Педагогів тимчасово окупованого Шевченкового на Харківщині змушують працювати на РФ

Педагогів тимчасово окупованого Шевченкового на Харківщині змушують працювати на РФ

Педагогів тимчасово окупованого Шевченкового на Харківщині змушують працювати на РФ
. Школа для дітей з порушеннями зору у Харкові після обстрілів РФ. 7 липня 2022 рік. Фото: Олександра Новосел / Суспільне

Вчителів Шевченківської громади схиляють до співпраці з окупантами, проте на роботу за російською програмою погодились не більше 10 представників сфери освіти.

Про це Суспільному повідомило джерело з громади.

За його даними, наприкінці травня — початку червня російські окупанти збирали наради на тему освіти.

"Збирали представників усіх громад району та інших районів. Наполягають на впроваджені лише російських освітянських програм. Вчителів української мови, історії та молодших класів — на перепідготовки в Росію. Зарплата в межах 15 тисяч рублів. Мова викладання російська. Якщо батьки будуть писати заяви, то дві години можна факультативу української", — повідомило джерело.

За словами одного з вчителів з тимчасово окупованої Шевченківської громади, після наради у Куп'янську була ще одна у селищі: "Було на нараді декілька директорів або представників шкіл. Були і колаборанти. Спеціалісти освіти Куп'янської міської ради разом із відповідальним від Росії з питання освіти наполягали на співпраці. Був на нараді озброєний військовий. Майже всі освітяни відмовилися працювати на ворога в громаді, хоча близько десятка вчителів, відповідно до опитування відділу освіти, погодилися".

За інформацією джерела, після наради частина керівників шкіл покинули громаду: "Директори та вчителі у нас патріотичні. Є декілька випадків, коли вони сільських місцевих представників Росії просто посилали за пропозицію співпрацювати".

Незважаючи на окупацію, в Шевченківському відділі освіти працівники отримали українську зарплатню за травень, чекають червневі нарахування та відпускні. Жодних грошей від окупантів працівники освіти не отримували.

У Шевченковому — 11 шкіл, де працювали близько 300 вчителів.

"В одній зі шкіл вибиті майже всі вікна, ще одна — повністю вигоріла. Одна зі шкіл громади може вмістити всіх дітей, які залишились в окупації, але скільки окупанти хочуть відкрити шкіл — ще ніхто не знає. Самі окупанти говорять, що якщо не вистачить вчителів, то привезуть з Росії", — повідомило джерело.

Що відомо

  • З 715 закладів загальної середньої освіти на Харківщині – 223 пошкоджені або повністю зруйновані, повідомив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.
На початок