19-річний Ілля Ковтун завоював "срібло" на чемпіонаті Європи-2022 на паралельних брусах: відео

19-річний Ілля Ковтун завоював "срібло" на чемпіонаті Європи-2022 на паралельних брусах: відео

19-річний Ілля Ковтун завоював "срібло" на чемпіонаті Європи-2022 на паралельних брусах: відео
. Swiss Cup Zürich

Ковтун мав ідентичні бали з чемпіоном, проте поступився через нижчу оцінку за виконання.

На Мультиспортивному чемпіонаті Європи-2022, що триває в німецькому Мюнхені, розіграли останній комплект нагород у фіналі спортивної гімнастики за участю України. У фіналі вправ на паралельних брусах збірну представляв Ілля Ковтун.

Українець не зміг зачепитися за медалі в особистому багатоборстві, де несподівано фінішував лише 11-им, а також став п'ятим у фіналі вільних вправ. До фіналу на брусах Ковтун пробився з третім результатом (14.766 бала) та був одним із фаворитів на медалі.

Суспільне Спорт – ексклюзивний транслятор мультиспортивного чемпіонату Європи в Україні. Дивіться трансляції наживо на сайті Суспільне Спорт, а також на регіональних телеканалах Суспільного.

На минулому Євро-2021 Ковтун став на цьому снаряді п'ятим. Цього ж разу українцеві вдалося вибороти медаль, ставши другим серед восьми фіналістів.

Ілля значно покращив оцінку, в порівнянні з кваліфікацією, виконавши вправу на 15.333 бала. Українець отримав ідентичні бали з британцем Джо Фрейзером, проте поступився йому за виконанням (8.733 бала проти 8.833).

Чемпіонат Європи-2022: Спортивна гімнастика. Паралельні бруси (чоловіки). Фінал

  1. Джо Фрейзер (Велика Британія) 15.333
  2. Ілля Ковтун (Україна) 15.333
  3. Джарні Реджині-Моран (Велика Британія) 14.866
Читайте також: Український гімнаст Ілля Ковтун – у топ-5 фіналу вільних вправ на чемпіонаті Європи-2022

Що означає медаль Іллі Ковтуна

  • Україна повернулася на п'єдестал Євро у фіналі на брусах уперше з 2020 року, коли "срібло" вдруге поспіль виборов Петро Пахнюк. Востаннє Україна перемагала в цьому виді в 2017 році: "золото" тоді здобув Олег Верняєв.
  • Загалом це 14-та медаль чемпіонатів Європи в історії УкраїниМова про медалі, здобуті саме під прапором України, а не об'єднаної команди, тобто з 1994 року. на паралельних брусах.
  • Для України це друга медаль у спортивній гімнастиці на цьому Мультиспортивному Євро після "бронзи" Ігоря Радівілова в опорному стрибку.
  • Особисто для Ковтуна це друга нагорода чемпіонатів Європи в кар'єрі після "бронзи" 2021-го в індивідуальному багатоборстві та перша саме в окремих видах.
Читайте також: Ігор Радівілов здобув "бронзу" в опорному стрибку на Євро-2022. Це перша медаль України у спортивній гімнастиці

Хто такий Ілля Ковтун

  • 19-річний спортивний гімнаст, який представляє Черкаську область.
  • Бронзовий призер чемпіонатів світу та Європи в багатоборстві (2021).
  • Володар Кубка світу-2022 на паралельних брусах та Кубка світового виклику-2021 у трьох видах (вільні вправи, кінь, паралельні бруси).
  • Дворазовий призер юніорського чемпіонату світу-2019: у багатоборстві ("бронза") та в командному турнірі ("срібло").
  • Учасник Олімпійських ігор-2020 у Токіо, де посів 11-те місце в багатоборстві.
  • У грудні 2021 року отримав іменний елемент.
Читайте також: Чоловіча і жіноча збірні України відібралися на ЧС зі спортивної гімнастики. Він є відбірковим до Олімпіади-2024
На початок