"Знаємо про всіх колаборантів": як живе на третину окупована Дергачівська громада на Харківщині

"Знаємо про всіх колаборантів": як живе на третину окупована Дергачівська громада на Харківщині

"Знаємо про всіх колаборантів": як живе на третину окупована Дергачівська громада на Харківщині
. Голова Дергачівської громади Харківщини Вячеслав Задоренко. Фото: Суспільне

Близько 35% Дергачівської громади Харківської області залишаються окупованими російською армією. Скільки людей проживають в таких населених пунктах, нині порахувати неможливо.

Про це в інтерв’ю Суспільному розповів голова громади Вячеслав Задоренко.

"Усі ті населені пункти, які розташовані вздовж державного кордону, на жаль, сьогодні окуповані. Козача Лопань і старостинський округ, Проходи Великі і Малі, Токарівська сільська рада і частина Прудянського старостинського округу — це населений пункт Цупівка", — розповів Задоренко.

За його словами, порахувати точну кількість людей, які на сьогодні залишаються в тимчасово окупованих населених пунктах, неможливо. Однак відомо, що в Козачій Лопані проживають близько 2120 людей, у Токарівці та Проходівському старостинському окрузі — по близько сотні.

Ті, хто не евакуювався, на думку Задоренка, не хотіли залишати худобу, а також боялися, що їхнє майно розграбує російська армія.

"Ніхто собі не уявляв, що буде терор місцевого населення"

"Російські війська в перші дні не блокували населені пункти. Люди спокійно виїжджали до Дергачів, до Харкова, купували харчі, поверталися. Ніхто собі не уявляв, що буде терор місцевого населення, що їх будуть блокувати, не будуть випускати, примусово видворятимуть на територію Росії", — каже Задоренко.

Він сам у перші дні залишався у Цупівці, виїхав разом із родиною, коли ситуація стала більш напруженою.

"Через посадку дивишся, щоб не було російських військ"

"Кожного дня я виїжджав з Цупівки на роботу в Дергачівську громаду, знаючи, що цією дорогою курсують російські колони. Вранці виїжджаєш з приватного будинку, по вулиці тихенько їдеш, доїжджаєш до залізниці, тоді посадки ще проглядалися, через посадку дивишся, щоб не було російських військ на території дороги, перескакуєш залізничний переїзд, повертаєш праворуч до Дергачів, гашетку у підлогу — і пхнеш на Дергачі", — розповідає Задоренко.

Перші два місяці повномасштабного вторгнення Росії масової евакуації з громади не проводили.

"Коли вже російські війська підійшли впритул до Дергачів і завдавали постійних ударів по місту, почали гинути люди, тоді три дні була масова евакуація населення. Ми підганяли автобуси, мікроавтобуси, бусики, вивозили людей до Харкова, до вокзалу", — говорить Задоренко.

Нині багато людей повертаються попри попередження влади, що на території громади досі небезпечно.

"Люди звикли. Вони вже вираховують "приходи", "виходи", який калібр б’є. Якщо міномет, вони вже виходять на город спокійно, працюють на городі", — каже голова громади.

"Колаборантами стають ті люди, які не досягли якихось значних успіхів у мирний час"

За словами Задоренка, місцева влада знає прізвища усіх колаборантів, які нині співпрацюють з окупаційними військами.

"В основному колаборантами стають ті люди, які не досягли якихось значних успіхів у мирний час. Ні у бізнесі, ні в політиці. Деякі люди мають кримінальне минуле. Люди, які зловживали спиртними напоями", — розповів Задоренко.

Читайте також

Внаслідок обстрілу РФ житель Слатиного на Харківщині отримав осколкове поранення

Армія РФ випустила фосфорні боєприпаси по селу на Харківщині — голова Дергачівської громади

Росіяни обстріляли Безруки на Харківщині: загинули цивільні

На початок