Переливали власну кров: лікарі розповіли, як рятували людей після ракетного удару по Сергіївці

Переливали власну кров: лікарі розповіли, як рятували людей після ракетного удару по Сергіївці

Ексклюзивно

Вісім хірургів оперували поранених одночасно, а медики переливали власну кров. Так рятували людей, травмованих унаслідок ракетного удару Росії по курортному селищу Сергіївка 1 липня. Як з ситуацією справлялись лікарі дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Хірург Юрій Дабіжа працює в одній з лікарень Одещини 47 років. За свою кар'єру бачив різне. Та поранені внаслідок влучання російської ракети в будівлю — найскладніший випадок за його практику.

Переливали власну кров: лікарі розповіли, як рятували людей після ракетного удару по Сергіївці
Хірург Юрій Дабіжа. Фото: Департамент охорони здоров'я ОВА

"Кожні 3-5 хвилин приїздила швидка і привозила поранених. Ми такого не уявляли, у нас була уже Затока, були ситуації аналогічні. Але такого, як у Сергіївці, не було", — згадав хірург.

В лікарню доправили більше 25 людей з травмами. В холі їх сортували: "найлегшим" надавали допомогу на місці, "середніх" оперували у перев'язувальних, "важких" направляли в операційні.

Хірургічне відділення лікарні, де рятували поранених внаслідок ракетного удару по Сергіївці
Хірургічне відділення, де рятували поранених внаслідок ракетного удару по Сергіївці. Суспільне Одеса

Лікарня була готова діяти оперативно: місць вистачило усім, а до роботи в операційних залучили одночасно вісім хірургів, вважає Дабіжа.

"Коли це сталось, ми перевели більш легких хворих в інші відділення, звільнили ліжка і всіх прийняли.Частина лежала в реанімації, частина в хірургії, частина в травматології", — пояснив хірург.

У ніч ракетного удару медична сестра Ольга Шпачук по виклику приїхала до лікарні. Травматологія була заповнена важко пораненими, здебільшого молодими людьми. Серед них — діти.

Переливали власну кров: лікарі розповіли, як рятували людей після ракетного удару по Сергіївці
Дитячі іграшка на руїнах будівлі в Сергіївці. Фото: ДСНС в Одеській області

"У нас дві дитини були, важкі, це страшно, батько, котрий нічого не розумів, говорив що мені робити кожні п'ять хвилин", — розповіла Шпачук.

Аби врятувати дітей, лікарі часто переливали власну кров. За словами Юрія Дабіжи, "найважчою" була 11-річна дитина з пораненням сонної артерії. Зазвичай при таких травмах у 95% випадків поранених не довозять, але дитину вдалося врятувати.

"Мені доводилось стикатись з багатьма пораненнями: ножовими, вогнепальними, комбінованими. Опіки та інші травми. Але те, що ми побачили, так звані наслідки мінно-вибухової травми — це зовсім нова хірургія", — підсумував Дабіжа.

За інформацією керівника лікарні Віталія Жняківа, наразі усіх пацієнтів виписали і відправили на реабілітацію.

Читайте також

  • Двох дітей, поранених під час ракетного удару по Одещині, відправлять за кордон
  • Мати з донькою, яка втратила ногу внаслідок ракетного удару по Одещині, вирушили на лікування до Австрії. ФОТО
  • 21 загиблий та 39 людей у лікарні: що відомо про трагедію в Сергіївці Одеської області. ВІДЕО

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок