Китай вивів літаки і кораблі у протоку між КНР і Тайванем в очікуванні візиту Пелосі до Тайбея

Китай вивів літаки і кораблі у протоку між КНР і Тайванем в очікуванні візиту Пелосі до Тайбея

Китай вивів літаки і кораблі у протоку між КНР і Тайванем в очікуванні візиту Пелосі до Тайбея
. Ненсі Пелосі. Фото: Nathan Howard / Stringer / Getty

Китайські військові літаки демонстративно літають біля розмежувальної лінії посередині протоки, що відокремлює Тайвань від материкового Китаю. Про це пише Reuters. Очікується, що спікер Палати представників США Ненсі Пелосі прибуде з візитом до Тайваня пізніше у вівторок, 2 серпня, інформує агенція з посиланням на поінформовані джерела.

Китай неодноразово застерігав від поїздки Пелосі на Тайвань, який він вважає своїм власним, а Сполучені Штати заявили в понеділок, 1 серпня, що їх не злякає китайське "бряцання зброєю" під час візиту.

На додаток до китайських літаків кілька військових кораблів КНР залишаються поблизу неофіційної лінії розділу з понеділка, 1 серпня, пише Reuters.

Джерело повідомило, що китайські військові кораблі та літаки ведуть себе “провокативно” біля розмежувальної лінії. Вранці 2 серпня китайські літаки неодноразово виконували тактичні дії, ненадовго “доторкаючись” до середньої лінії та повертаючись назад на іншу сторону протоки. У цей час тайванські літаки були напоготові поблизу.

Також стало відомо, що китайські авіаносці “Ляонін” та “Шаньдун” залишили порти свого перебування і вийшли в море. Про це пише China Times.

Міністерство оборони Тайваню попередило, що належним чином відповість на “ворожі загрози”, оскільки Китай посилив свою військову риторику в день очікуваного суперечливого візиту до столиці Тайваню — Тайбея — спікерки Палати представників США Ненсі Пелосі.

У вівторок, 2 серпня, міністерство оборони заявило, що має повне уявлення про військову діяльність поблизу Тайваню. Військові повідомили, що рішуче дбатимуть про національну безпеку Тайваню. В Міноборони заявили про різні плани на випадок надзвичайної ситуації.

Відповідаючи на запитання про те, які контрзаходи вживе Китай, якщо Пелосі відвідає Тайвань, речниця МЗС Китаю Хуа Чуньїн сказала: “Я можу вам сказати, що США будуть притягнуті до відповідальності та заплатять ціну за порушення суверенітету та інтересів безпеки Китаю”.

Раніше представник Міністерства національної оборони Китаю Тан Кефей пригрозив Сполученим Штатам Америки через ймовірний візит спікерки Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі до Тайваню. За словами Тан Кефея, Китай вживатиме рішучих заходів для припинення будь-якого іноземного втручання та змови на користь незалежності Тайваню, а також "рішуче захищатиме свій національний суверенітет та територіальну цілісність".

30 липня Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі вирушила в Азію з робочими візитами. Перед тим Пелосі заявляла, що має намір відвідати Тайвань після 1 серпня. У програмі поїздки — візити до Японії, Південної Кореї, Малайзії, Сінгапуру. Візит на Тайвань був позначений як "попередній".

Що відомо

  • Військові США переміщують техніку, включно з авіаносцями та великими літаками, ближче до Тайваню перед очікуваним, але не підтвердженим візитом спікерки Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі.
  • В Білому домі попередили, що Китай може відреагувати на візит спікера палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань військовими провокаціями.
  • 26 липня Білий дім заявив, що занепокоєний зростанням рівня агресивності висловлювань Китаю щодо Тайваню.

Читайте також

Агресія РФ проти України може розв’язати руки Китаю у Тайвані — Міноборони Японії

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок