Не возять до портових сховищ, бо бояться "прильотів": як зберігають зерно на Одещині

Не возять до портових сховищ, бо бояться "прильотів": як зберігають зерно на Одещині

Ексклюзивно
Не возять до портових сховищ, бо бояться "прильотів": як зберігають зерно на Одещині
. Посівна, Одеська область. Фото: Суспільне Одеса

На Одещині аграрії менше возять зерно до портових елеваторів, які розташовані в акваторії Чорного моря, бо бояться "прильоту" ракет. Це може спровокувати нестачу складських приміщень для зберігання. Про таке розповіла Суспільному в ефірі "Українського радіо. Одеса" директорка департаменту аграрної політики Одеської ОВА Алла Стоянова.

"Аграрії переживають та менше возять до таких портових елеваторів, які знаходяться в акваторії Чорного моря, тому що бояться "прильоту" ракет, але інші елеватори, інші складські приміщення, користуються дуже великим попитом", — зазначила Алла Стоянова.

Для озимих культур: пшениці, ячменю, гороху, гречки й вівса, за її словами, складських приміщень поки що достатньо. Для ярових та технічних культур готують альтернативні шляхи зберігання: шукати та тенти, в яких протягом 11 місяців можна зберігати до 200 тонн зерна.

Сховищ може виявитися не достатньо

Також посадовиця додала, що через такі зміни в принципах зберігання зерна регіон може зіткнутися з нестачею сховищ:

"Для нас це вихід тимчасовий із ситуації, коли ми стикнемося з тим, що складських приміщень буде не достатньо. На сьогодні у Верховній Раді є проєкт рішення, і в Уряді є пропозиції — вирішується питання зняття квоти на імпорт таких рукавів і тентів, тому що нашого виробництва буде не достатньо. І ми очікуємо на таке рішення. І вже є домовленості і навіть допомога від держави".

Прокоментувала директорка департаменту і інформацію прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо того, що Мінагрополітики розглядає створення мобільних сховищ.

"Мобільні сховища — це і є ось ці рукави, майданчики з певною кількістю рукавів і тенти. Тенти — це певний майданчик, який є мобільним, тобто створюється місце, яке закривається тентом наземним., потім там робляться борти, завантажується туди зерно і накривається тентом зверху. При таких умовах навіть коли йде велика злива, то зерно знаходиться в безпеці", — додала Алла Стоянова.

Потрібно убезпечувати зерно від ракет та гризунів

У кожного ж типу зберігання урожаю є свої ризики, які варто враховувати, зазначила Алла Стоянова:

"Така технологія зберігання як рукави має свої ризики, на відміну від складських приміщень. Якщо це елеватор, то великим ризиком "приліт" ракети, якщо це поле, то є ризики, пов’язані з гризунами. Але якщо правильно підготувати площину і обробити її заздалегідь, то можна уникнути цих ризикових ситуацій".

Читайте також

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок