По програмі лендлізу Україна поки отримала "нуль" — капітан ВМС США

По програмі лендлізу Україна поки отримала "нуль" — капітан ВМС США

По програмі лендлізу Україна поки отримала "нуль" — капітан ВМС США
. РСЗВ M142 HIMARS / Фото: defence-ua.com

Іноземні партнери дають Україні сильну зброю, проте надто мало, буквально "по чайній ложці". По програмі лендлізуВід англ. lend — позичати та lease — здавати в оренду, — державний акт США, який дозволяє допомагати будь-якій країні, оборона якої життєво важлива для США, без попередньої оплати. Україна не отримала поки нічого.

Про це в ефірі спільного телемарафону заявив капітан першого рангу у відставці військово-морських сил США Гаррі Табах.

"США зняли з озброєння "Хамери(Від англ. the High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) – високомобільний багатоцільовий колісний транспортний засіб", тисячі їх стоять у Європі. Хоча б тисячу таких авто ми б могли перевести в Україні — це ж не летальна зброя. Потрібно, щоб ракетна артилерія, HIMARS стояли по всьому фронту, і були такі, що стріляють на 300 км. Але Україні все одно буде дуже важко, якщо не буде ППО, і ви не зможете захистити свої населені пункти, важкої наступальної зброї та поки не буде переваги в небі, тобто авіації. Ми з нетерпінням чекаємо, коли ж включиться лендліз. Поки що по лендлізу Україна отримала "нуль" Жодної речі, жодного авто, жодної шкарпетки, ковдри, банки тушкованки", — зазначив Табах.

Він додав, що причини через які можуть гальмуватися постакви: заяви окремих політиків про те, що в Україні величезна корупція, і зброю продають.

"Зброю, яку США передають іншій країні, вкрасти, продати або "загубити" десь — неможливо. У нас цілі величезні системи, багато людей працюють на те, щоб відстежувати керувати цим. Я можу сказати впевнено, що це неможливо зробити. Заяви різних відомих людей, конгресменів про те, що може розкрадатися зброя, що треба контролювати, тільки шкодять", — запевнив Табах.

Він додав, що демократичне суспільство у США вимагатиме від політиків, щоб ленд-ліз запрацював якомога швидше.

"Зараз говорять про те, що лендліз почнеться у жовтні 2022 року, коли почнеться фіскальний рік. Але це неправда, тому що фіскальний рік почався в жовтня 2021 року. Або говорять, що спочатку витратять 40 млрд доларів виділених Україні, щоб Україна не заборгувала, а вже потім почнеться лендліз, це також неправда, тому що одне до одного немає жодного стосунку. Цілком два різні закони та бюджети. Але в Україні величезна нестача машин, різної зброї. Тому, потрібно, щоб на Рамштайні-4 Зустріч Контактної групи з оборонної підтримки України, яка запланована на 20 липня вони вже це ухвалили. Бо скажуть те, що ми хочемо почути, але хотілося б ще побачити", — додав Табах.

Що таке лендліз

"Акт про лендліз для захисту української демократії від 2022 року" (Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022) посилається на інший закон про лендліз від 1941 року. Його під час Другої світової запропонував тодішній президент США Франклін Д. Рузвельт. Така зміна до законодавства дозволила адміністрації президента здавати в оренду або позичати військове обладнання будь-якому іноземному уряду за умови, що його безпека є життєво важливою для оборони Сполучених Штатів". І робити це без зайвої бюрократії, голосувань по кожному пакету допомоги в Конгресі й Сенаті.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 147. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок