Чому не всі переселенці Харківщини вчасно отримують виплати: пояснення департаменту

Чому не всі переселенці Харківщини вчасно отримують виплати: пояснення департаменту

Чому не всі переселенці Харківщини вчасно отримують виплати: пояснення департаменту
. Фото: Слово і Діло

Близько 15% переселенців Харківщині, які звернулися за грошовою допомогою від держави, виплати ще не отримали. Це пов'язано з перевантаженістю бази даних та навантаженням на управління соцзахисту, пояснює директор обласного департаменту соціального захисту населення Юрій Шпарага.

Переселенка з Харкова Марія Поперечна, яка з березня мешкає у селі Сидоренкове Валківської громади, виплати на себе і на дитину ще жодного разу не отримувала. Про це вона розповіла в ефірі "Українського радіо Харків".

Марія реєструвалася як внутрішньо переміщена особа в сільраді у квітні. На початку червня в органах місцевої влади телефоном казали: "Чекайте траншу". Те саме казали й на початку липня та пізніше. За словами Поперечної, така ж ситуація й у багатьох інших переселенців громади. Частина людей, які реєструвалися через "Дію", виплати отримали.

Допомога переселенцям йде з державного бюджету, розповів директор облдепартаменту соціального захисту населення Юрій Шпарага.

"Дорослі громадяни отримують 2 тисячі гривень, діти — 3 тисячі. Люди з інвалідністю отримують 3 тисячі гривень. Як показує досвід, ті, хто реєструється через додаток "Дія", у низці випадків є "задвоєння", тобто людина раз спробувала зареєструватися і вважає, що в неї щось не так вийшло, реєструється ще раз і ми в документах бачимо "задвоєння". Потім управління змушені в ручному режимі відпрацьовувати ці дані", — говорить Шпарага.

"Якщо громадянин подав заяву ще в квітні, треба ще раз звернутися до управління, можливо, є перевантаження щодо опрацювання документів, тому що кількість внутрішньо переміщених осіб постійно збільшується, а управління сьогодні працюють, по-перше, нештатною кількістю людей, можливо, не встигають. Тому можна й телефоном звернутися, якщо є така можливість", — розповідає Шпарага.

Виплати переселенцям: які організації надають допомогу й як отримати гроші

Кількість переселенців постійно збільшується, говорить директор департаменту.

"За минулий тиждень — на 8 тисяч людей: це громадяни з окупованих територій та обстрілюваних кожного дня Російською Федерацією громад. У людей уривається терпець і вони виїздять. Навантаження лягає саме на такі райони, як Богодухівський, саме на місто Валки. Сьогодні це найбільша громада, найбільше прихистила внутрішньо переміщених осіб. Туди вони й продовжують прибувати", — каже Шпарага.

Зараз департамент отримує менше звернень від переселенців щодо невчасних виплат, говорить Шпарага.

"Це пов’язано з тим, що якісніше став працювати програмний продукт. Управління раніше були змушені вночі вводити дані, бо була перевантажена база. Зараз ці проблеми ліквідовані. Краще працює й додаток "Дія". Випадки є поодинокі, хоча затримка у виплаті сьогодні існує. Приблизно 15% громадян, які звернулися за виплатами, ще їх не отримали. Гадаю, до кінця місяця вийдемо в нуль: тобто всі громадяни, які подали заяви, отримають виплати або вони будуть призначені всім. Усе це буде залежати від того, наскільки збільшуватиметься кількість внутрішньо переміщених осіб і наскільки збільшиться навантаження на управління соціального захисту", — сказав Шпарага.

Що відомо

  • У березні міністерство економіки оголосило, що для підтримки внутрішньо переміщених осіб на території України передбачена щомісячна допомога від держави в розмірі 2000 гривень на місяць для дорослого і 3000 гривень на місяць для дітей та осіб з інвалідністю.
  • Міністерство соціальної політики обіцяє розібратися в кожному випадку, коли внутрішньо переміщена особа не отримала державну виплату, 24 липня заявила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Читайте також

Як живуть громади Харківщини, де прихистили найбільше переселенців

На початок