпочнеться тестування нової системи оперативного інформування населення про надзвичайні ситуації за допомогою операторів мобільного зв’язку Київстар, Vodafone та lifecell", — йдеться у повідомленні.

Як розповіли рятувальники, нова система оперативного інформування працюватиме завдяки технології Cell Broadcast, яка має значні переваги над SMS-інформуванням. Зокрема, вона забезпечує швидше отримання сповіщень, гнучкість у виборі локацій для інформування, а також наявність звукового сигналу, навіть якщо звук на смартфоні абонента вимкнений.

Водночас технологія Cell Broadcast має й деякі обмеження.

"Старі моделі телефонів (до 2019 року випуску) з великою ймовірністю не зможуть приймати оповіщення Сell Broadcast", — зазначили в ДСНС.

Приймати повідомлення від системи Cell Broadcast можуть переважно мобільні телефони (смартфони), які вироблено починаючи з 2019 року, та які мають операційну систему Android версії 11 та вище або iOS починаючи з версії 14.5.

Кабмін хоче конфіскувати активи ексміністра внутрішніх справ часів Януковича

Уряд зробив крок до стягнення активів міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, який керував МВС за часів Віктора Януковича. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

"Кабінет міністрів України ухвалив розпорядження, яке дозволить стягнути на користь держави майно та активи колишнього міністра внутрішніх справ часів Януковича — Віталія Захарченка", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, документ, затверджений урядом 2 вересня, пропонує винести на розгляд РНБО питання щодо застосування до Захарченка санкцій у вигляді блокування активів згідно зі змінами до Закону України "Про санкції", які набули чинності 24 травня 2022 року.

Питання щодо необхідності блокування активів Захарченка та інших підсанкційних осіб відповідно чинному законодавству розглядалось під час першого засідання Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації державної санкційної політики під головуванням першого віцепрем’єр-міністра — міністра економіки Юлії Свириденко.

"Завдання, яке стоїть сьогодні перед нами, — зробити санкційну політику України максимально ефективною. Особи, що підпадають під дію Закону "Про санкції", — вороги нашої держави, які розв’язали агресію, сприяють їй чи підтримують — мають максимально болісно відчути наслідки своїх дій. Робота триває. Зовсім незабаром українці матимуть гарні, а окремі представники країни-агресора, відповідно, не дуже гарні новини від Міжвідомчої робочої групи та уряду", — зазначила Юлія Свириденко.

Як нагадали в міністерстві, санкції щодо Захарченка, зокрема блокування активів та  тимчасове обмеження права користуватися й розпоряджатися належним йому майном, були ухвалені рішенням РНБО від 26 лютого 2021 року відповідно до законодавства, чинного на той час.

"Проте зміни до санкційного законодавства, що набули чинності у травні 2022 року, містять більш потужні та ефективні інструменти застосування санкцій. Зокрема, застосування блокування активів у новій редакції Закону України "Про санкції" дає можливість Міністерству юстиції звернутися до Вищого антикорупційного суду з поданням щодо стягнення активів. Також блокування активів може поширюватись не лише на підсанкційну особу, але й на людей, що пов’язані з нею", — пояснили в Мінекономіки.

Латвія закликає НАТО надати Україні "всю зброю, якої вона потребує"

Керівництво Латвії виступило із закликом до Північноатлантичного альянсу надати Україні всю необхідну збройну підтримку, в тому числі сучасні броньовані машини.

Відповідну заяву зробили президент республіки Еґілс Левітс та міністр оборони Артіс Пабрікс в інтерв'ю The Times.

"Захід, США, Європейський Союз, усі західні демократичні держави повинні не просто підтримувати, а збільшити свою військову допомогу Україні. Ви можете пересвідчитися, що ця допомога справді ефективна. Політично кажучи, я вважаю, що Захід повинен передати Україні всю зброю, якої вона потребує", — сказав Левітс.

Водночас міністра оборони Латвії заявив, що своєю нерішучістю та побоюваннями спровокувати ядерну війну країни Заходу заохотили Росію до дій. Відтак Артіс Пабрікс переконаний, що Захід повинен надати Україні всю можливу підтримку задля звільнення захоплених РФ територій.

"Багато хто на Заході дійсно вважає, що будь-яка підтримка України може призвести до подальшої ескалації та засмутити Путіна, Кремль, Росію. Це — велика помилка, тому що єдине, що провокує Росію, — це слабкість", — наголосив урядовець.

Пабрікс вважає, що Україна має отримати й сучасну західну броньовану техніку.

"Я не бачу жодної причини, чому б Україні не отримати західні броньовані машини. Чому ні? Тільки через те, що Росія може засмутитись?", — підсумував посадовець.

На початок