Авдіївка святкує восьму річницю звільнення під обстрілами

Авдіївка святкує восьму річницю звільнення під обстрілами

Авдіївка святкує восьму річницю звільнення під обстрілами
. Авдіївка у 2021 році. Фото: Суспільне Донбас

Вісім років тому, 30-го липня, Авдіївка була звільнена українськими військовими від російських окупантів. Під свій контроль бойовики взяли місто наприкінці квітня 2014-го року. Окупація тривала три місяці. Наразі місто обстрілюють російські окупанти. Після звільнення, через постійні обстріли окупантів, в місті тривалий час не було централізованого водопостачання, опалення та газу. Бої за місто, у липні 2014-го, тривали понад добу. 30-го липня місто було звільнено, коли українські військові відновили контроль над старою частиною міста. Приймали учать в операції військовослужбовці 93-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України разом з бійцями "Правого сектору".

Всі роки після визволення Авдіївка залишилася прифронтовим містом, де подекуди лунали постріли. Символами боротьби стали розбиті багатоповерхівки. Одна з них в усьому світі відома як “розмальовка”, через мурал створений австралійським художником Гвідо Ван Хелтеном. На ньому зображена місцева вчителька Марина Марченко. Її чоловік був поранений у 2014-му році. Тепер, говорить Марина, він не ходить.

“Він пішов води набрати. Там де мурал зараз, він пішов туди, там де котельня. Він пішов туди набрати води й там 18-ть чоловік. Були й вбиті та поранені. Ми його в Дніпро, тоді ще в нас машина була, ми його відразу на Дніпро і тут йому врятували життя. Він чотири роки лікувався”.

Попри періодичні обстріли, вісім років місто розвивалося. В лютому 2018-го було відновлено газопостачання, якого в місті не було чотири роки, через перебитий газопровід. У цьому ж році вперше відбувся фестиваль мистецтв “Авдіївка FM”, потім він став щорічним.

Рятувальники відбудували сотні покрівель приватних будинків, що були розбиті окупантами. В грудні 2020- го “Укрзалізниця” запустила потяг Авдіївка – Київ. Транспортне сполучення зі столицею було відсутнє сім років.

“Десь починаючи з 19-го року більше приділялося уваги з центрального бюджету, обласного бюджету, тому такі плодотворні були 20-й і 21-й роки. Повністю реконструйовано школу № 2, яка, на жаль, знову під обстрілами. Це дуже потужний проєкт за участю Литовської Республіки. Вони надали мільйон євро у вигляді матеріальних цінностей. На мій погляд, це одна з найкращих шкіл в Донецькій області”, – розповідає про період відновлення міста начальник Авдіївської військової адміністрації Віталій Барабаш.

Цю опорну школу відкрили першого вересня 2021-го. Туди було закуплене сучасне обладнання – комп’ютери, 3Dпринтер, інтерактивні дошки. Але, школу розбили російські військові, під час повномасштабної війни. Місто щодня обстрілює російська армія, там жодної вцілілої будівлі. Знов немає газу, води, тепер вже й світла.

“Ринок був тільки зранку, він теж був розгромлений до половини. Постріли, ракети літали. І коли летить бомба, чи що воно таке, коли починають тушити водою – вона не тушиться. Люди кажуть, що це фосфорні якісь бомби, не діє на них вода”, – каже Марина Марченко.

За словами Віталія Барабаша, росіяни намагаються знищити місто потужною зброєю: “Зафіксовано, що працювала система “Солнцепёк” по місту, це дуже страшна зброя, немає більш потужної зброї, якщо не казати про ядерну”.

Неодноразово російська армія обстрілювала й Авдіївський коксохімічний завод. Щонайменше десятеро працівників внаслідок цих обстрілів загинуло. Підприємство найбільше в Європі, там працювало близько шести тисяч місцевих жителів. Сімдесят відсотків бюджету міста залежало від заводу, каже Барабаш:

“Основна продукція це кокс, який надалі використовується в металургії. Кокс вироблявся для всіх підприємств “Метінвест” саме в Авдіївці. Виробляли й продукцію, яка суміжна, і є поточною при виробництві коксу”.

Відео

Що відомо

  • За п’ять місяців повномасштабного вторгнення Авдіївка залишається українським містом. Як неодноразово повідомляв Віталій Барабаш, – російські війська в місто зайти не можуть. Скільки років знадобиться на відновлення Авдіївки після перемоги поки невідомо, бо не всі збитки зараз можливо порахувати.

Читайте також

Вісім років тому українські військові звільнили Торецьк від бойовиків

Сєвєродонецьк вдруге під окупацією: спогади про мирне життя та початок повномасштабної війни

Вісім років тому ЗСУ звільнили Рубіжне від бойовиків

Вісім років тому українські військовослужбовці звільнили Попасну від бойовиків

Попасна: життя між окупаціями

Вісім років тому Сєвєродонецьк вперше звільнили від окупантів. 22 липня 2014 у спогадах містян

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок