На Херсонщині окупаційна влада створює виборчу комісію для псевдореферендуму

На Херсонщині окупаційна влада створює виборчу комісію для псевдореферендуму

На Херсонщині окупаційна влада створює виборчу комісію для псевдореферендуму
. Фото: Element5 Digital/Pexels

У Херсоні окупаційна влада продовжує підготовку до так званого "референдуму". Так званий голова "Військово-цивільної адміністрації" Херсонщини Володимир Сальдо оголосив про створення виборчої комісії, яка не базується на жодній нормативній базі.

Про це Суспільному розповів політолог Володимир Молчанов.

"До тої дати, якої вони хочуть провести референдум, їм залишається 49 днів. Якби це робилося за законами України, то всі ці організаційні моменти вже мали бути вирішені. Технічно референдум може бути лише абсолютно фальшивим. Просто буде показано те, чого немає", - говорить політолог.

Володимир Молчанов каже, що більшість дільниць на Херсонщині не буде відкрито навіть формально. Школи або Будинки культури, де часто облаштовували виборчі дільниці, зараз знищені або зайняті самими росіянами. Тому, за словами політолога, створення виборчої комісії також робиться для пропагандистської картинки.

"Форма підтвердження спрямування цієї кандидатури передбачає не протокол зібрання громадської організації за статутом, а якісь там збори за місцем проживання, роботи чи служби. Це такий натяк на те, що вони розглядають як виборців, як електорат окупантів, які безпосередньо знаходяться с Херсонській області", - розповідає Володимир Молчанов.

Херсонка Людмила розповіла, що йти на так званий "референдум" не збирається.

"Чула про створення виборчої комісії у складі сімох членів на строк повноважень три роки. Можу сказати, що біля паспортного столу, Пенсійного фонду є люди, які подають свої документи на пенсії. Можливо, ці дані використають на референдумі", - розповіла херсонка.

Заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський говорить, що насправді це підготовка до шоу, яке називають референдумом. За словами чиновника, про волевиявлення херсонців не йдеться.

"Там працюють три політтехнологи, які з Російської Федерації приїхали. Немає масової підтримки. Можуть бути окремі акції, коли будуть завезені люди, які будуть щось робити "на телевізор". Але не може бути масових мітингів, коли є ненависть до окупантів", - говорить заступник голови облради.

Юрій Соболевський розповів, що для складання хоча б якихось виборчих списків самопроголошена влада може використати зібрані паспортні дані людей, які залишились на Херсонщині, та частину викрадених архівних даних. Людям, говорить чиновник, не треба йти до виборчих комісій або на дільниці, які можуть відкрити - щоб не допомагати створювати пропагандистську картинку. Ні Україна, ні світове товариство, каже Юрій Соболевський, не визнають результати так званого референдуму.

Читайте також:

  • Окупаційна влада планує відновити опори високовольтних ліній електропередач між Херсонщиною та Кримом

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок