Оргкомітет конкурсу YUNA перевірить, чи справді DaKooka виступала в Росії у 2017 році

Оргкомітет конкурсу YUNA перевірить, чи справді DaKooka виступала в Росії у 2017 році

Оргкомітет конкурсу YUNA перевірить, чи справді DaKooka виступала в Росії у 2017 році
. Фото: Анастасія Максимова / DaKooka FB

17 липня в онлайн-форматі відбулася 11-та церемонія вручення премії YUNA-2022. Найкращим співаком став Артем Пивоваров, а найкращою співачкою назвали Настю Каменських.

Водночас у мережі зʼявилися пости з критикою цьогорічних номінантів. Зокрема, гнів викликала номінація "Інший формат" та її переможниця – співачка DaKooka, яка після 2014 року регулярно їздила на гастролі до РФ, а також має лише дві українськомовні пісні в репертуарі.

Оргкомітет конкурсу перевірить, чи справді співачка DaKooka виступала в Росії у 2017 році. Якщо факти підтвердяться, буде відповідне рішення. Про це в ефірі радіо “Промінь” заявив радіоведучий, співзасновник YUNA Павло Шилько.

Користувачам соцмереж здалося недоречним, що серед номінантів опинилася співачка Катя Єрьоменко або DaKooka. Дівчина, зокрема, виграла у номінації "Інший формат", хоча у 2018 році артистка виступала в Росії на андеграундному фестивалі "Біль". А вже після початку повномасштабного вторгнення дала інтерв'ю проросійському блогеру Анатолію Шарію, якого СБУ підозрює у держзраді.

Також видання Apostophe у 2017 році повідомляло, що співачка DaKooka відмінила концерт у Львові через виступи в Росії. "Я не хочу наражатись на шантаж або піддавати вас небезпеці", – написала артистка. "Сподіваюся, скоро ми зможемо зустрітися, і вірю, що музика має бути поза межами та кордонами". Крім того, співачка анонсувала в Instagram свій тур Росією, який відбувся у листопаді 2017 року.

Павло Шилько здивований, що про концерти співачки в Росії заговорили тільки зараз. Мовляв, вона номінована давно і це не було таємницею. Разом з тим, всі оприлюднені факти оргкомітет конкурсу перевірить, і якщо DaKooka таки порушила регламент, будуть висновки.

"Ми все перевіримо, після того будемо спілкуватися з компанією Deloitte [Консалтингово-аудиторська компанія, – ред.] і буде прийняте рішення. Якщо за регламентом вона порушила, то звісно, вона не має права її отримати", – запевняє Павло Шилько.

Ще до початку війни в Україні оргкомітет премії заборонив змагатися за нагороди артистам з країн-агресорів. А напередодні оголошення переможців YUNA-2022 в регламенті конкурсу прописали, що українські артисти та їхні менеджери, які публічно підтримали війну РФ проти України, також не можуть претендувати на нагороди YUNA. Суспільному це підтвердили деякі з членів журі.

Статуетки цьогоріч переможцям не вручили, а продадуть на аукціоні. "Будемо збирати гроші на апарати для реінфузії крові та апарати з вакуумного дренажу, які зараз дуже потребують принаймні 50 клінік, які надіслали нам запити. Ці апарати зараз допомагають рятувати життя, тому це зараз наша велика місія", – розповів Павло Шилько.

Він радіє, що 2021 рік вдалось закрити гарною справою й переконаний, що 12-та "YUNA" музично буде зовсім іншою: "Бо зараз пісні іншого характеру, з’являються абсолютно нові імена, йде новий поштовх української музики".

Редакторка текстової версії Тетяна Познякова.

Більше про нову українську музику

Читайте нас у Facebook та Telegram

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок