Росія офіційно підтвердила утримання в полоні правозахисника Максима Буткевича

Росія офіційно підтвердила утримання в полоні правозахисника Максима Буткевича

Росія офіційно підтвердила утримання в полоні правозахисника Максима Буткевича
. Правозахісник Максим Буткевич, фото з сімейного архіву

Міністерство оборони РФ після двох місяців визнало утримання у полоні правозахисника та військового ЗСУ Максима Буткевича. Наразі він знаходиться на тимчасово окупованій території Луганської області.

"Міноборони РФ підтвердило, що український правозахисник Максим Буткевич перебуває на території самопроголошеної "ЛНР". Його стан здоров'я задовільний, зазначено у відповіді на запит його адвоката Леоніда Соловйова", — повідомив російський правозахисник Павло Чиков.

Як розповіла Суспільному мати Євгенія Буткевич, вона отримала підтвердження, що син живий і перебуває у полоні. Максим був на зустрічі з представником з прав людини, де йому дали можливість подзвонити рідним, але він не міг пригадати номер мобільного телефону, тому розмова не відбулась.

Російська пропаганда випустила низку сюжетів, де звинувачували Буткевича та називали його "пропагандистом", "нацистом" і "командиром взводу карального загону".

Що відомо

  • Максим Буткевич — журналіст та провозахисник, допомагає біженцям, займається правами людини, досліджує мову ворожнечі. Він був активістом кампанії за звільнення з Росії українських політв’язнів, зокрема Олега Сенцова і Сашка Кольченка. Буткевич — співзасновник "Громадського радіо", засновник центру прав людини "ЗМІНА", був членом правління українського центру Amnesty International. Останні роки відомий за своєю діяльністю в проєкті "Без кордонів", який допомагає шукачам притулку, внутрішнім переселенцям.
  • В березні 2022 року Максим Буткевич вступив до лав ЗСУ, воював на сході країни. Наприкінці червня він потрапив у полон.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок