Як живуть громади Харківщини, де прихистили найбільше переселенців

Як живуть громади Харківщини, де прихистили найбільше переселенців

Як живуть громади Харківщини, де прихистили найбільше переселенців
. Фото: Валківська міська рада │ Ірина Карабут

Валківська та Краснокутська громади Харківщини від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну є одними з громад, де прихистили найбільше людей, які через війну були вимушені залишити дім.

Про це повідомили в обладміністрації.

"Найбільша кількість облікованих ВПО після 24 лютого перебуває у Валківській громаді — понад 20 тисяч людей, Зміївській — приблизно 16 тисяч, Богодухівській — майже 15 тисяч, Краснокутській — 13 тисяч, Нововодолазькій — більш ніж 10 тисяч", — сказав на нараді в обладміністрації 14 липня Юрій Шпарага.

"Українське радіо Харків" з'ясувало, як живуть громади, які прийняли найбільше переселенців.

Валківська громада

Валківський міський голова Валерій Скрипніченко розповідає: з приїздом до громади понад 20 тис. людей зросло навантаження на житлово-комунальну сферу, але медична сфера справляється.

"Зараз їдуть до нас переселенці із Дергачів, із Харкова виїхали й знову повертаються. Масового приїзду немає, але додаються щодня. Є й переселенці з Донецької та Луганської областей. Є певна проблематика з облаштуванням переселенців перед зимою: є ті, хто проживає в закладах освіти й медицини комунальної власності. У пікові місяці їх було понад 700 людей, зараз 290. З них переважна більшість людей, яким нікуди повертатися. Це й Балаклія, і Циркуни, з Попасного жінка проживає", — розповідає Скрипніченко.

Як живуть громади Харківщини, які прихистили найбільше переселенців
Фото: Валківська міська рада

За його словами, громада шукає, як залучити гроші, щоб розпочати будівництво житла для переселенців.

"Узяли участь у проєкті, залучили 30 тис. євро від німецької сторони на реконструкцію закладу під житло для внутрішньо переміщених осіб. Розміщувалося 50 осіб, плануємо збільшити до 100 людей", — говорить Валерій Скрипніченко.

Як живуть громади Харківщини, які прихистили найбільше переселенців
Фото: Валківська міська рада

Вакансії для переселенців у громаді є, каже міський голова.

"У нас є комунальна установа з доброустрою, на яку ми вдвічі збільшили фінансування з громадських оплачуваних робіт. Планувалося залучення тих, хто бажає працювати, хоча б тимчасово. Не дуже багато охочих. Менш як 10 людей. Центр зайнятості також пропонує вакансії на території громади", — каже Скрипніченко.

Як живуть громади Харківщини, які прихистили найбільше переселенців
Фото: Валківська міська рада

"Щодо гуманітарної допомоги, з "Червоним хрестом" співпрацюємо, польськими колегами, навіть з мексиканцями зустрічалися. Переважно мати попит продукти, засоби гігієни, речі, генератори, медикаменти, матраци, каримати, постільна білизна", — говорить очільник громади.

Краснокутська громада

За словами голови громади Ірини Карабут, донедавна в Краснокутській селищній громаді перебувало 13 тисяч облікованих переселенців, нині їх вже майже 14 тисяч — вони додалися до понад 26 тисяч постійних жителів громади.

"Дуже багато переселенців із Чугуївщини, із прикордонних сіл Золочівської громади, із Дергачів. У нас є стаціонарне відділення Краснокутського територіального центру для самотніх громадян. До нас зараз знову їдуть люди з Дергачів. Селимо людей з інвалідністю, літніх громадян. Їдуть і люди з окупації. Є з Куп’янська, з Вовчанської громади. Спілкувалася з жінкою із Чкаловської громади Чугуївського району. Розповідала жахіття життя в окупації, зокрема, постійні обстріли, сиділи в погребах, діти налякані", — говорить Карабут.

За її словами, найбільша проблема громади — забезпечення переселенців гуманітарною допомогою.

"Працюємо із багатьма благодійними фондами, зокрема "Право на захист". Іде назустріч Харківська обласна військова адміністрація. Завозимо твердий сир, масло, завезли в достатній кількості муку — близько 20 тонн: можемо забезпечити всіх ВПО громади. У нас працює гуманітарний штаб. З нами тісно співпрацює Церква спасіння, яка привезла на територію громади близько 250 тонн гуманітарної допомоги за останні два тижні", — говорить голова громади.

Також у громаді є проблеми з житлом для переселенців.

"До нас зараз приїхала дуже велика кількість лікарів. Зокрема, анестезіолог і рентгенолог з Харкова, чоловік та дружина, які вже працюють як у Харкові, так і в Краснокутській громаді. Нині вони шукають житло. Житло для переселенців на сьогодні є проблемою для нас. Взимку до нас приїхало дуже багато. Ми заселили дитячі садочки, школи. Тепер треба готувати свої заклади освіти до можливого початку навчання", — каже Ірина Карабут.

Як живуть громади Харківщини, які прихистили найбільше переселенців
Краснокутська громада. Фото: Ірина Карабут

"Працюємо зараз над розвитковим проєктом — реконструкція нежитлової 4-поверхової будівлі поліклініки в житлову для переселенців на понад 60 квартир. Готується проєктно-кошторисна документація. Самим нам буде важко це здійснити. На це потрібно мінімум 60 млн грн. Намагаємося все зробити, щоб реалізувати проєкт до початку опалювального сезону", — говорить очільниця громади.

Як живуть громади Харківщини, які прихистили найбільше переселенців
Підприємство з вирощування еко-малини. Фото: Ірина Карабут

Як живуть громади Харківщини, які прихистили найбільше переселенців
Підприємство з вирощування еко-малини. Фото: Ірина Карабут

Працевлаштуватися переселенці можуть у місцевому сільськогосподарському підприємстві.

"У нас ягідний край. Особливо зараз, коли йде масовий збір малини. У нас є підприємець Олег Кудлай, який збирає екологічно чисту малину. У нього домовленості з країнами Європейського Союзу. У нього суха заморозка малини, яку він туди відправляє, закуповуючи в людей. Для багатьох тут — це основний заробіток. Бачу, що кожного ранку люди йдуть на роботу, їх забирають автобусами на масовий збір малини. Переселенці, які мають бажання, долучаються також. Людина, яка має бажання, сама собі шукає роботу", — каже Ірина Карабут.

Читайте також

"Газу, ймовірно, не буде". Мер Барвінкового на Харківщині закликав громаду готуватися до зими

На початок