Дитяче Євробачення: про критерії відбору, яку пісню шукають журі та конкурс в умовах війни

Дитяче Євробачення: про критерії відбору, яку пісню шукають журі та конкурс в умовах війни

Дитяче Євробачення: про критерії відбору, яку пісню шукають журі та конкурс в умовах війни
.

З 3 по 23 серпня 2022 року діти віком від 9 до 14 років можуть подати заявку на участь у Нацвідборі на Дитяче Євробачення-2022. Про критерії відбору, особливості організації конкурсу в умовах війни і яку пісню, зрештою, шукає журі? Про все це ведучі Радіо "Промінь" Анна Заклецька й Дмитро Захарченко поговорили з головою делегації "Україна на Євробаченні" Оксаною Скибінською.

"Головне, що шукає журі Нацвідбору, — це оригінальну пісню", — наголошує Оксана Скибінська. Звісно, є конкретні вимоги: це має бути нова композиція,  що не була опублікована до 1 травня 2022 року; за тривалістю пісня може бути 2,5—3 хвилини й переважно (мінімум 60%) українською мовою.

"Це вимога міжнародного конкурсу, що мінімум 60% тексту має бути національною мовою. Тобто якщо є повністю українськомовна або переважно українськомовна пісня, то її точно варто подати на відбір", — каже голова української делегації.

Вона сподівається, що пісня, яка зрештою представлятиме Україну на цьогорічному Дитячому Євробаченні, буде щирою, від душі і в музичних трендах.

Дитяче Євробачення
Оксана Скибінська.

"Дуже хочеться представити цього року Україну на дитячому конкурсі якось унікально. Тому що Україна зараз в унікальних обставинах, немає іншої країни серед учасників такого конкурсу, яка би перебувала в тій ситуації, що й ми. І тому донести ці унікальні відчуття дитини, по-моєму, — це найкраще, що ми можемо зробити. Бути іншими, показати нашу самобутність, і що зараз відчуває Україна. Я б співала про це, сподіваюсь, що діти теж покажуть свою душу в піснях", — каже Оксана Скибінська.

Подати заявку можуть і сольні виконавці, і гурти, у складі яких не більше шести людей. В оргкомітеті розуміють, що частина дітей через війну нині за кордоном. Вони теж можуть подати свої заявки, але їхати для цього у Київ чи деінде не треба.

За словами Оксани Скибінської, більшість етапів Нацвідбору — під подання заявки до фіналу — проходитимуть онлайн: "Ми будемо робити все можливе для того, щоб і фінальний онлайн-концерт, і всі етапи підготовки можна було здійснити дистанційно. Тому, незалежно від місця перебування, дитина може взяти участь в Національному відборі і навіть подальшу підготовку ми теж розраховуємо з такою можливістю, що дитина буде за кордоном".

Заповнити анкету, а також завантажити фонограму й відео, як дитина наживо виконує пісню, можна на сайті Дитячого Євробачення junior.eurovision.ua. До слова, знову ж таки через війну, оргкомітет цьогоріч максимально спростив вимоги до фонограми й відео.

"Ми розуміємо, що наші діти можуть жити в дуже різних обставинах і не в кожного є доступ до професійної техніки звукової, тому цього року ми вирівняли для всіх умови. Відеозапис виконання пісні має бути просто на телефон або на камеру ноутбука, без мікрофонів, студійного обладнання, звуковий пультів і т.д. Незалежно, в яких ви зараз обставинах, ви можете просто ввімкнути телефон, записати виконання пісні, і цього достатньо для Національного відбору", — наголошує Оксана Скибінська.

Серед заявок спочатку оберуть 10 учасників, і вже з-поміж них під час фіналу Нацвідбору оберуть виконавця чи виконавицю, яка й представлятиме Україну на Дитячому Євробаченні-2022. Це буде ювілейний, 20-ий міжнародний пісенний конкурс. А відбудеться він 11 грудня в Єревані. Адже торік у Дитячому Євробаченні в Парижі перемогла 14-річна Малена з Вірменії.  Представниця України Олена Усенко тоді посіла 6-те місце.

Вперше Дитячий пісенний конкурс "Євробачення" відбувся 2003 року. Відтоді в ньому взяли участь загалом 40 країн. Україна приєдналася до конкурсу з 2006 року й перемагала один раз (Анастасія Петрик із піснею "Небо" у 2012 році), ще двічі виборювала друге місце (у 2008 та 2013 роках).

Редакторка текстової версії Тетяна Познякова.

Читайте нас у Facebook або Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок