161 день війни: хроніка подій в Херсонській області

161 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
161 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

161 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. На Херсонщині йдуть бої, ЗСУ щодня нищать склади боєприпасів, військову техніку та живі сили російської армії. Пошкоджені всі мости, які ведуть до Херсона, тому для військ РФ виникли проблеми із логістичним забезпеченням.

У Херсоні зросли ціни на продукти та пальне, російські окупанти намагаються заборонити використання гривні, готуються до референдуму і проводять форуми про возз'єднання з Росією.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється

22:00

У Херсоні працюють лише клінічні лікарні. Більшість висококваліфікованих медичних працівників виїхали за межі окупованих територій. Водночас окупаційна влада оголосила про скасування усіх медичних реформ, які запроваджені Уляною Супрун.

21:34

Заповідники Херсонщини знаходяться під окупацією військовими РФ. Збереження екосистеми та утримання колекції наразі є головною метою, як наприклад в Асканії Нова.

19:25

Херсонська міська рада хоче позбавити звання "Почесний громадянин міста" головного санітарного лікаря області та гендиректора обласного центру контролю та профілактики хвороб Юрія Ромаскевича за співпрацю в окупаційною владою.

18:30

На Південнобузькому напрямку військові РФ здійснили обстріли з озброєння танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Миколаїв, Прибузьке, Зоря, Луч, Посад-Покровське, Лимани, Лупареве, Партизанське, Кобзарці, Нова Зоря, Андріївка, Біла Криниця, Червоний Яр, Лепетиха, Галіцинове, Любомирівка та Червона Долина.

А також завдали авіаційного удару біля урочища Андріївка та вели наступальний бій в напрямку Білогірки. Успіху не мали. Відступили — Генштаб ЗСУ.

17:13

Управління Служби безпеки України в Херсонській області повідомило про підозру у державній зраді директору Херсонського міськводоканалу Віктору Скоблікову. Повідомлення опубліковано на офіційній сторінці Офісу Генерального прокурора.

Слідством встановлено, що Віктор Скобліков виконував доручення російських спецслужб, надавав техніку для облаштування оборонних позицій військ РФ навколо Херсона. Також Скобліков давав вказівки своїм підлеглим щодо їхньої обов’язкової участі у святах, організованих окупаційною владою. За його наказом, з будівлі водоканалу був знятий державний прапор України і вивішений прапор держави-агресора.

15:58

За результатами консолідованого рейтингу закладів вищої освіти, два херсонських університети увійшли в 100 кращих. Херсонський державний університет посів 70 місце, на 98-ому - Херсонський національний технічний університет.

14:41

Сьогодні військові РФ викрали голову Горностаївської селищної ради Дмитра Ляхна та волонтера Олександра Слісаренка. Їх місцеперебування невідоме, повідомили місцеві жителі.

13:52

Російські військові обстріляли з РСЗВ “Град” село Петрівське, де постраждали двоє людей. По Орловому та Костромці на Херсонщині і по Очакову на Миколаївщині російська армія ударила з важкої ствольної артилерії.

В Костромці зачепило дитячий садок та церкву. Пошкоджена лінія електропередач. Люди не постраждали. Решта подробиць уточнюється, повідомляє оперативне командування "Південь".

13:25

На Херсонському напрямку артилерія ЗСУ підбила російський танк, що діяв в зоні відповідальності підрозділу, а піхота взяла двох полонених, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

12:49

У Херсоні шість російських військових вломилися до приміщення підприємства великого виробника будівельних матеріалів на Півдні України. Озброєні військові вигнали всіх працівників, відібрали ключі від приміщення та заблокували діяльність підприємства.

Про це повідомляє поліція Херсонської області.

Також у передмісті Херсона російські військові захопили сільськогосподарську базу. Військові РФ викрали два трактори, автомобіль "КАМАЗ" з причепом та іншу коштовну сільськогосподарську техніку. Сума матеріальних збитків становить майже 5 мільйонів гривень.

11:55

Чотири тисячі суб’єктів підприємницької діяльності тимчасово окупованих південних територій стали на "податковий облік" у фейкових "адміністраціях". Це 2% від кількості зареєстрованих підприємців, які працювали до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на власні джерела.

За інформацією ЦЖР, окупаційна влада вимагала від підприємців стати на "податковий облік" до 1 серпня. Однак напливу охочих так і не сталось.

161 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Зачинений магазин в тимчасово окупованому Херсоні. Зачинений магазин у Херсоні з запискою на дверях, що не працює через відсутність товару, вересень 2022 р. Фото:Суспільне Херсон

11:00

У Кочубеївській громаді внаслідок обстрілу військ РФ поранені двоє жителів. Вони доставлені до лікарні Кривого Рогу. Після операції стан обох поранених стабілізовано.

Без електропостачання залишились п’ять, без води – два населених пункти територіальної громади. Жителів просять виїхати з територій, які перебувають під обстрілами — Кочубеївська сільська територіальна громада.

09:50

Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ завдали удару по пункту базування військ РФ у Чорнобаївці. Втрати дорозвідуються — Оперативне командування "Південь".

8:25

Російські військові продовжують тероризувати педагогів Херсонщині, говорить перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський. За його словами, увечері 2 серпня викрали директорку Гаврилівської школи Каланчацької ТГ Тетяну Ткаченко.

"Тиск на директорів шкіл всієї області колосальний, тому що переважна більшість відмовляються працювати з окупаційною владою і переходити на російські програми", — каже Соболевський.

08:10

Так званий "заступник голови Херсонської ВЦА" Кирило Стремоусов заявив, що область "стане достойною частиною Росії, сформувавши народний уряд", при цьому фейкова "влада" продовжує дозволяти жителям вживати українську. Російські офіційні особи все більш відкрито заявляють про намір анексувати окуповані українські території. Про це пишуть експерти Інституту вивчення війни США в Оцінці наступальної кампанії російської армії за 2 серпня.

07:10

За оперативною інформацією Генштабу ЗСУ станом на ранок 3 серпня, на Південнобузькому напрямку російські військові з метою сковування дій наших військ обстрілюють позиції із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Потьомкине, Тополине, Князівка, Велика Костромка, Апостолове, Степова Долина, Посад-Покровське, Новогригорівка, Лупареве, Лимани, Кобзарці, Широке, Квітневе та Білогірка. Задіяли авіацію для удару по району урочища Плотницьке.

Для уточнення положення наших військ, корегування вогню та контролю проведення маскування своїх підрозділів ведуть повітряну розвідку.

Продовжують вживати заходів із забезпечення захисту мостових переправ через річку Дніпро.

06:30

Оперативне командування "Південь" повідомило, що російські війська, ймовірно, готують контрнаступ для подальшого виходу на адміністративний кордон Херсонської області. Розпочали створення ударного угруповання на Криворізькому напрямку. Протягом минулої доби спробували провести розвідку боєм, завдали два ракетних та два авіаційних удари по українських позиціях. Авіація ЗСУ нанесла три ураження по опорних пунктах і один – по скупченню озброєння та техніки військ РФ у Бериславському та Баштанському районах.

Читайте також:

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок